Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Apple naredio korisnicima da ‘ODMAH NAPRAVE UPDATE’ iPhonea nakon WikiLeaksove ┼íokantne objave

Apple naredio korisnicima da ‘ODMAH NAPRAVE UPDATE’ iPhonea nakon WikiLeaksove ┼íokantne objave

apple-assangeApple poziva korisnike da a┼żuriraju svoje iPhone ure─Ĺaje neposredno nakon WikiLeaksove objave da je CIA koristila hakerski program za prislu┼íkivanje korisnika

Prema Appleu, bilo koji ure─Ĺaj koji nema a┼żurirani najnoviji iOS je u opasnosti da bude napadnut od strane CIA-inog tajnog hakerskog programa ‘Vault 7′ kojeg je Wikileaks razotkrio nakon objave dokumenata u utorak.

Wikileaksovo curenje dokumenata je napravilo paniku ┼íirom svijeta nakon ┼íto se ispostavilo da CIA instalira malware na ure─Ĺaje kao ┼íto su iPhone, Android, Microsoft Windows, i Samsung Smart TV.

WikiLeaksov dokument je bacio svjetlo CIA-ino kori┼ítenje zlonamjernih programa koji mogu zaobi─çi za┼ítitu ┼íifriranja kod ┼íirokog rasponu ure─Ĺaja, uklju─Źuju─çi Appleov iPhone, Googleov Android i Microsoft Windows, pa ─Źak i Samsung televizore.

U popratnom priop─çenju, WikiLeaks je objasnio: “specijalizirane jedinice CIA-Mobile Development Branch proizvode zlonamjernni software (malware) koji inficira, kontrolira i ekstrahira podatake putem iPhonea i ostalih Appleovih proizvoda sa sustavom iOS, kao ┼íto je iPad.”


Apple je predlo┼żio rje┼íenje za za┼ítitu ure─Ĺaja od takvih hakerskih napada – sve ┼íto treba u─Źiniti, kako tvrtka nagla┼íava – je ostati u toku sa sigurnosnim a┼żuriranjima.

“Iako na┼ía po─Źetna analiza pokazuje da su mnogi od problema koji su “procurili” prije neki dan ve─ç zakrpani u najnovijem iOS-u, mi ─çemo nastaviti raditi na tome da bi brzo rije┼íili bilo koje uo─Źene propuste”, rekao je glasnogovornik Applea je u priop─çenju.

“Mi uvijek pozivamo korisnike da preuzmu najnoviji iOS (!!!) kako bi bili sigurni da imaju najnovija sigurnosna a┼żuriranja.”

Glasnogovornik je napomenuo da gotovo 80 posto Apple korisnike koristi najnoviju verziju operativnog sustava.

Wikileaksova objava vezana uz CIA-in “Vault7″ pokriva razdoblje od 2013. do 2016. Najnovije iOS a┼żuriranje, 10.2.1 , objavljeno je 23. sije─Źnja.

Samsung je odgovorila na WikiLeaksovu objavu tajnih dokumenata rekav┼íi da tvrtka “hitno tra┼żi odgovor na sigurnosna pitanja.”

“Za┼ítita privatnosti potro┼ía─Źa i sigurnosti na┼íih ure─Ĺaja je prioritet kod Samsunga”, rekao je Samsung, prema BBC.

Microsoft je tako─Ĺer rekao da radi na izvje┼í─çu WikiLeaksa. Google jo┼í nije komentirao.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,