Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Zašto Turska koja je u NATO savezu od Rusije kupuje jedan od najboljih protuzračnih sustava na svijetu?

Zašto Turska koja je u NATO savezu od Rusije kupuje jedan od najboljih protuzračnih sustava na svijetu?

s400Politički analitičar kaže da se NATO-u i službenom Washingtonu nije žurilo pomoći Turskoj u stvaranju raketne obrane, pa se ona okrenula Rusiji

Turska razmišlja o kupnji ruskog sustava S-400 Triumf, jednog od najboljih protuzračnih i proturaketnih sustava na svijetu.

Politički analitičar Hasan Ali Karasar rekao je Sputniku, mediju bliskom ruskoj vlasti, da Ankara traži novi sustav zato što sada koristi zastarjelu tehnologiju.

Turska ima potrebu za proturaketnim sustavom dugog dometa otkad je 1990. godine Irak napao Kuvajt. Prošlo je 26 godina otkad je Turska od SAD-a zatražila kupnju sustava Patriot.

Cijelo vrijeme Ankara je čekala od svojih saveznika u NATO-u da naprave raketni sustav dugog dometa – rekao je Karsar i dodao kako se očito NATO-u i službenom Washingtonu nije žurilo pomoći Turskoj u stvaranju raketne obrane.

Traže zajam od Rusa

U međuvremenu je Ankara razmatrala druge mogućnosti, uključujući i kupnju sustava S-400 sposobnog za presretanje svih tipova modernog oružja, uključujući i petu generaciju borbenih aviona te balističkih i krstarećih raketa dometa oko 400 kilometara.

Izvršni direktor ruske državne korporacije Rostec, Sergej Čemezov, kazao je da je Ankara spremna kupiti taj sustav ako im Rusija omogući zajam.

Nadam se da će se taj proces uspješno završiti jer Turska za zaštitu svog zračnog prostora koristi zastarjeli sustav iz 2. svjetskog rata – rekao je Čemezov i dodao kako smatra da Rusija i Turska mogu uspostaviti blisku suradnju u području vojne opreme.

Sustav S-400 u upotrebi je od 2007. godine, a procjenjuje se da stoji oko 400 milijuna dolara po jedinici. Ranije se pisalo da je Rusija već potpisala sporazume o dopremi sustava Kini i Indiji.

Drugi su potencijalni kupci Armenija, Bjelorusija, Egipat, Iran, Kazahstan, Saudijska Arabija i Vijetnam.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,