Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NJEMA─îKE VLASTI NAREDILE: Uni┼ítite ovu lutku, mo┼że vam ┼ípijunirati djecu

NJEMA─îKE VLASTI NAREDILE: Uni┼ítite ovu lutku, mo┼że vam ┼ípijunirati djecu

lutka-spijuniranjeLutka se mo┼że hakirati preko Bluetooth tehnologije s udaljenosti od 15 metara te kako bi tako mogli prislu┼íkivati razgovore, a ─Źak i direktno razgovarati s djetetom koje se igra s lutkom

Roditeljima iz Njema─Źke re─Źeno je da uni┼íte ili onesposobe “pametnu lutku” koja mo┼że biti iskori┼ítena za ilegalno ┼ípijuniranje djece.

Lutka koja se zove “My Friend Cayla” se proizvodi u ameri─Źkoj tvrtki Genesis Toys, a u Europi ju distribuira Vivid Toy Grupa.

Lutka omogu─çava djeci da pristupe internetu preko softvera koji prepoznaje govor, a mo┼że se kontrolirati putem aplikacije.

Njema─Źka federalna agencija za mre┼że je objavila kako je lutka klasificirana kao “ilegalni aparat za ┼ípijuniranje” te stoga vlasnici i prodava─Źi mogu biti ka┼żnjeni ako je nastave prodavati, odnosno ako joj ne onesposobe mogu─çnost spajanja na Wi-Fi.

Gre┼íku prvi uo─Źio student

Kako prenosi Guardian, prema njema─Źkim zakonima je ilegalno proizvoditi, prodavati ili posjedovati naprave za nadzor koje su preru┼íene u drugi objekt, poput sporne lutke.

Sve je po─Źelo tako ┼íto je student Stefan Hessel izrazio zabrinutost o lutki koja je izglasana za jednu od 10 najomiljenijih igra─Źki u 2014. godini: “Pristup lutki je u potpunosti nesiguran. Nema ┼íifru koja ┼ítiti vezu.”

Rekao je kako bi hakeri moglai hakirati lutku preko Bluetooth tehnologije s udaljenosti od 15 metara te kako bi tako mogli prislu┼íkivati razgovore, a ─Źak i direktno razgovarati s djetetom koje se igra s lutkom.

Vivid Toy grupa nije reagirala na ovu odluku, a ranije su potvrdili kako je do┼ílo do slu─Źajeva hakiranja koje su napravili profesionalci. Rekli su i kako razmatraju mogu─çnosti za nadogradnju aplikacije kojom se upravlja lutkom.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,