Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Erdogan obećao još terorističkih napada ako Europa ne bude poštivala Tursku

Erdogan obećao još terorističkih napada ako Europa ne bude poštivala Tursku

erdogan-napadiTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio je će Europljani diljem svijeta umrijeti krvavom smrću u rukama terorista osim ako Europa ne pokaže Turskoj više poštovanja

U bijesnom napadu državnih novinara iz Ankare, turski čelnik je rekao da će diplomatska napetost između Turske i zemalja kao što su Njemačka i Nizozemska uskoro „ugroziti sigurnost” nevinih građana koji žive u kontinentalnoj Europi.

U očitim prijetnjama koje je poslao čelnik Turske, Erdogan je rekao „ako Europa i dalje se bude ponašala na taj način, niti jedan europljanin u bilo kojem dijelu svijeta neće moći hodati sigurno na ulici. Mi, kao Turska, pozivamo Europu da poštuje ljudska prava i demokraciju.”

Turski državni službenici i dalje sudjeluju u događajima iz inozemstva veznih za Turke u Europi, ali ne navijaju za kampanja za referendum, rekao je turski zamjenik premijera, piše YNW.

Numan Kurtulmus je rekao da su pomogli Turcima u Europi da bolje razumiju ustavne promjene predložene u referendumu.

Rekao je da se čuju „koraci neo-nacizma i ekstremnog rasizma” u Europi.

Njemački novi predsjednik, Frank-Walter Steinmeier, je iskoristio svoj prvi govor u javnosti da bi optužio gospodina Erdogana da ugrožava sve što je Turska postigla u posljednjih nekoliko godina.

„Način na koji gledamo [na Tursku] karakterizira briga, da je sve što je izgrađeno tijekom godina i desetljeća se sada urušava”, rekao je Steinmeier.

„Predsjednik Erdogan, vi sada ugrožavate sve što ste sa ostalima izgradili”, rekao je, dodajući kako bi pozdravio „vjerodostojne znakove” za smirenje ove situacije.

Turska kao članica NATO-a je u više navrata optužila Njemačku da koristi nacističke metode i izazvala bijes tako što je zatvorila njemačko-turskog novinara Deniz Yucela.

„Da bi stao na kraj nacističkim usporedbama”, dodao je Steinmeier. „Ne režite veze s onim ljudima koji žele partnerstvo s Turskom. Poštuju vladavinu prava i slobodu medija i novinara. I oslobodite Deniz Yucela.”

Gospodin Erdogan je nedavno označio Nizozemsku „nacističkim ostacima” i optužio Njemačku za „fašističke radnje”.

On je kazao kako njegova zemlja može preispitati svoje veze s Europom tek nakon referenduma, koji, nada se, da će mu dati nove ovlasti, te je opiso Europu kao „fašističku i okrutnu”, te je rekao da nalikuje na onu prije Drugog svjetskog rata.

Europski čelnici su ponovio pozvali turske dužnosnike kako bi izbjegli nacističke usporedbe, a glava Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj je optužila gospodina Erdogana da ne poštuje sjećanje na žrtve holokausta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla kako bi Turska trebala prestati sa nacističkim usporedbama „bez oklijevanja ili izgovora”.

Kontroverza koja je produbila ovu krizu dogodila se prošlog tjedna kada je turski provladin list prikazao Merkel kao Adolf Hitlera na naslovnoj stranici, sa naslovom „gospođa Hitler”.

Desničarski tabloid je optužio njemačku kancelarku da pokušava voditi fašistički pokret protiv Turske.

Sve to je došlo samo nekoliko dana nakon što je njemački najprodavaniji list Bild napao gospodina Erdogana govoreći da je prijetnja za stabilnosti Europe kroz svoju „žudnju za vlašću”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,