Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Rusija se priprema za epsko odvajanje od globalnih bankarskih kartela – oslobađa se dolara i naveliko kupuje zlato

Rusija se priprema za epsko odvajanje od globalnih bankarskih kartela – oslobađa se dolara i naveliko kupuje zlato

putin-doarBez obzira na Trumpovu pobjedu na izborima, Rusija se pokušava osloboditi vlasti moćne američke ekonomije i postati neovisna od američkog dolara, piše “Focus Online”

Trumpova pobjeda na izborima za Rusiju nije razlog da mijenja tečaj. U svakom slučaju, ne u ekonomiji.

Rusija kao i prije teži da se oslobodi kandži superiornog američkog gospodarstva. Ključ je neovisnost od američkog dolara. Pošto euro za Kremlj nije alternativa, Rusija sve više računa na zlato.

Moskva se tom strategijom vodi još od završetka rada Bushove administracije, ali ukrajinska kriza je postala katalizator. Od studenog prošle godine Centralna banka Rusije je povećala zlatne rezerve za 72 tone, a u veljači im je dodano još 9,3 tone. Ukupne rezerve trenutno iznose više od 1.650 tona. Toliko ih nije bilo od vremena SSSR-a.

Ekspert za zlato i politički savjetnik James Richards je rekao za “Die Welt”:

“Putin kupuje zlato, jer vjeruje da će u dugoročnoj perspektivi biti smanjeno povjerenje u dolar ili da dolar pokušavaju iskoristiti kao oružje protiv Rusije.”

Zlato je idealno ulaganje za zaštitu svoje ekonomije, čak i ako to ne donosi kamate. Istina, zlato se smatra valutom koja ne pripada nijednoj državi na svijetu.

Kupnja zlata se dijelom financira prodajom vrijednosnica državnog duga SAD. Na taj način Moskva prati istu strategiju kao i Kina. Peking je nedavno u velikom broju prodavao američke vrijednosnice i umjesto njih kupovao je zlato.
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,