Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NJEMAČKE VLASTI NAREDILE: Uništite ovu lutku, može vam špijunirati djecu

NJEMAČKE VLASTI NAREDILE: Uništite ovu lutku, može vam špijunirati djecu

lutka-spijuniranjeLutka se može hakirati preko Bluetooth tehnologije s udaljenosti od 15 metara te kako bi tako mogli prisluškivati razgovore, a čak i direktno razgovarati s djetetom koje se igra s lutkom

Roditeljima iz Njemačke rečeno je da unište ili onesposobe “pametnu lutku” koja može biti iskorištena za ilegalno špijuniranje djece.

Lutka koja se zove “My Friend Cayla” se proizvodi u američkoj tvrtki Genesis Toys, a u Europi ju distribuira Vivid Toy Grupa.

Lutka omogućava djeci da pristupe internetu preko softvera koji prepoznaje govor, a može se kontrolirati putem aplikacije.

Njemačka federalna agencija za mreže je objavila kako je lutka klasificirana kao “ilegalni aparat za špijuniranje” te stoga vlasnici i prodavači mogu biti kažnjeni ako je nastave prodavati, odnosno ako joj ne onesposobe mogućnost spajanja na Wi-Fi.

Grešku prvi uočio student

Kako prenosi Guardian, prema njemačkim zakonima je ilegalno proizvoditi, prodavati ili posjedovati naprave za nadzor koje su prerušene u drugi objekt, poput sporne lutke.

Sve je počelo tako što je student Stefan Hessel izrazio zabrinutost o lutki koja je izglasana za jednu od 10 najomiljenijih igrački u 2014. godini: “Pristup lutki je u potpunosti nesiguran. Nema šifru koja štiti vezu.”

Rekao je kako bi hakeri moglai hakirati lutku preko Bluetooth tehnologije s udaljenosti od 15 metara te kako bi tako mogli prisluškivati razgovore, a čak i direktno razgovarati s djetetom koje se igra s lutkom.

Vivid Toy grupa nije reagirala na ovu odluku, a ranije su potvrdili kako je došlo do slučajeva hakiranja koje su napravili profesionalci. Rekli su i kako razmatraju mogućnosti za nadogradnju aplikacije kojom se upravlja lutkom.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,