Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ELEKTRANE BUDU─ćNOSTI KOJE STOPIRA NAFTNA INDUSTRIJA: Upoznajte SeaGen podvodne elektrane (VIDEO)

ELEKTRANE BUDU─ćNOSTI KOJE STOPIRA NAFTNA INDUSTRIJA: Upoznajte SeaGen podvodne elektrane (VIDEO)

podvodne-turbineZnanstvanici sa Politehni─Źkog instituta Wuster (SAD) tvrde da bi podvodne morske struje mogle proizvesti energiju ─Źija snaga se mo┼że mo┼że usporediti sa snagom ve─çeg broja nukelarnih elektrana, a futuristi─Źki ure─Ĺaji koji bi se za ovo dobijanje energije koristili u mnogome podse─çaju na svemirski brod iz poznatog nau─Źno-fantasti─Źnog serijala ÔÇťZvezdane stazeÔÇŁ

U pitanju su velike podvodne turbine, ─Źiji bi podvodni ÔÇťletÔÇŁ po specifi─Źnoj shemi omogu─çio da se ogromne koli─Źine energije koju podvodne struje stvaraju upregnu i iskoriste za dobijanje elektri─Źne struje, pri ─Źemu bi snaga svakog od ovih podvodnih objakata bila vi┼íestruko ve─ça od snage dana┼ínjih nuklearnih elektrana.

Prava SeaGen elektrana, snage 1.2MW, se nalazi u vodama Sjevernog Irskog mora. Ova elektrana isporu─Źuje elektri─Źnu energiju za oko 1500 doma─çinstva. Snagu generiraju samo dva velika podvodna rotora koje pokre─çu struje nastale uslijed plime i oseke.

ÔÇťNevidljive pod valovina, vijugaju─çi du┼ż obala i struje─çi kroz podvodne kanale, bezbrojne oceanske struje i plimni valovi nose preobilje kineti─Źke energijeÔÇŁ, obja┼ínjava profesor David Olinger sa Politehni─Źkog instituta Wuster.

ÔÇťKao ┼íto turbine pretvaraju kretanje zraka, odnosno vjetar, u elektricitet, postoji i potencijal da se ovaj prakti─Źno neiskori┼íteni podvodni ÔÇśpovjetaracÔÇÖ preto─Źi u ogromnu koli─Źinu energijeÔÇŁ, smatra on.

“Procenjuje se, na primjer, da potencijalna snaga Floridske sruje, koja te─Źe od Meksi─Źkog zaljeva ka Atlantskom oceanu, iznosi 20 gigavata – ┼íto je ekvivalent od prilike 10 nuklearnih elektrana.ÔÇŁ


Za izradu ovog projekta nedavno je na tri godine dodeljeno 300.000 dolara sredstva ameri─Źke Nacionalne fondacije za znanost (NSF), a znanstveni tim planira da ta sredstva ulo┼żi i u konstruiranje niza ÔÇťzmajevaÔÇŁ i njihovo testiranje u vodenim tunelima.

Umjesto zraka koji se kre─çe, ovde imamo vodu koja se kre─çe, a zmajevi imaju nesavitljiva krila, ali principi koji va┼że su isti.

Jedna od elektrana od 8 MW nalazi se u ┼ákotskoj, napravljena je 2014.godina. Ova elektrana napaja vi┼íe od 9 tisu─ça doma─çinstva. Tre─ça elektana se po─Źinje graditi na obalama Walesa, snaga elektane ─çe iznosti 10MW ÔÇô 5 turbina, ┼íto je dovoljno za snabdevanje 10tisu─ça doma─çinstva sa ekolo┼íki ─Źistom energijom.

Na elektrani u Walesu bit ─çe upotrebljeni novi rotori promjera 20 metara, ovi rotori predstavljaju novu generaciju tidal turbina.

Prema nekim istra┼żivanjima, mogu─çe je proizvesti i do 800 milijardi KWh na godi┼ínjem nivou u cijelom svetu, ┼íto je dovoljno za opskrbu 250 miliona doma─çinstava. Svakim danom elektrane se unapre─Ĺuju i ostvaruju sve bolje rezultate. U 2012.godini u jednom danu je najvi┼íe generirano – 22.53 MWh.
 

 

 
(blic.rs,automatika.rs)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,