Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » PREUZIMANJE ┼áVICARSKE SYNGENTE: Amerika u panici! Kina postala novi globalni lider genetski modificirane hrane

PREUZIMANJE ŠVICARSKE SYNGENTE: Amerika u panici! Kina postala novi globalni lider genetski modificirane hrane

gmo-syngentaU sljedećih nekoliko tjedana riješit će se i zadnje birokratske prepreke za golemo preuzimanje u sektoru poljoprivredne tehnologije zahvaljujući kojem će Kina postati novi globalni lider genetski modificirane hrane

Tijekom narednih dana trebale bi biti uklonjene i posljednje regulatorne prepreke kineskoj ChemChini za preuzimanje švicarske Syngente, jednog od svjetskih lidera u proizvodnji sjemenskog materijala i zaštitnih sredstava

A dva još vrednija posla u istom sektoru već su u visokom stupnju pripreme. Koje će biti posljedice?

Rije─Ź je o preuzimanju vrijednom ─Źak 43 milijarde dolara kojim ─çe ChemChina, kineska poljoprivredno-kemijska grupacija u dr┼żavnom vlasni┼ítvu, kupiti Syngentu, ┼ívicarsku kompaniju specijaliziranu za sjemenski materijal – i genetski modificirane organizme – i za┼ítitna sredstva.

Nedavno su preuzimanje odobrile Europska komisija i ameri─Źki regulator za tr┼żi┼íno natjecanje, a kao uvjet preuzimanja Kinezi ─çe morati prodati tek nekoliko linija proizvoda. Zaklju─Źenje preuzimanja o─Źekuje se do kraja lipnja.

Me─Ĺutim, u tijeku su jo┼í dva velika preuzimanja u istom sektoru poljoprivredno-kemijske tehnologije i sjemenskog materijala, ┼íto zapravo zna─Źi da ─çe, realiziraju li se sva tri planirana spajanja – u ┼íto nitko ne sumnja, kao nikada do sada u samo tri grupacije biti koncentrirana gotovo sva mo─ç globalne poljoprivredne biotehnologije. Drugim rije─Źima, tro─Źlani oligopol uvelike ─çe odre─Ĺivati smjer razvoja uzgoja hrane i tehnologije koja se koristi za prehranjivanje svjetskog pu─Źanstva. Tri zemlje u kojima ─çe mo─ç biti koncentrirana su Kina, Njema─Źka i SAD.

Naime, njema─Źki kemijsko-farmaceutski konglomerat Bayer za 66 milijardi dolara preuzeo ameri─Źki Monsanto, jo┼í jedan zloglasni GMO brend, najve─çeg konkurenta Syngente. Preuzimanje je predlo┼żeno u rujnu, dioni─Źari obiju kompanija su ga odobrili, a ─Źekaju se jo┼í odobrenja nadle┼żnih regulatora tr┼żi┼ínog natjecanja. Syngenta i Monsanto su, podsjetimo, dvije najve─çe kompanije koje proizvode sjemenski materijal za gotovo sve globalne komercijalne poljoprivredne kulture – soju, ┼żitarice, ri┼żu, pamuk…

Farmeri u panici

Tre─çe veliko spajanje je unutar ameri─Źkih granica – 59 milijardi dolara vrijedno povezivanje Dow Chemicala i DuPonta, kojim ─çe nastati vode─ça ameri─Źka kemijska grupacija. Ona ─çe dobar dio svojeg poslovanja ostvarivati na poljoprivrednom tr┼żi┼ítu.

Poljoprivrednici i njihovi lobisti u SAD-u, naravno, upozoravaju kako ─çe koncentracija tolikog dijela tr┼żi┼íta u samo tri kompanije ograni─Źiti konkurenciju i dovesti do rasta cijena, ┼íto bi za ameri─Źke poljoprivrednike, kojima prihodi posljednjih nekoliko godina padaju, moglo biti katastrofalno. Na saslu┼íanju u Kongresu pro┼íle godine ─Źelnici pet kompanija uklju─Źenih u tri mega spajanja (samo Kinezi se nisu odazvali na poziv u Washington) poru─Źili su, pak, da ─çe samo konsolidacijom mo─çi podnijeti potreban teret ulaganja.

Glavna poruka je da ulaganja u istra┼żivanja i razvoj u poljoprivrednom sektoru ne rastu dovoljno brzo u usporedbi s drugim sektorima. Monsantov direktor tehnologije Robb Fraley objasnio je kako su oni prije 15 godina ulagali 300 milijuna dolara godi┼ínje u istra┼żivanja i razvoj, a lani su ulo┼żili 1,5 milijardi dolara. Istovremeno jedan Apple, rekao je Fraley, ula┼że 10 milijardi dolara godi┼ínje u istra┼żivanje u razvoj.

Kinezi na preuzimanje Syngente i njezin biotehnolo┼íki potencijal gledaju kao na potez koji ─çe im biti klju─Źan za pre┼żivljavanje. Kina ve─ç sada ima kroni─Źan nedostatak poljoprivrednih povr┼íina i ne proizvodi ni pribli┼żno dovoljno hrane za svojih 1,3 milijarde stanovnika. Primjerice, najve─çi su svjetski uvoznik soje i sedmi po veli─Źini uvoznik kukuruza.

No, kineska srednja klasa raste i konzumira sve vi┼íe mesa i mlije─Źnih proizvoda tako da moraju ra─Źunati ne samo s demografskim rastom, nego i s rastom konzumacije po stanovniku. Kori┼ítenje genetski modificiranih organizama moglo bi, nadaju se u Kini, pove─çati prinose, a poljoprivredne povr┼íine pro┼íiriti i u manje pogodna podru─Źja, s obzirom na to da se neprekidno radi na novim sortama koje imaju ve─çe prinose, ali su i otpornije na su┼íu i razne bolesti.


Kina i GMO

Pritom i u Kini valja prevladati otpor javnosti prema genetski modificiranim organizmima, gdje je veliku medijsku pa┼żnju privukao svaki od niza skandala s poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u posljednjih nekoliko godina. Primjerice, skandal s kontaminiranom dje─Źjom hranom ili eksplodiraju─çe lubenice, poprskane u pogre┼íno vrijeme kemikalijom za poticanje rasta. GMO je, naravno, vrlo nepopularan u Europskoj uniji, ali je zato u SAD-u uglavnom prihva─çen. Od tri najva┼żnije ameri─Źke kulture – soja, kukuruz i pamuk – ─Źak 90 posto proizvodnje je GMO.

No, pitanje je ho─çe li se stav javnosti prema GM organizmima mijenjati sljede─çih desetlje─ça jer potra┼żnja ─çe rasti, a pitanje je ho─çe li poljoprivredna proizvodnja to mo─çi pratiti.

UN-ova agencija

Organizacija za hranu i poljoprivredu prije nekoliko je godina objavila izvje┼í─çe prema kojem ─çe se do 2050. godine poljoprivredna proizvodnja morati pove─çati za 70 posto kako bi se zadovoljio o─Źekivani rast potra┼żnje. Kako se ve─çina povr┼íina pogodnih za poljoprivredu u svijetu ve─ç koristi, ovaj rast mora se ostvariti ve─çim prinosima.

Sli─Źan rast produktivnosti u povijesti se ve─ç ranije uspio posti─çi, primjerice uvo─Ĺenjem mehanizacije prije Drugog svjetskog rata ili uvo─Ĺenjem novih poljoprivrednih sorti i poljoprivrednih kemijskih sredstava 50-ih godina pro┼ílog stolje─ça.

No, prinosi nekih od najva┼żnijih prehrambenih namirnica – poput ri┼że i p┼íenice – u nekima od podru─Źja pod intenzivnim poljoprivrednim uzgojem ve─ç su prestali rasti, dosegav┼íi plato. ┼áirenje trenuta─Źno poznatih dobrih praksi svakako mo┼że podi─çi prinose drugdje u svijetu, ali samo do sli─Źnog platoa. No, da bi se proizvodnju diglo iznad te razine bit ─çe potrebna jo┼í bolja tehnologija, a poljoprivrednici nisu ba┼í otvoreni za promjene – jer ako pogrije┼íe s eksperimentalnom tehnologijom ode cijela ┼żetva.

Jedna razina ovog tehnolo┼íkog skoka mo┼że donijeti IT i sli─Źna tehnologija – interneta stvari, big data ili pametni senzori koji omogu─çavaju pra─çenje svih relevantnih varijabli u poljoprivredi kako bi se pove─çala u─Źinkovitost tro┼íenja resursa. Primjerice, kad je ameri─Źki proizvo─Ĺa─Ź traktora John Deere u svoja vozila ugradio GPS, mogli su izbje─çi gre┼íke – prola┼żenje dva puta po istom mjestu i preskakanje dijelova polja – ─Źime su postignute u┼ítede na gorivu negdje dosezale i 40 posto. Tako─Ĺer, danas je mogu─çe krajnje precizno pratiti razinu vlade u tlu i prema tome dozirati navodnjavanje ili pratiti to─Źnu koncentraciju minerala i tako dodavati idealnu koli─Źinu koju tra┼żi idealna kultura.

Istra┼żuju bakterije

Druga je razina poljoprivredna (bio)tehnologija – i to ne samo GMO. Jedno od podru─Źja na kojima danas rade i brojne start-up biotehnolo┼íke kompanije, ali i redom svi divovi – uklju─Źuju─çi i Syngentu i Monsanto – pronala┼żenje je mikroba koji mogu pove─çati prinose za pojedine kulture s, primjerice, fungicidnim djelovanjem ili koje mogu osloboditi potrebne minerale.

Me─Ĺu ostalim, u tijeku je utrka za pronala┼żenje bakterija koje bi vezivale du┼íik iz atmosfere, ─Źime bi se du┼íi─Źna gnojiva u─Źinila suvi┼ínima, kao ┼íto sli─Źnu simbiozu koriste grahorice. Me─Ĺutim, ovdje bi zlatna koka bilo modificiranje p┼íenice – bilo selektivnim razmno┼żavanjem bilo genetskim modificiranjem – tako da rizomi iz korijenja p┼íenice prihvate simbiozu u kakvoj u┼żivaju grahorice.

Jedan od konzorcija u kojima sudjeluje Monsanto uspio je za tri posto pove─çati prinos ri┼że i p┼íenice koriste─çi najuspje┼ínije mikrobe me─Ĺu 2000 mikroba uklju─Źenih u istra┼żivanje. Tri posto ne zvu─Źi puno, ali ako kroz nekoliko desetlje─ça na istoj poljoprivrednoj povr┼íini budu trebali proizvesti dvostruko vi┼íe hrane, vlasnici ove tehnologije svakako ─çe biti me─Ĺu najja─Źim igra─Źima globalne ekonomije.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , ,