Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Ruski znanstvenici prona┼íli lijek za rak

Ruski znanstvenici pronašli lijek za rak

rusija-lijek-rakRuski znanstvenici, u suradnji sa svojim europskim kolegama, do┼íli su do revolucionarnog otkri─ça – prona┼íli su na─Źin da istovremeno dijagnosticiraju i lije─Źe rak

Nova metoda podrazumijeva kori┼ítenje nano─Źestica silicija za otkrivanje i uni┼ítavanje stanica raka uz pomo─ç ultrazvuka, ne ┼ítete─çi zdravim stanicama.

“Prona┼íli smo ‘bla┼żi’ re┼żim terapijskog djelovanja na stanice raka, koji ne dovodi do masovnog uni┼ítavanja stanica, ali, sude─çi po svemu, dolazi do uni┼ítenja prije svega unutarstani─Źnih organela nano─Źesticama”, rekao je Andrej Sviridov s Moskovskog dr┼żavnog sveu─Źili┼íta “Lomonosov”.

Znanstvenik je istaknuo i da ova metoda dovodi do ja─Źeg terapeutskog efekta.

Fizi─Źari, kemi─Źari, biolozi, pa i nanotehnolozi su posljednjih godina po─Źeli razvijati nove metode za obavljanje kirur┼íkih operacija i terapija, koje se izvode bez otvaranja tijela i nano┼íenja ozljeda tkivima i organima. Primjerice, stru─Źnjaci su razvili ─Źestice koje se uvode u tumor, a zatim zagrijavaju pomo─çu lasera. To uni┼ítava rak, a ne ┼íteti zdravim stanicama. Sli─Źno djeluje i genska terapija i posebni lijekovi koji sputavaju rast krvnih ┼żila i tumora i tako “gu┼íe” stanice raka.

Sviridov i njegove kolege, koji rade pod rukovodstvom profesora Viktora Timo┼íenka, sada su stvorili posebne nano─Źestice od silicija, oblo┼żene specijalnim sastavom polimera, koji se mogu istovremeno koristiti i za prou─Źavanje i za “ubijanje” raka, uz pomo─ç ultrazvuka.

Glavni problem ovakvih metoda u lije─Źenju raka, ka┼żu znanstvenici, dosad je bio taj ┼íto ultrazvuk i nano─Źestice koje apsorbira ─Źesto djeluju neselektivno i uni┼ítavaju ne samo tumore ve─ç i zdrave stanice. Osim toga, takve nano─Źestice se vrlo brzo rastvaraju u organizmu, ┼íto ne dopu┼íta znanstvenicima da ih prou─Źe zbog njihove nedugovje─Źnosti i toksi─Źnosti.


Ruski stru─Źnjaci sa “Lomonosova” sada su rije┼íili taj problem, i to tako ┼íto su nano─Źestice od poroznog silicija oblo┼żili slojem dekstrana, biopolimera iz molekula glukoze. Takve ─Źestice, kako isti─Źu biolozi, ne samo da se sporije razla┼żu u usporedbi sa njihovim “golim” pandanima nego i svijetle kada se ozra─Źe ultraljubi─Źastim zrakama, ┼íto omogu─çuje da se tkiva i stanice prou─Źavaju.

Ove ─Źestice znanstvenici su ispitali na kulturama stanica raka na ljudskom grkljanu, i to tako ┼íto su ga zra─Źili ultrazvukom u prisustvu i odsustvu nano─Źestica.

Eksperimenti su pokazali da “─Źist” ultrazvuk ne djeluje na stanice raka, dok ih u kombinaciji s nano─Źestice pa┼żljivo ubija.

Osim toga, te nano─Źestice, kako isti─Źu znanstvenici, mogu koristiti za dostavu lijeka i drugih molekula u zdrave stanice ili stanice raka.

Zagrijavanje pomo─çu ultrazvuka ili radiovalova ─çe, kako navode, molekule lijeka u─Źiniti pokretljivijim, a samim tim to ─çe oja─Źati njihovu u─Źinkovitost.

Ina─Źe, taj pravac na kojem rade znanstvenici naziva se teranostika. Ovaj termin je sastavljen od rije─Źi “terapija” i “dijagnostika” i ozna─Źava proces istodobne dijagnostike bolesti i njenog lije─Źenja. Teranostika se, izme─Ĺu ostalog, primjenjuje u otkrivanju i lije─Źenju vi┼íe vrsta onkolo┼íkih bolesti pomo─çu nano─Źestica, napunjenih lijekom i ciljano “ubrizganih” u stanice raka.

Me─Ĺutim, ne bi trebalo o─Źekivati ÔÇőÔÇőda nano─Źestice u─Ĺu u medicinsku praksu danas ili sutra, jer predstoji niz klini─Źkih ispitivanja na ┼żivotinjama i ljudima, a niti se stare metode ┼żele “maknuti” od strane medicinskog establi┼ímenta i farmaceutskih korporacija.
 
(sputniknews.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,