Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EKSKLUZIVNO: Hitna istraga! Na koga je trošen američki novac na Balkanu?

EKSKLUZIVNO: Hitna istraga! Na koga je trošen američki novac na Balkanu?

balkan-novac-sadSkupina američkih senatora zatražila je od novoimenovanog državnog tajnika Rexa Tilersona da neodgodivo i detaljno istraži trošenje američkog novca na Balkanu, a posebno se spominju Albanija i Makedonija

“Tražimo hitnu istragu o trošenju američkog novca u State Departmentu i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) kako bi se poduprle lijevo orijentirane političke skupine i ta opcija nametala suverenim državama. Jedna od takvih skupina koja je primala novac preko USAID-a je “Otvoreno društvo”, zaklada iza koje stoji George Soros“, navedeno je u pismu šest senatora.

Kako je prenio sarajevski “Dnevni avaz”, među potpisnicima pisma je i nekadašnji republikanski kandidat za predsjednika SAD Ted Cruz, Mike Lee iz Utaha, James Inhof iz Oklahome, David Pardu iz Georgije, Tom Tillis iz Sjeverne Karoline i Bill Cassidy iz Luzijane.

U pismu senatora državnom tajniku Tilersonu, ističe se da su američke ambasade u Makedoniji i Albaniji “godinama aktivno intervenirale u političkom životu” tih država, snažno podržavajući lijevo orijentirane stranke.

To, međutim, kako se navodi, nije dovelo do stabilizacije i unapređenja situacije u tim državama, već naprotiv.

Senatori ističu da je u Albaniji zabilježen rast korupcije, šverca narkoticima i organiziranog kriminala.

“Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, izabrani dužnosnici i politički lideri stranih država susretali su se sa mnom prenoseći mi razočaravajuće vijesti o američkim aktivnostima u njihovim državama. Tu su i izvještaji da diplomati favoriziraju svoje političke miljenike, novcem USAID-a se podržavaju ekstremni, a nekada i nasilnički politički aktivisti, a američka vlast radi na marginalizaciji umjerenih i konzervativnih lidera”, naveo je Lee u priopćenju za javnost.

On je upozorio da su, primjerice, aktivnosti na reformi pravosuđa u Albaniji takve da faktički samo jačaju poziciju aktualnog premijera Edija Rame i daju mu potpunu kontrolu nad tijelima države koji provode zakone.

Zanimljivo je i da su senatori već pisali veleposlanicima SAD u Makedoniji i Albaniji i upozorili ih na spomenuto stanje. No, navedeno je da odgovori koji su dolazili, posebno iz Makedonije, nisu bili od pomoći.

Senatori su upozorili da su slične primjedbe primili i dužnosnici država Latinske Amerike i Afrike.

“Najštetnije posljedica američkog miješanja na ovaj način, stavljajući se tako snažno na jednu stranu, je ta da dolazi do ogorčenja kod mnogih građana tih zemalja koji tradicionalno podržavaju snažne veze sa SAD. Takve podjele otvaraju prostor agresivnim oportunistima, poput Rusije, da se umiješaju i stvore dodatnu štetu”, navodi se dalje u američkom priopćenju.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,