Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSKI VOJNI BROD KRENUO PREMA AMERIČKIM RAZARAČIMA KOJI SU NAPALI SIRIJU? ‘Na korak ste od rata s nama!’

RUSKI VOJNI BROD KRENUO PREMA AMERIČKIM RAZARAČIMA KOJI SU NAPALI SIRIJU? ‘Na korak ste od rata s nama!’

rusija-brodRuski premijer Dimitrij Medvedev u petak je kazao da su američki raketni napadi na sirijsku zračnu bazu na korak do sukoba s ruskom vojskom

Američki dužnosnici su ruske snage unaprijed izvijestile o napadu krstarećim projektilima, čiji je cilj bio kazniti sirijsku vladu zbog kemijskog napada početkom tjedna, izbjegavajući pritom rusko osoblje.

Satelitske snimke ukazuju da je pogođena zračna baza Shayrat domaćin ruskim specijalnim snagama i da se u njoj nalaze i ruski vojni helikopteri. Dio je to plana Kremlja da se sirijskoj vladi pomaže u borbi protiv Islamske države

Medvedev je na društvenim mrežama napisao da su američki zračni udari protuzakoniti te da su bili “na korak od vojnog sukoba s Rusijom”.

U međuvremenu, Fox News javlja kako je ruski vojni brod ušao u istočni Mediteran te se uputio prema području s kojega su dva američka razarača lansirala raketni napad prema metama u Siriji.

Ruska fregata Admiral Grigorovich RFS-494 uplovila je u bosporski tjesnac, iz smjera Crnoga mora, rekli su navodno američki vojni službenici. Prema tim informacijama, brod se upravo kreće prema američkim razaračima.

Ruski Admiral Grigorovich naoružan je naprednim krstarećim raketama Kalibr.

Ruska agencija TASS pak javlja kako se fregata uputila prema sirijskoj luci Tartus, u sklopu rutinskog putovanja, pozivajući se na vojno-diplomatski izvor.

SAD prijeti novim napadima na Siriju

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley zaprijetila je u petak novom američkom vojnom akcijom u Siriji, dan nakon što je Washington bombardirao sirijski režim u znak odmazde za kemijski napad koji se pripisuje Damasku.

“SAD su donijele vrlo odmjerenu odluku prošle noći” te napale sirijsku vojnu bazu, rekla je Haley u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Spremni smo i na daljnje akcije, ali nadamo se da to neće biti potrebno”, kazala je.

Petnaest zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a sastalo se u petak kako bi raspravljali o napadu SAD-a na Siriju.

Hitna sjednica održava se na zahtjev Bolivije koja je ocijenila da je lansiranje šezdesetak projektila na zračnu bazu u Siriji kršenje međunarodnog prava.

Uoči sastanka, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na suzdržanost i naglasio da postoji samo političko rješenje za rat koji bjesni u Siriji.

“Pozivam na suzdržanost kako bi se izbjegao svaki čin koji bi dodatno nanio patnje sirijskom narodu”, kazao je Guterres u priopćenju.

Rusija, glavna saveznica režima Bashara al Asada nazvala je američki napad “agresijom na jednu suverenu državu” i rekla da se radi o kršenju međunarodnog prava.

“SAD su napale suvereni teritorij Sirije. Smatramo taj napad flagrantnim kršenjem međunarodnog zakona i činom agresije”, rekao je predstavnik Moskve u UN-u Vladimir Šafronkov.

On je upozorio SAD na “negativne posljedice” u slučaju vojne intervencije.

Francuski je veleposlanik pri UN-u izrazio nadu da će napad biti “zaokret i pomoći u pokretanju političkih pregovora”.

Pred Vijećem sigurnosti britanski je veleposlanik Matthew Rycrof kazao da “Velika Britanija u potpunosti podržava akciju SAD-a koja je srazmjeran odgovor na užasan zločin, ratni zločin. Sada je vrijeme da se koncentriramo na politički proces”.

On je naglasio da je sirijski predsjednik bio upozoren na američki zračni napad koji je bio odgovor na “neizreciv čin”.

Mislio je pritom na napad kemijskim oružjem za koji Zapad okrivljuje režim predsjednika Bašara al-Asada a u kojem je ovaj tjedan poginulo najmanje 70 ljudi u Kan Šejkunu, što je i navelo američkog predsjednika Donalda Trumpa da promijeni politiku prema Siriji.

Američki zastupnici s obje strane političkog spektra podržali su Trumpa u njegovoj odluci, te zatražili da iznese širu strategiju za rješavanje sirijskog sukoba.

“Nadam se da će ovi napadi uvjeriti Asadov režim da se takve akcije nikada ne smiju ponoviti”, rekao je demokratski senator Mark Warner.

U dosad najvećoj vanjskopolitičkoj odluci, Trump je naredio ispaljivanje krstarećih raketa na sirijsku zračnu bazu. To je najjača izravna američka vojna akcija u šestogodišnjem građanskom ratu u Siriji. Njegov prethodnik Barack Obama nijednom nije izravno napao Asadovu vojsku.

Međunarodna skupina za potporu Siriji trebala bi se hitno sastati u petak u Ženevi na zahtjev Moskve, objavio je posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura.

Američki predsjednik naredio je u četvrtak zračne napade na sirijsku zračnu bazu objavivši da djeluje u “vitalnom nacionalnom sigurnosnom interesu SAD-a”.

Pentagon je u petak priopćio da nema potvrde da je bilo civilnih ili vojnih žrtva u napadu na sirijsku zračnu bazu.

Washington sumnja da je sirijski režim imao pomoć u kemijskom napadu

Američki vojnici smatraju da je sirijski režim “imao pomoć” u kemijskom napadu, kazao je u petak američki vojni dužnosnik, ali nije izrijekom optužio Rusiju, glavnog saveznika režima Bašara al-Asada.

“Sumnjamo da su Sirijci dobili pomoć” u kemijskom napadu u utorak na Kan Šejkun, izjavio je neimenovani visoki američki vojni dužnosnik novinarima.

“U najmanju ruku Rusi nisu uspjeli držati pod kontrolom aktivnosti” svojeg sirijskog partnera, kazao je on podsjećajući da su Rusi bili prisutni u zračnoj bazi odakle su poletjeli sirijski zrakoplovi koji su izveli napad.

“Ne možemo sada reći koju su ulogu mogli odigrati Rusi”, kazao je on. “No, ako bude ikakvog dokaza ili vjerodostojne optužbe izvući ćemo zaključke što bolje možemo”, rekao je on.

Amerikanci su bombardirali s 59 raketa Tomahawk sirijsku zračnu bazu Šajrat odakle su, po njima, poletjeli sirijski avioni koji su izveli kemijski napad u utorak.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,