Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NAROD INDIJE NA NOGAMA: Bojkotiraju kompaniju Coca-Cola nakon što im je iscrpila vodne resurse

NAROD INDIJE NA NOGAMA: Bojkotiraju kompaniju Coca-Cola nakon što im je iscrpila vodne resurse

incija-coca-colaTrgovci u Indiji masovno bojkotiraju Coca-Colu nakon što je ovaj prehrambeni div uhvaćen u pražnjenju ionako oskudnih izvora vode u zemlji kojoj prijeti suša

Više od milijun trgovaca u Indiji priopćili su kako će bojkotirati proizvođače gazirana pića kao što su Coca-Cola i Pepsi, i da će ih zamijeniti s domaćim bezalkoholnim pićima.

“Ove strane tvrtke crpe vodu iz oskudnih vodnih resursa države”, rekao je K Mohan, tajnik “Vanigar Sangam”, jedne od udruga koje podržavaju bojkot, piše TG.

Zabrinutost zbog prekomjerne potrošnje vode od strane tvrtki kao što su Coca-Cola i PepsiCo je porasla nakon slabih oborina tijekom posljednjeg monsuna.

U siječnju, privremeni ministar O. Panneerselvam je proglasio stanje elementarnu nepogodu i “suše” te zatražio od središnje vlade sredstva za pomoć poljoprivrednicima.

Vikram Raja, predsjednik udruge Vanigar Sangam, je rekao: “Strane tvrtke iskorištavaju tijela drzavne vodoprivrede vode za proizvodnju gaziranog piće, a poljoprivrednici su pred velikom sušom.”

Amit Srivastava, direktor nevladine organizacije “India Resource Centre”, procjenjuje da je potrebno 1,9 litara vode da bi se proizvela jedna mala boca Coca-Cole. On kaže da je potražnja za šećerom u proizvodnji gaziranih pića također iznimno problematična u Indiji. “Šećerna trska je kultura koja vodi isušivanju zemlje. To je kriva poljoprivredna kultura za Indiju”, rekao je on.

“Prema našim istraživanjima Coca-Cola je broj jedan kupac šećerne trske u Indiji, a Pepsi je broj tri. Ako se uzme u obzir voda koja se koristi za šećernu trsku, izračunali smo da se mora potrošiti 400 litara vode da bi proizveli bocu Cole. “

Indijska asocijacija za pića (IBA), koja predstavlja mnoge proizvođače bezalkoholnih pića, izjavila je da je razočarana bojkotom.

“Coca-Cola i PepsiCo Indija zajedno izravno zapošljavaju 2.000 obitelji i više od 5.000 obitelji indirektno … IBA se nada da će zdrav razum prevladati i da će potrošači i dalje imaju pravo na svoj izbor u Indiji”, rekli su.

Pepsi i Coca-Cola nisu izravno komentirali bojkot.

Pokret anti-gaziranih pića pokret u Indiji razmahao se u siječnju.

Prosvjedi su ponudili mnogim građanima priliku da izraze svoje nezadovoljstvo javno i utemelje bojkot gaziranih pića nakon što su se poljoprivrednici žalili da velike kompanije koriste dragocjene vodne resurse u državi koje su pred isušivanjem.

Vikram Raja je rekao da potražnja za gaziranim pićima značajno pala od početka godine, i mnogi trgovci koji nisu bili dio trgovačkog društva su dobrovoljno prestali prodavati strane brandove.

Bojkot može biti samo početak kraja kompanija Coca-Cola i PepsiCo dok se oni pokušavaju proširiti u Indiji. Indijska vlada je dala naznaku za uvođenjem poreza na slatke napitke, što bi moglo dodatno pogoditi brojke profita i zarade ovih kompanija.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,