Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IZVJEŠĆE KINESKIH MEDIJA: KINA SE ‘PRIPREMA’ ZA RAT SA SAD

IZVJEŠĆE KINESKIH MEDIJA: KINA SE ‘PRIPREMA’ ZA RAT SA SAD

kina-vojskaPeking je reagirao na američki nosač aviona USS Vinson u Južnom kineskom moru

Glasnik kineske Komunističke partije “Global Times” je upozorio Trumpovu administraciju da se Narodna oslobodilačka vojska “priprema” za rat nakon raspoređivanja američkog nuklearnog nosača aviona USS Carl Vinson u patroli Južnim kineskim morem.

Global Times (globaltimes.cn), koji je naširoko smatran kao glasnogovornik kineske vlade, navodi da su američke obavještajne procjene da je Kina “gotovo dovršila gradnju gotovo dva tuceta vojnih struktura na umjetnim otocima u Južnom kineskom moru”, kako bi se rasporedila dalekometne rakete zemlja-zrak.

U članku se također naglašavaju komentari viceadmirala Joseph Aucoina, zapovjednika 7. američke flote, da su Sjedinjene Države nedvosmisleno “spremne za borbu, ako je potrebno”, no pitanje je zašto SAD provodi “izravne vojne prijetnje” protiv Kine.

Međutim, te prijetnje će se vratiti kao bumerang, jer Peking inzistira na ubrzanom nagomilavanju svoje vojske ako američki dužnosnici zadrže svoje “ratno huškačke” komentare.

“Ako američka vojska inzistira na tome što pokazuje da je sposobna za kroćenje kineskog zmaja, oni su dužni vidjeti sve vrste naprednog kineskog oružja, kao i druge vojne akcije na otocima”, navodi se u članku.

“Američki generali su rekli da su spremni boriti se kada je to potrebno. Narodna oslobodilačka vojska je također spremna.”

Kineski dužnosnici se također jasno protive partoliranju američkog nosača aviona USS Vinson, navodeći da je brod u regiji samo za obavljanje nadzora.

Prošli mjesec je Peking reagirao na izjave državnog tajnika Rex Tillersona koji je komentirao da je Obamina administracija bila slaba i nije onemogućavala Kini da se proširi na Južno kinesko more, tvrdeći da njegovi komentari mogu dovesti do “vojnog sukoba”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,