Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » D┼żaba ste i┼íli na izbore: Farmaceuti vladaju svijetom

D┼żaba ste i┼íli na izbore: Farmaceuti vladaju svijetom

farmaceutiIako te┼íko dokaziva, veza izme─Ĺu farmaceutskih ekstraprofitera, politi─Źara i lije─Źnika prisutna je u gotovo svim dr┼żavama svijeta. Zahvaljuju─çi ogromnom profitu koji je ve─çi od obrta novca u trgovini oru┼żjem ili narkoticima, prostor za korupciju i podmi─çivanje je ogroman

Ta mre┼ża djeluje nekada javno, a nekada tajno, a kako bi se ostvarili ┼íto ve─çi utjecaj i zarada, povezivanje se vr┼íi prije svega na najvi┼íim razinama, financiranjem stranaka i izbornih kampanja, ula┼żu─çi podjednako i u vlast i u opoziciju, ne ostavljaju─çi prostor za rizik da posao bude ugro┼żen ukoliko se vlast promijeni.

I mada su istrage o farmako-mafiji veoma skupe, nekoliko otkrivenih afera dokazalo je da velike farmaceutske ku─çe podmi─çuju politi─Źare i lije─Źnike diljem svijeta.

Posljedice utjecaja farmaceutskog lobija vidljive su od najjednostavnijih primjera – prepisivanja lijekova odre─Ĺenih proizvo─Ĺa─Źa, prodaje preparata po ve─çim cijenama od realne, dobivanja dozvole za registraciju preparata, pa do distribuiranja neregistriranih, neprovjerenih medikamenata ispod pulta u ljekarni.

Farmaceutsko tr┼żi┼íte cvijeta omogu─çavaju─çi boga─çenje na ra─Źun obi─Źnih ljudi kojima se plasiraju preparati za koje se samo pretpostavlja da nisu ┼ítetni, od raznih vitamina i dodataka prehrani do lijekova i cjepiva.

┼áiroka uporaba antibiotika i prepisivanje lijekova sumnjive sadr┼żine doveli su do toga da u svijetu godi┼ínje umre 100.000 ljudi, dok 2 milijuna dobije te┼íka oboljenja.

NAJVE─ćA AFERA HRVATSKOG ZDRAVSTVA

Velika afera “Hipokrat” koja je bila aktualna prije nekoliko godina, kada je optu┼żeno preko 300 lije─Źnika te se dokazalo da i hrvatsko zdravstvo nije imuno na utjecaj farmaceutskih giganata.

Radi se o ukupno 285 lije─Źnika. Do sada je ─îasni sud proveo 158 postupaka i donio 158 odluka. Od njih su ─Źetiri osloba─Ĺaju─çe, a u 152 izre─Źena je mjera privremenog oduzimanja licence s odgovaraju─çim rokom ku┼ínje (uvjetno oduzimanje licence).

Raspon izre─Źenih mjera razli─Źit je ovisno o okolnostima svakog pojedinog slu─Źaja – ka┼że Golu┼ża i obja┼ínjava da najkra─çe trajanje mjere oduzimanja licence iznosi mjesec dana uz rok ku┼ínje od ┼íest mjeseci, a najdu┼że trajanje mjere iznosi godinu dana uz rok ku┼ínje od 24 mjeseca.

“─îinjenica je da su lijekovi neizostavan i neizbje┼żan vid terapije mnogih bolesti. Samim tim, lije─Źnici su u stalnom kontaktu s predstavnicima farmaceutskih kompanija koje proizvode te lijekove, pa je jasno da dolazi do situacija koje omogu─çuju postojanje konflikta interesa, odnosno utjecaja na lije─Źnike koji koriste ─Źe┼í─çe neke lijekove odre─Ĺenih kompanija nego neke druge, iako ─Źak nema ni neka terapeutska indikacija”, ocjenjuje predsjednik udruge “Lije─Źnici protiv korupcije”.

On isti─Źe da su na meti pritisaka farmako-lobija ─Źesto i farmaceuti, odnosno ljekarnici.

Top 10 svjetskih farmakoloških giganata
─îasopis “Forbes” objavio je listu Top 10 farmaceutskih kompanija na temelju prodaje, profita, aktive i tr┼żi┼íne vrijednosti. Na prvom mjestu je globalni gigant “Johnson & Johnson” s prodajom od 74,2 milijarde ameri─Źkih dolara i profitom od 16,3 milijarde.

Na drugom mjestu je “Pfizer”, sa profitom od 9,1 milijardu i tr┼żi┼ínom vrijedno┼í─çu od 211,7 milijardi. Profit ┼ívicarskog “Novartisa” je 10,1 milijardu, a tr┼żi┼ína vrijednost 272,6 milijardi, i to ga stavlja ne tre─çe mjesto.

Za njima slijede “Roche holding”, na petom mjestu je “Merck & Co.”.

Na ┼íestom je “Sanofi” i od sedmog do 10 mjesta su “GlaxoSmithKline”, “Astra Zeneka”, “Eli Lilly i Ko” i “AbbVie”.

Siva eminencija novog svjetskog poretka

Postojanje nevidljive i te┼íko dokazive sprege koja funkcionira na globalnoj razini i u koju su umije┼íani politi─Źara, farmaceuti i lije─Źnici otvorila je put brojnim teorijama zavjere.

Od postavke da su mnoge te┼íke bolesti, uklju─Źuju─çi AIDS i rak, izmi┼íljene i umjetno stvorene, do teorije da je zapravo farmaceutski lobi siva eminencija novog svjetskog poretka.

Zagovornici ove teze pozivaju se na slu─Źaj “Rockefeller”.

Poznato je da je dvadesetih godina 20. stolje─ça obitelj Rockefeller financirala farmaceutsku kompaniju “IG Farben” koja se pred Drugi svjetski rat udru┼żila sa ┼ívicarskim konglomeratom “Basel IG”. Tvrtka “Farben” navodno je financirala Adolfa Hitlera i odr┼żavala “dobre veze” s njim.

Nakon rata, ba┼í zbog te ─Źinjenice, konglomerat je razbijen, a od tvrtki koje su od njega nastale u me─Ĺuvremenu su formirani “Bayer” i ┼ívicarski “Novartis”.

Vjeruje se da su ogranci tih kompanija danas vi┼íestruko povezani, kako me─Ĺusobno tako i sa polugama vlasti u nekoliko najja─Źih europskih dr┼żava.
 
(sputniknews.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,