Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Iranci otvorili ogormna energetska postrojenja zbog kojih bi mogli ponovo dobiti malo ‘demokracije’

Iranci otvorili ogormna energetska postrojenja zbog kojih bi mogli ponovo dobiti malo ‘demokracije’

iran-plin-naftaIranski predsjednik Hasan Ruhani u nedjelju je sve─Źano pustio u pogon pet faza plinskog polja Ju┼żni Pars u Perzijskom zaljevu, u koja je u zadnjih 12-ak godina ulo┼żeno 20 milijarda ameri─Źkih dolara, objavili su iranski mediji

Pu┼ítanjem u pogon faza 17, 18, 19, 20 i 21 Iran ─çe pove─çati proizvodnju i dosti─çi Katar, isti─Źu iranski du┼żnosnici.

Ju┼żni Pars, u vlasni┼ítvu Irana i Katara, najve─çe je nalazi┼íte plina na svijetu.

“Na┼ía proizvodnja je dosegla 575 milijuna prostornih metara plina na dan”, rekao je Ruhani.

Ukupna iranska proizvodnja plina iznosi 885 milijuna prostornih metara plina na dan, po slu┼żbenim podacima.

“Pod punim sankcijama, uz pomo─ç iranskih in┼żenjera i radnika, uspjeli smo zadnjih godina razviti 11 faza Ju┼żnog Parsa”, koji ih ima ukupno 21, rekao je iranski ministar za naftu Bijan Namadar Zanganeh.

Iran posjeduje druge najve─çe rezerve plina na svijetu nakon Rusije i ─Źetvrte svjetske rezerve nafte.

Francuska tvrtka Total potpisala je u studenom predugovor o razvoju faze 11 plinskog polja u vrijednosti od 4,8 milijarda dolara, ali jo┼í ─Źeka “kona─Źnu odluku” SAD-a o Iranu kako bi konkretizirala svoje projekte u toj zemlji.

Od dolaska Donalda Trumpa na vlast o─Źekuje se promjena ameri─Źke politike prema Iranu. SAD mu je ve─ç nametnuo nove sankcije zbog njegova balisti─Źkog programa i kr┼íenja ljudskih prava.

No, me─Ĺunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu sklopljen u srpnju 2015. omogu─çio je da se u sije─Źnju 2016. ukine dio me─Ĺunarodnih sankcija Teheranu.

Iran je uspio pove─çati proizvodnju nafte na 3,9 milijuna barela na dan s prethodnih 2,6 milijuna barela i vi┼íe nego udvostru─Źiti izvoz nafte.

Teheran nastoji privu─çi i velike me─Ĺunarodne kompanije za razvoj svojeg energetskog sektora.

Po─Źetkom sije─Źnja Teheran je izabrao 29 europskih i azijskih kompanija da sudjeluju na natje─Źajima za razvoj njegovih naftnih i plinskih polja.
 

 
(jutarnji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,