Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Džaba ste išli na izbore: Farmaceuti vladaju svijetom

Džaba ste išli na izbore: Farmaceuti vladaju svijetom

farmaceutiIako teško dokaziva, veza između farmaceutskih ekstraprofitera, političara i liječnika prisutna je u gotovo svim državama svijeta. Zahvaljujući ogromnom profitu koji je veći od obrta novca u trgovini oružjem ili narkoticima, prostor za korupciju i podmićivanje je ogroman

Ta mreža djeluje nekada javno, a nekada tajno, a kako bi se ostvarili što veći utjecaj i zarada, povezivanje se vrši prije svega na najvišim razinama, financiranjem stranaka i izbornih kampanja, ulažući podjednako i u vlast i u opoziciju, ne ostavljajući prostor za rizik da posao bude ugrožen ukoliko se vlast promijeni.

I mada su istrage o farmako-mafiji veoma skupe, nekoliko otkrivenih afera dokazalo je da velike farmaceutske kuće podmićuju političare i liječnike diljem svijeta.

Posljedice utjecaja farmaceutskog lobija vidljive su od najjednostavnijih primjera – prepisivanja lijekova određenih proizvođača, prodaje preparata po većim cijenama od realne, dobivanja dozvole za registraciju preparata, pa do distribuiranja neregistriranih, neprovjerenih medikamenata ispod pulta u ljekarni.

Farmaceutsko tržište cvijeta omogućavajući bogaćenje na račun običnih ljudi kojima se plasiraju preparati za koje se samo pretpostavlja da nisu štetni, od raznih vitamina i dodataka prehrani do lijekova i cjepiva.

Široka uporaba antibiotika i prepisivanje lijekova sumnjive sadržine doveli su do toga da u svijetu godišnje umre 100.000 ljudi, dok 2 milijuna dobije teška oboljenja.

NAJVEĆA AFERA HRVATSKOG ZDRAVSTVA

Velika afera “Hipokrat” koja je bila aktualna prije nekoliko godina, kada je optuženo preko 300 liječnika te se dokazalo da i hrvatsko zdravstvo nije imuno na utjecaj farmaceutskih giganata.

Radi se o ukupno 285 liječnika. Do sada je Časni sud proveo 158 postupaka i donio 158 odluka. Od njih su četiri oslobađajuće, a u 152 izrečena je mjera privremenog oduzimanja licence s odgovarajućim rokom kušnje (uvjetno oduzimanje licence).

Raspon izrečenih mjera različit je ovisno o okolnostima svakog pojedinog slučaja – kaže Goluža i objašnjava da najkraće trajanje mjere oduzimanja licence iznosi mjesec dana uz rok kušnje od šest mjeseci, a najduže trajanje mjere iznosi godinu dana uz rok kušnje od 24 mjeseca.

“Činjenica je da su lijekovi neizostavan i neizbježan vid terapije mnogih bolesti. Samim tim, liječnici su u stalnom kontaktu s predstavnicima farmaceutskih kompanija koje proizvode te lijekove, pa je jasno da dolazi do situacija koje omogućuju postojanje konflikta interesa, odnosno utjecaja na liječnike koji koriste češće neke lijekove određenih kompanija nego neke druge, iako čak nema ni neka terapeutska indikacija”, ocjenjuje predsjednik udruge “Liječnici protiv korupcije”.

On ističe da su na meti pritisaka farmako-lobija često i farmaceuti, odnosno ljekarnici.

Top 10 svjetskih farmakoloških giganata
Časopis “Forbes” objavio je listu Top 10 farmaceutskih kompanija na temelju prodaje, profita, aktive i tržišne vrijednosti. Na prvom mjestu je globalni gigant “Johnson & Johnson” s prodajom od 74,2 milijarde američkih dolara i profitom od 16,3 milijarde.

Na drugom mjestu je “Pfizer”, sa profitom od 9,1 milijardu i tržišnom vrijednošću od 211,7 milijardi. Profit švicarskog “Novartisa” je 10,1 milijardu, a tržišna vrijednost 272,6 milijardi, i to ga stavlja ne treće mjesto.

Za njima slijede “Roche holding”, na petom mjestu je “Merck & Co.”.

Na šestom je “Sanofi” i od sedmog do 10 mjesta su “GlaxoSmithKline”, “Astra Zeneka”, “Eli Lilly i Ko” i “AbbVie”.

Siva eminencija novog svjetskog poretka

Postojanje nevidljive i teško dokazive sprege koja funkcionira na globalnoj razini i u koju su umiješani političara, farmaceuti i liječnici otvorila je put brojnim teorijama zavjere.

Od postavke da su mnoge teške bolesti, uključujući AIDS i rak, izmišljene i umjetno stvorene, do teorije da je zapravo farmaceutski lobi siva eminencija novog svjetskog poretka.

Zagovornici ove teze pozivaju se na slučaj “Rockefeller”.

Poznato je da je dvadesetih godina 20. stoljeća obitelj Rockefeller financirala farmaceutsku kompaniju “IG Farben” koja se pred Drugi svjetski rat udružila sa švicarskim konglomeratom “Basel IG”. Tvrtka “Farben” navodno je financirala Adolfa Hitlera i održavala “dobre veze” s njim.

Nakon rata, baš zbog te činjenice, konglomerat je razbijen, a od tvrtki koje su od njega nastale u međuvremenu su formirani “Bayer” i švicarski “Novartis”.

Vjeruje se da su ogranci tih kompanija danas višestruko povezani, kako međusobno tako i sa polugama vlasti u nekoliko najjačih europskih država.
 
(sputniknews.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,