Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Sljedećih 48 sati će promijeniti svijet?!

Sljedećih 48 sati će promijeniti svijet?!

promjena-svijetPočinje “Brexit”, Nizozemska glasa, SAD prijeti bankrot. U narednim danima se svijet može mnogo promijeniti, piše njemački “Die Welt”

O “Brexitu” se govori još od lipnja 2016. godine, ali do sada nije počeo. Postoji samo volja naroda, izražena na referendumu. Službeni zahtjev za izlazak iz EU, prema članku 50. Lisabonskog sporazuma, još nije podnesen.

Međutim, situacija postaje ozbiljna. Proces počinje. Jučer je Parlament Velike Britanije usvojio zakon o “Brexitu”, po kojem Vlada može započeti izlazak iz EU. Kada kraljica Velike Britanije Elizabeta II odobri zakon, premijerka Theresa Mayj može podnijeti zahtjev Vijeću EU. Većina stručnjaka prognozira da će Mayova početi zvanične pregovore o izlasku tek krajem ožujka.

Nestabilna Nizozemska

Glasovanje u Nizozemskoj je početak godine izbora u Europi. Rezultat će odrediti ton za slijedeće tjedne i mjesece. Nedavno je aktualni premijer Mark Rutte bio u maloj prednosti u odnosu na desničara Geert Wildersa sa svojom “Strankom slobode” koja je imala koristi od otvorenog konflikta s Turskom.

Čak i ako Wilders pobijedi i, kako se očekuje, ne uspije oformiti Vladu, u EU se plaše domino efekta. Ideja da Marine Le Pen postane predsjednica Francuske manje će plašiti ljude.

Prokletstvo američkih državnih rezervi

Sutra navečer Janet Jelen će učiniti nešto što se možda neće svidjeti svijetu: ona će povećati kamatne stope. Popratni materijal svjetske ekonomije je jeftini novac. Ako najvažnija središnja banka na svijetu podigne cijenu najvažnije valute na svijetu nisu isključeni neizravni učinci.

Financijsko tržište ovo naziva prokletstvom Federalnih rezervi SAD, sjećajući se kako se uoči svakog kraha na burzi dešavalo povećanje kamata. Godine 1974, 1987., 2000. ili 2008, kada su Federalne rezerve povećavale kamate, prije ili kasnije, dešavale su se intenzivnije rasprodaje. Danas je rizik posebno veliki. Prije svega, američko tržište se nakon financijske krize uvijek suočavalo s rastom cijena.

Investitori se tješe iluzijama. Indeks straha “VIX” se približava svojem višegodišnjem maksimumu.

Ovo može onemogućiti političke planove predsjednika Donalda Trumpa koji se u značajnom stupnju zasnivaju na rastu vrijednosnica. Program stimulacije gospodarstva od bilijun dolara, kojim se uglavnom treba financirati podizanjem kredita, može biti realiziran samo uz pomoć jeftinog novca.

Zabrana dugovanja u Americi

Od četvrtka se Trump više neće moći zaduživati. U srijedu ističe važan rok. Na snagu će stupiti zvanična dužnička granica koja u ovom trenutku iznosi 18 bilijuna dolara, a deficit će iznositi gotovo 30 bilijuna dolara. Podsjetimo, uvođenje dužničke granice odgođeno je u listopadu 2015. do 15. ožujka 2017. godine.

Od četvrtka američki trezor neće moći više prodvati nove vrijednosnice, tj. vlast će morati zadovoljiti tekućim dohocima. To neće biti prvi put kada se granica ne podiže na vrijeme. Dužnička granica i njeno povećanje je uvijek političko pitanje.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,