Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » National Interest: Najveći promaĆĄaj u povijesti naoruĆŸanja. Pentagon je uzalud potroĆĄio bilijun i pol dolara na F-35

National Interest: Najveći promaĆĄaj u povijesti naoruĆŸanja. Pentagon je uzalud potroĆĄio bilijun i pol dolara na F-35

F35ZBOG KONSTRUKTORSKIH POGREĆ AKA TAJ AVION PETE GENERACIJE SLABIJI I OD SVOJIH PRETHODNIKA

Pentagonu je najpametnije da potpuno odustane od lovca-bombardera pete generacije F-35 i da naruči potpuno novi zrakoplov koji bi igrao njegovu ulogu – ocijenio je utjecajni američki list National Interest .

Njegov komentator Dan Graze prvo je naveo da su konstruktorske pogreơke napravljene s tim avionom takve da u biti limitiraju njegovu primjenu, a teơko da se uopće mogu otkloniti.

Graze se pozvao na izvjeĆĄtaj Michaela Gilmora, ravnatelja Ureda Ministarstva obrane SAD za testiranja novog naoruĆŸanja koji je nedavno podnio ostavku. I naveo njegovu osnovnu procjenu: da se F-35 – zbog stotina promaĆĄaja koje su s njim napravljene – ne moĆŸe smatrati pravom “borbenom strojem”.

Gilmore je posebno ukazao da taj zrakoplov nema ni manevarske sposobnosti svojih prethodnika, pokazivati ​​neprihvatljive osobine dok leti na dozvučni brzinama, a da je “apsolutno bespomoćan” u zračnim borbama jer njegov operacijski sustav omogućuje koriĆĄtenje samo dvije rakete zrak-zrak.

Neupotrebljiv je i za djelovanje po ciljevima na zemlji jer ne podnosi let na malim brzinama, a njegov softver slabo “razgovara” sa četvorocjevnim topom GAU-22 / A koji bi trebalo uniĆĄtavati protivničku “ĆŸivu silu”.

Niơta bolje stvari ne stoje sa palubnom verzijom F-35 jer su piloti povređivali glave prilikom uzlijetanja s nosača aviona USS George Washington. Unatoč tome ơto su nosili zaơtitne kacige vrijedne 600.000 dolara.

Problem je i to ĆĄto jedan sat leta F-35 koĆĄta 44.000 dolara.

Graze je zato upozorio: “Ovaj avion će joĆĄ godinama gutati drĆŸavne resurse, ai poslije svih poboljĆĄanja će biti osrednji zrakoplov koji je u borbi slabiji od svojih prethodnika”.

F-35 je Ameriku do sada koĆĄtao 1,5 bilijuna dolara.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,