Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Za┼íto Turska koja je u NATO savezu od Rusije kupuje jedan od najboljih protuzra─Źnih sustava na svijetu?

Za┼íto Turska koja je u NATO savezu od Rusije kupuje jedan od najboljih protuzra─Źnih sustava na svijetu?

s400Politi─Źki analiti─Źar ka┼że da se NATO-u i slu┼żbenom Washingtonu nije ┼żurilo pomo─çi Turskoj u stvaranju raketne obrane, pa se ona okrenula Rusiji

Turska razmi┼ílja o kupnji ruskog sustava S-400 Triumf, jednog od najboljih protuzra─Źnih i proturaketnih sustava na svijetu.

Politi─Źki analiti─Źar Hasan Ali Karasar rekao je Sputniku, mediju bliskom ruskoj vlasti, da Ankara tra┼żi novi sustav zato ┼íto sada koristi zastarjelu tehnologiju.

Turska ima potrebu za proturaketnim sustavom dugog dometa otkad je 1990. godine Irak napao Kuvajt. Pro┼ílo je 26 godina otkad je Turska od SAD-a zatra┼żila kupnju sustava Patriot.

Cijelo vrijeme Ankara je ─Źekala od svojih saveznika u NATO-u da naprave raketni sustav dugog dometa ÔÇô rekao je Karsar i dodao kako se o─Źito NATO-u i slu┼żbenom Washingtonu nije ┼żurilo pomo─çi Turskoj u stvaranju raketne obrane.

Tra┼że zajam od Rusa

U me─Ĺuvremenu je Ankara razmatrala druge mogu─çnosti, uklju─Źuju─çi i kupnju sustava S-400 sposobnog za presretanje svih tipova modernog oru┼żja, uklju─Źuju─çi i petu generaciju borbenih aviona te balisti─Źkih i krstare─çih raketa dometa oko 400 kilometara.

Izvr┼íni direktor ruske dr┼żavne korporacije Rostec, Sergej ─îemezov, kazao je da je Ankara spremna kupiti taj sustav ako im Rusija omogu─çi zajam.

Nadam se da ─çe se taj proces uspje┼íno zavr┼íiti jer Turska za za┼ítitu svog zra─Źnog prostora koristi zastarjeli sustav iz 2. svjetskog rata ÔÇô rekao je ─îemezov i dodao kako smatra da Rusija i Turska mogu uspostaviti blisku suradnju u podru─Źju vojne opreme.

Sustav S-400 u upotrebi je od 2007. godine, a procjenjuje se da stoji oko 400 milijuna dolara po jedinici. Ranije se pisalo da je Rusija ve─ç potpisala sporazume o dopremi sustava Kini i Indiji.

Drugi su potencijalni kupci Armenija, Bjelorusija, Egipat, Iran, Kazahstan, Saudijska Arabija i Vijetnam.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,