Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ‘Sude mi zbog uzgoja konoplje, a samo želim spasiti svoj život’

‘Sude mi zbog uzgoja konoplje, a samo želim spasiti svoj život’

konoplja-uhicenjeDokazano je da ulje kanabisa pomaže ovim pacijentima, ali se i dalje goni čovjeka koji si pokušava spasiti život. To je apsurdno, nedopustivo i civilizacijski neprihvatljivo, kaže odvjetnik optuženog

Na Općinskom sudu u Rijeci u utorak je nastavljena četvrta rasprava vezana za sudski proces u kojem se Huanito Luksetić (39) i prijatelj Goran Zakrajšek (47) terete zbog zlouporabe droge, točnije marihuane.

Saslušano je dvoje vještaka od kojih je jedan farmakolog, a koji je potvrdio da ulje kanabisa može biti ljekovito te čak naveo da neki lijekovi, koje liječnici prepisuju za multiplu sklerozu mogu izazvati smrt. 

Naime, uhićenje Riječanina Luksetića u listopadu 2015. izazvalo veliku pozornost. U njegovoj  kući u Matuljima policija je tada zaplijenila 22 kilograma marihuane, a on je odmah ustvrdio da nije diler i da se radi o “sirovini” potrebnoj za proizvodnju konopljinog ulja koje mu je jedini lijek za multiplu sklerozu, od koje se liječi godinama. No istom je podignuta “klasična” optužnica zbog zlouporabe droge.

Tereti se za dva (ne)djela – da je 15 kilograma marihuane držao radi prodaje i da je s Goranom Zakrajšekom (45) uzgajao i zasadio 11 stabljika marihuane u vrtu uz obiteljsku kuću.

Luksetićevo uhićenje, njegov izlazak iz istražnog zatvora nakon što je sa svih strana sakupljen novac za plaćanje jamčevine, i brojni istupi u javnosti, kako samog Luksetića tako i brojnih udruga, liječnika i oboljelih od multiple skleroze, potakli su široku raspravu o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe pa je i Ministarstvo zdravlja osnovalo posebno Povjerenstvo koje se sada bavi tim pitanjem.


Optuženi Luksetić i dalje ističe da nikad nikome nije nudio ni prodavao marihuanu već da ju je uzgajao za svoje potrebe jer ima pravo na izbor, dostojanstven život i zdravlje.

Njegov odvjetnik Vladimir Gredelj na današnjem ročištu iznio je opsežnu obranu.

Neprihvatljivo je da Državno odvjetništvo optužuje građanina u situaciji gdje država za jednog ovakvog pacijenta, koji boluje od multiple skleroze, ne nudi konkretan lijek.

Dokazano je da ulje kanabisa pomaže ovim pacijentima, ali se i dalje goni čovjeka koji si pokušava spasiti život. Takvo kazneno gonjenje je apsurdno, nedopustivo i civilizacijski neprihvatljivo jer se u ovom slučaju čovjeku uskraćuje osnovno ljudsko pravo na život i zdravlje, što je suprotno konvenciji o ljudskim pravima. Duboko sam uvjeren da je samo pitanje vremen kad će Huanito postati simbolom čovjeka koji je postavio standarde u uporabi kanabisa u medicinske svrhe – zaključio je Gredelj.

Optuženi Luksetić i dalje ističe da nikad nikome nije nudio ni prodavao marihuanu već da ju je uzgajao za svoje potrebe jer ima pravo na izbor, dostojanstven život i zdravlje.

Sudi mi zbog uzgoja konoplje odnosno izrade i konzumacije njezinog ekstrakta, a sve što želim je da si pomognem i spasim život - pri liječenju od multiple skleroze na koju konoplja ima višestruko povoljno djelovanje kao i na mnoga druga zdravstvena stanja.

Svako ljudsko biće ima pravo na život, pravo na izbor, pravo na samoliječenje, pravo na hranu i uzgoj hrane u bilo kojem trenutku sa bilo čime a da pri tome ne odmogne drugom. Konoplja je hrana i lijek, činjenica u svakom smislu – istakao je Luksetić.

Suđenje se nastavlja krajem travnja.
 
(24sata.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,