Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Istraživači izliječili depresiju ‘U roku od 30 sekundi’ korištenjem LSD

Istraživači izliječili depresiju ‘U roku od 30 sekundi’ korištenjem LSD

mozak-lsdPsihijatrijski znanstvenici u SAD-u su otkrili da se teško depresivni pacijenati koji uzimaju male doze LSD-a mogu izliječiti u roku od 30 sekundi nakon uzimanja

Psihodelične supstance kao što je LSD i psilocibin (sastojak u magičnim gljivama koji uzrokuje halucinacije) su u mogućnosti liječiti pacijenate koji pate od depresije mnogo učinkovitije od tradicionalnih antidepresiva, prema novom istraživanju.

Novi dokumentarac “A New Understanding: The Science of Psilocybin” pokazuje da rezultati koje smo do sada vidjeli su vrlo učinkoviti. Možda najzanimljivije od svega je da film pokazuje kako te tvari preobražavaju ljude koji prolaze ovu terapiju, piše BI.

“Psilocibin radi u 30 sekundi ono što antidepresivi čine nakon tri do četiri tjedna uzimanja”, rekao je David Nutt, profesor neuropsihofarmakologije na Imperial College London, objašnjava se u filmu.

Istraživači su otkrili da je jedna doza psilocibina u terapiji može imati transformacijski učinak na mentalno zdravlje – kao i “kirurška intervencija” – može izliječiti čak i slučajeve depresije i anksioznosti koji su otporni na standardnu terapiju.

Film prati istraživače i ispitanike koji sudjeluju u ovom modernom istraživanju psihodeličnih supstanci.

Oboljelima od raka je pomoglo da se riješe tjeskobe i priča o kraju života, te kako je njihovo iskustvo pomoglo da prevladaju patnju te da prihvate svoje stanje.

Zdravi dobrovoljci koji su probali psilocibin po prvi put kako bi se pokazalo da se može sigurno koristiti u terapijskom okruženju, opisuju način na koji im je “put” (eng. “trip”) promijenio percepciju.

To je fascinantno za vidjeti.

Na osnovnoj razini, dio mozga koji je zaslužan za raspoloženje i vrlo je aktivan u slučaju depresije čini se u osnovi da se smiri na neko vrijeme, omogućujući da se formiraju veze između regija mozga koje rijetko komuniciraju jedne s drugima.

LSD oponaša učinak viđen na snimkama glava dugoročnih meditanata.

“U smislu da li su ove tvari uzrokuju halucinacije, one su malo pogrešno klasificirane, halucinacija je iskustvo nekih senzornih fenomena koja se temelji na podražajima koje ne postoji u stvarnosti, te su interno inducirane”, kaže Stephen Ross, izvanredni profesor psihijatrije na NYU School of medicine, u intervjuu u filmu.

Kako bi izazvali ove učinke, LSD aktivira serotonin 2a receptore, objašnjava David Nichols, predsjednik i suosnivač Heffter Research Instituta.

Ali nešto o ovom iskustvu je da aktiviranje mozga, iluzije i halucinacije – čine nešto dublje u mozgu što je je teže razumjeti. U mogućnosti je pouzdano izazvati ono što znanstvenici nazivaju “mistično iskustvo.” To iskustvo je jako povezano s trajnim učincima.

“Bilo je to kao da ste na vrhu roller coastera i spremni ste da krenete prema dolje i sjećam se kako sam u sebi govorila: ‘Ja uzimam svoj um samnom, ne znam gdje idem, ali vodim svoj um sa mnom”… i ja sam se osjećala dobro i otišla sam tamo negdje”, kaže Sandy, jedna od zdravih dobrovoljaca koja je pokušala psilocibin po prvi put, opisujući svoje iskustvo.

Ljudi koji se vrate s tog putovanja su se većinom promijenili.

“Kada se vratila sa “putovanja” bilo je kao da je netko stavio žarulju unutar Anniene glave, ona je doslovno sjajila”, kaže muž jedne smrtno bolesne pacijentice u jednoj od tih psilocibinskih studija na UCLA.

“Osjećala sam se divno, mislim da je to nevjerojatno koristan alat … ono što smo učinili, vjerojatno bi mi trebale godine obične terapije”, potvrdila je ona.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,