Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Istra┼żiva─Źi izlije─Źili depresiju ‘U roku od 30 sekundi’ kori┼ítenjem LSD

Istra┼żiva─Źi izlije─Źili depresiju ‘U roku od 30 sekundi’ kori┼ítenjem LSD

mozak-lsdPsihijatrijski znanstvenici u SAD-u su otkrili da se te┼íko depresivni pacijenati koji uzimaju male doze LSD-a mogu izlije─Źiti u roku od 30 sekundi nakon uzimanja

Psihodeli─Źne supstance kao ┼íto je LSD i psilocibin (sastojak u magi─Źnim gljivama koji uzrokuje halucinacije) su u mogu─çnosti lije─Źiti pacijenate koji pate od depresije mnogo u─Źinkovitije od tradicionalnih antidepresiva, prema novom istra┼żivanju.

Novi dokumentarac ÔÇťA New Understanding: The Science of PsilocybinÔÇŁ pokazuje da rezultati koje smo do sada vidjeli su vrlo u─Źinkoviti. Mo┼żda najzanimljivije od svega je da film pokazuje kako te tvari preobra┼żavaju ljude koji prolaze ovu terapiju, pi┼íe BI.

“Psilocibin radi u 30 sekundi ono ┼íto antidepresivi ─Źine nakon tri do ─Źetiri tjedna uzimanja”, rekao je David Nutt, profesor neuropsihofarmakologije na Imperial College London, obja┼ínjava se u filmu.

Istra┼żiva─Źi su otkrili da je jedna doza psilocibina u terapiji mo┼że imati transformacijski u─Źinak na mentalno zdravlje – kao i “kirur┼íka intervencija” – mo┼że izlije─Źiti ─Źak i slu─Źajeve depresije i anksioznosti koji su otporni na standardnu terapiju.

Film prati istra┼żiva─Źe i ispitanike koji sudjeluju u ovom modernom istra┼żivanju psihodeli─Źnih supstanci.

Oboljelima od raka je pomoglo da se rije┼íe tjeskobe i pri─Źa o kraju ┼żivota, te kako je njihovo iskustvo pomoglo da prevladaju patnju te da prihvate svoje stanje.

Zdravi dobrovoljci koji su probali psilocibin po prvi put kako bi se pokazalo da se mo┼że sigurno koristiti u terapijskom okru┼żenju, opisuju na─Źin na koji im je “put” (eng. “trip”) promijenio percepciju.

To je fascinantno za vidjeti.


Na osnovnoj razini, dio mozga koji je zaslu┼żan za raspolo┼żenje i vrlo je aktivan u slu─Źaju depresije ─Źini se u osnovi da se smiri na neko vrijeme, omogu─çuju─çi da se formiraju veze izme─Ĺu regija mozga koje rijetko komuniciraju jedne s drugima.

LSD opona┼ía u─Źinak vi─Ĺen na snimkama glava dugoro─Źnih meditanata.

“U smislu da li su ove tvari uzrokuju halucinacije, one su malo pogre┼íno klasificirane, halucinacija je iskustvo nekih senzornih fenomena koja se temelji na podra┼żajima koje ne postoji u stvarnosti, te su interno inducirane”, ka┼że Stephen Ross, izvanredni profesor psihijatrije na NYU School of medicine, u intervjuu u filmu.

Kako bi izazvali ove u─Źinke, LSD aktivira serotonin 2a receptore, obja┼ínjava David Nichols, predsjednik i suosniva─Ź Heffter Research Instituta.

Ali ne┼íto o ovom iskustvu je da aktiviranje mozga, iluzije i halucinacije – ─Źine ne┼íto dublje u mozgu ┼íto je je te┼że razumjeti. U mogu─çnosti je pouzdano izazvati ono ┼íto znanstvenici nazivaju “misti─Źno iskustvo.” To iskustvo je jako povezano s trajnim u─Źincima.

“Bilo je to kao da ste na vrhu roller coastera i spremni ste da krenete prema dolje i sje─çam se kako sam u sebi govorila: ‘Ja uzimam svoj um samnom, ne znam gdje idem, ali vodim svoj um sa mnom”… i ja sam se osje─çala dobro i oti┼íla sam tamo negdje”, ka┼że Sandy, jedna od zdravih dobrovoljaca koja je poku┼íala psilocibin po prvi put, opisuju─çi svoje iskustvo.

Ljudi koji se vrate s tog putovanja su se ve─çinom promijenili.

“Kada se vratila sa “putovanja” bilo je kao da je netko stavio ┼żarulju unutar Anniene glave, ona je doslovno sjajila”, ka┼że mu┼ż jedne smrtno bolesne pacijentice u jednoj od tih psilocibinskih studija na UCLA.

“Osje─çala sam se divno, mislim da je to nevjerojatno koristan alat … ono ┼íto smo u─Źinili, vjerojatno bi mi trebale godine obi─Źne terapije”, potvrdila je ona.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,