Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » VEČERNJI LIST: Alarmantno! Zbog teorija zavjera djeca umiru od ospica, a cjepivo savršeno

VEČERNJI LIST: Alarmantno! Zbog teorija zavjera djeca umiru od ospica, a cjepivo savršeno

cijepljenje-dijeteObuhvat cijepljenja protiv ospica u posljednjih je pet godina kontinuirano u laganom opadanju, kaže Bernard Kaić, epidemiolog iz HZJZ-a

Ospice su se ponovno pojavile u Hrvatskoj. Prije nekoliko dana od njih je obolio sedmomjesečni dječačić iz Brnaza nedaleko od Sinja, a zarazio se u KBC-u Split na pedijatriji boraveći u istoj prostoriji s djetetom s makarskog područja kojem su ospice naknadno dijagnosticirane.

S makarskog područja oboljelo je dvoje djece te još dvije osobe u Zagrebu, potvrdili su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Prije dvije godine u Hrvatskoj smo imali manju epidemiju te vrlo zarazne virusne bolesti, tada je od nje oboljelo šezdesetak osoba.

Moguće je da se sljedećih tjedana razvije epidemija ospica, a to ponajprije ovisi o tome jesu li osjetljive, odnosno neimune osobe bile u kontaktu s bolesnicima u vrijeme kad su bili zarazni – govori Bernard Kaić, epidemiolog iz HZJZ-a.

– Obuhvat cijepljenja protiv ospica u posljednjih je pet godina kontinuirano u laganom opadanju.

Međutim, još je uvijek iznad 90 posto za prvu dozu. Obuhvat cijepljenja protiv ospica drugom dozom također je u laganom opadanju, ali je još uvijek iznad 95 posto.

Ne mogu procijeniti jenjava li antivakcinacijski pokret u Hrvatskoj ili se pojačava, ali imam dojam da im raste prisutnost na internetu – ocjenjuje dr. Kaić.

A na internetu se lako šire priče koje potpiruju mnoge da i bez jasnih dokaza odluče ne cijepiti dijete.
 

 

 
(vecernji.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,