Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Kobno cjepivo protiv gripe: Jedna osoba u komi, druga preminula

Kobno cjepivo protiv gripe: Jedna osoba u komi, druga preminula

cijepljenje-gripaHrvatska agencija za lijekove potvrdila je da je u dvije sezone cijepljenja protiv gripe u Hrvatskoj prijavljena sumnja na najmanje tri slučaja Guillain-Barréova sindroma u osoba koje su primile to Novartisovo cjepivo, od kojih je jedna osoba tjednima bila u komi, a jedna i preminula

Riječ je, naime, o neuromuskularnom oboljenju koje se povezuje s crijevnim i respiratornim infekcijama, a u osoba koje od njega obole može izazvati od trnaca u udovima do potpune paralize. Prema navodima iz HALMED-a, s obzirom da je riječ o izuzetno teškim nuspojavama, cijeli je slučaj prijavljen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kako bi ih uvrstila u svoju bazu nuspojava.

Dodatno smo kontaktirali s voditeljicom programa farmakovigilancije u WHO-u kako bismo potaknuli pažnju na poslane prijave – tvrde iz HALMED-a i dodaju da pozivaju sve pacijente da prijavljuju svaku sumnju na nuspojavu cjepiva ili lijeka kako bi doprinijeli unaprjeđenju sigurnosti primjene lijekova.

Unatoč ovim alarmantnim potvrdama iz HALMED-a, čudno je da u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo do sada nisu dobili ni riječi o ovim slučajevima.

Naime, nuspojave nakon cjepiva ili lijekova prijavljuju liječnici, a ako je HALMED i dobio spomenute prijave, trebao je žurno o tome izvijestiti službu za epidemiologiju HZJZ koja je inače zadužena za provedbu cijepljenja Hrvata. Slična je situacija i s Ministarstvom zdravlja koje također do danas nije dobilo ni riječ o sumnji na ove teške nuspojave od HALMED-a.

– U dvije godine cijepljenja samo je jedna gospođa osobno prijavila sumnju na blagi oblik Guillain-Barréova sindroma nakon što je primila cjepivo protiv gripe – rekla je voditeljica službe za epidemiologiju HZJZ prof. Ira Genero Margan.

S tom su ženom stručnjaci sa zavoda razgovarali u više navrata, no nije dokazano da je blagi oblik trnjenja udova bio povezan s cijepljenjem.

Prema propisanoj proceduri svaku nuspojavu kategoriziramo kao moguću, vrlo moguću ili sigurnu posljedicu nakon cijepljenja, ali i s obzirom na vrijeme nakon cijepljenja kada se nuspojava javila – pojasnila je prof. Margan. Dodala je i da je Guillain-Barréov sindrom zapravo nuspojava za koju nikada nije dokazano kako i zbog čega nastaje, a povezuje ju se i sa samom gripom. (???)

U slučaju spomenute hrvatske pacijentice nije, tvrdi prof. Margan, dokazano da su nuspojave bile povezane s cijepljenjem. Također, ističe, čudno je da HALMED dosada nije u Zavod poslao prijave ovih teških nuspojava.

Znamo i za jedan slučaj nuspojave Guillain-Barréova sindroma u Srbiji, no ni u tom slučaju nemamo čvrstih dokaza da je paraliza bila povezana s cijepljenjem protiv gripe – otkriva Margan.

Unatoč tome HALMED će obaviti potpunu obradu i evaluaciju prijava sumnji na nuspojave cjepiva, kažu iz Agencije te naglašavaju da su objavljene sumnje na nuspojave prepoznali kao važan sigurnosni signal te sukladno tome pokrenuli potrebne postupke.

Ističu i da će o rezultatima i novim saznanjima vrlo brzo izvijestiti hrvatsku, ali i svjetsku javnost, što znači WHO i nadležne zdravstvene institucije u Hrvatskoj.

Kako su liječnici povezali i objasnili ove nuspojave, dolazimo do zaključka da cjepivo uopće nema nuspojava.
 
(vecernji.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,