Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » FENOMEN ‘PLAVI KIT’ SE ŠIRI SVIJETOM: Nova online igra je sotonistički ritual koji potiče mlade na samoubojstvo

FENOMEN ‘PLAVI KIT’ SE ŠIRI SVIJETOM: Nova online igra je sotonistički ritual koji potiče mlade na samoubojstvo

igra-plavi-kitIstraga je utvrdila da je igra uzela živote 17 tinejdžera do sada

Strašan internetski fenomen naziva ‘Plavi kit’ je navodno povezan s nizom samoubojstva mladih u različitim post-sovjetskim zemljama

Sredinom veljače u Sankt Petersburgu je desetogodišnja djevojčica primljena u bolnicu, a lokalni su mediji ubrzo počeli pisati kako je njezin pokušaj samoubojstva povezan s online fenomenom poznatim kao “Plavi kit”.

Radi se o online izazovu u sklopu kojega se maloljetnici ohrabruju da izvrše samoubojstvo učestvujući u online igri. Igra se mrežama dijeli pod oznakama (hashtagovima) kao što su “plavi kit”, “more kitova”, ”u igri sam”, “probudi me u 4:20”, “F58” i drugi.

Kako izgleda igranje igre testirao je i Radio Slobodna Europa, prijavivši se pod lažnim profilom petnaestogodišnje djevojke.

“Želim igrati igru”, napisali su na popularnoj ruskoj društvenoj stranici VKontakte.

Takozvani voditelj igre na to je odvratio:

“Jesi li sigurna? Nema povratka”, što bi značilo da se igru, jednom kad je se započne, ne može napustiti.

“Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti, i nitko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spremna?”

“A ako želim izaći?”

“Imam sve informacije o tebi. Oni će doći po tebe.”

Prvi zadatak bilo je urezivanje simbola igre “F58” na ruku. Fotošopirana fotografija je poslana, ali voditelj je prestao odgovarati.

Novinari RSE-a su poslali istu poruku na još nekoliko profila, ali su isti često ubrzo bili blokirani.

Medijski naslovi vezani uz taj fenomen počeli su se širiti diljem Rusije, Kazahstana i Kirgistana gotovo svakodnevno. Sumnjivi slučajevi dogodili su se i u još nekim post-sovjetskim državama, kao što su Ukrajina, Bjelorusija i Azerbejdžan.

Neke osobe su i uhićene, zbog sumnje da su poticale druge na samoubojstvo, to jest djelovali kao organizatori igre, ali bi ubrzo bili pušteni.

I, iako je internet je pun fotografija mladih ljudi koji igraju ili žele igrati igru, kao i fotografijama samoozlijeđivanja mladih urezivanjem hashtagova igre, vlasti upozoravaju da niti jedan od registriranih slučajeva samoubojstva nije dokazano povezana s “Plavim kitom”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vijesti.rtl.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,