Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » National Interest: Najve─çi proma┼íaj u povijesti naoru┼żanja. Pentagon je uzalud potro┼íio bilijun i pol dolara na F-35

National Interest: Najve─çi proma┼íaj u povijesti naoru┼żanja. Pentagon je uzalud potro┼íio bilijun i pol dolara na F-35

F35ZBOG KONSTRUKTORSKIH POGREŠAKA TAJ AVION PETE GENERACIJE SLABIJI I OD SVOJIH PRETHODNIKA

Pentagonu je najpametnije da potpuno odustane od lovca-bombardera pete generacije F-35 i da naru─Źi potpuno novi zrakoplov koji bi igrao njegovu ulogu – ocijenio je utjecajni ameri─Źki list National Interest .

Njegov komentator Dan Graze prvo je naveo da su konstruktorske pogreške napravljene s tim avionom takve da u biti limitiraju njegovu primjenu, a teško da se uopće mogu otkloniti.

Graze se pozvao na izvje┼ítaj Michaela Gilmora, ravnatelja Ureda Ministarstva obrane SAD za testiranja novog naoru┼żanja koji je nedavno podnio ostavku. I naveo njegovu osnovnu procjenu: da se F-35 – zbog stotina proma┼íaja koje su s njim napravljene – ne mo┼że smatrati pravom “borbenom strojem”.

Gilmore je posebno ukazao da taj zrakoplov nema ni manevarske sposobnosti svojih prethodnika, pokazivati ÔÇőÔÇőneprihvatljive osobine dok leti na dozvu─Źni brzinama, a da je “apsolutno bespomo─çan” u zra─Źnim borbama jer njegov operacijski sustav omogu─çuje kori┼ítenje samo dvije rakete zrak-zrak.

Neupotrebljiv je i za djelovanje po ciljevima na zemlji jer ne podnosi let na malim brzinama, a njegov softver slabo “razgovara” sa ─Źetvorocjevnim topom GAU-22 / A koji bi trebalo uni┼ítavati protivni─Źku “┼żivu silu”.

Ni┼íta bolje stvari ne stoje sa palubnom verzijom F-35 jer su piloti povre─Ĺivali glave prilikom uzlijetanja s nosa─Źa aviona USS George Washington. Unato─Ź tome ┼íto su nosili za┼ítitne kacige vrijedne 600.000 dolara.

Problem je i to što jedan sat leta F-35 košta 44.000 dolara.

Graze je zato upozorio: “Ovaj avion ─çe jo┼í godinama gutati dr┼żavne resurse, ai poslije svih pobolj┼íanja ─çe biti osrednji zrakoplov koji je u borbi slabiji od svojih prethodnika”.

F-35 je Ameriku do sada koštao 1,5 bilijuna dolara.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,