Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » HRVATSKA VLADA ĆE NOVCIMA GRAĐANA SPASITI IVICU TODORIĆA KAO ŠTO SU AMERIKANCI SPAŠAVALI SVOJE BANKE 2008. GODINE?

HRVATSKA VLADA ĆE NOVCIMA GRAĐANA SPASITI IVICU TODORIĆA KAO ŠTO SU AMERIKANCI SPAŠAVALI SVOJE BANKE 2008. GODINE?

agrokorVlada Hrvatske priprema pravni akt kao krajnju mjeru za slučaj dalje eskalacije krize u “Agrokoru”, koji će, ako bude potrebe, u Saboru biti donesen po hitnom postupku

Svrha ovog Zakona je, kako se navodi, zaštita poslovanja dužnika i zaposlenih i primjenjivat će se na tvrtke s više od 8.000 zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna.

Kao posebno važan član tog zakona, izdvaja onaj koji određuje da od uvođenja izvanredne uprave nije dopušteno pokretanje predstečajnog i stečajnog postupka.

Podjednaku težinu ima član 7 koji govori “da se u postupku izvanredne uprave na odgovarajući način primjenjuju pravila stečajnog postupka”.

Drugim riječima, objašnjava list, vladina izvanredna uprava onemogućit negativne posljedice pokretanja stečaja, ali će se držati njegovih pravila – radit će se popis imovine i obveza.

Pozivajući se na svoje izvore bliske ministarstvu, “Jutarnji” piše da je vlada itekako svjesna težine “Agrokorovih” pet milijardi eura duga i činjenice da tvrtka stoga najveći dio zarade (EBITDA-a) mora trošiti na kamate, dok joj za sve druge troškove preostaje jedva 50-ak milijuna.

To je poslovna situacija u kojoj je, kako se navodi, nužno radikalno restrukturiranje.

Pritom vlada poštuje sva pravila tržišta, ne planira nikakvu nacionalizaciju, ali jednostavno želi spriječiti štetu za dobavljače i šire posljedice na gospodarski sustav, a nema milosti za dioničare niti pretjeranog obzira za dužnike.

Isto tako, po uzoru na “Parmalat” predvidjela je racionalni vremenski okvir izvanredne uprave od dvije godine.

Zakonom je, također, predviđeno da je sud taj koji tijekom izvanredne uprave poduzima sve radnje ovlašten donosi sve odluke ako nisu izričito date drugim tijelima, dok članak 10. tog akta propisuje da “izvanredni vjerovnik može biti svaka osoba koja ispunjava uvjete za člana uprave sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima”, a za” štetu koja građaninu, pravnoj osobi ili drugoj stranci nastane nezakonitim ili nepravilnim radom izvanrednog povjerenika u povjerenim mu poslovima sukladno ovom Zakonu, nadoknađuje država Hrvatsk “, prenosi Jutarnji.

Ustavna zaštita tajkuna

No, postavlja se pitanje može li taj zakon biti održiv, odnosno ruši li taj zakon načelo ravnopravnosti u ovom slučaju poduzetnika.

“Teško mi je zamisliti da bi najavljeni zakon mogao biti suglasan s Ustavom RH i odredbom da je država dužna osigurati svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Spominje se da bi povjerenik otpisivao dugove što je u direktnoj suprotnosti s ustavnom zaštitom prava vlasništva”, kaže o toj temi sudac Kolakušić.

Za nas su katastrofalni zakoni su dobri, a za Todorića?

Pisanje posebnog zakona za “sistemske tvrtke” ujedno znači i konačno priznanje kako u Hrvatskoj ne postoji dobar stečajni zakon, a ni zakon koji uređuje predstečajne nagodbe. S tom tvrdnjom suglasan je i sudac Kolakušić.

“Upravo ove najave govore kako imamo katastrofalne i potpuno nepromišljene zakone, nakon 15 verzija stečajnog i predstečajnog zakona opet idemo u izmjene”, kaže Kolakušić.

Isto tako u slučaju Todorića radi se, kako je objasnila potpredsjednica Vlade Dalić “sistemskom riziku”, no zar nije “sistemski rizik” više od 300 tisuća blokiranih čiji dug se popeo na preko 40 milijardi kuna? Upitali smo Kolakušića zar ne bi upravo to trebao biti “sistemski rizik” koji iziskuje novo, pravično i provedivo zakonsko rješenje?

“Nećeš spašavati Agrokor mojim novcem”

“S jedne strane, imamo najavu nacionalizacije Ine, dakle, država će preuzeti naftnu industriju, dok, s druge strane, imamo najavu uvođenja prisilne uprave u Agrokor gdje će, ako je točno što pišu mediji, ministar gospodarstva imati ovlasti izravnog upliva na poslovne odluke tako postavljene prisilne uprave”, ustvrdio je Peđa Grbin.

Grbin upozorava da već i sam zakon spominje odgovornost države za štetu koja bi mogla nastati takvom prisilnom upravom te da na takvo što ne može pristati.

Kao političar i kao građanin ove zemlje poručujem: ‘Nećeš spašavati Agrokor mojim novcem’, rekao je.

Na pitanje kako vidi daljnji scenarij u slučaj Agrokor i tko bi po njemu trebao ponuditi rješenje, odlučno je istaknuo kako je rješenje za Agrokor dužan ponuditi onaj koji je stvorio problem, a to je uprava Agrokora.

Po njegovim riječima, ako uprava ne uspije ponuditi rješenje, vrlo je jasno u pravnom poretku svih modernih država koji počivaju na ne pretjeranom uplitanju države u gospodarstvo – rješenje nude vjerovnici.
 
(sputniknews.com,index.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,