Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » UDARNA VIJEST: Svijet se mijenja iz temelja! Europski parlament izglasao sramotnu CETA-u. GMO ‘napokon’ sti┼że u Europu!

UDARNA VIJEST: Svijet se mijenja iz temelja! Europski parlament izglasao sramotnu CETA-u. GMO ‘napokon’ sti┼że u Europu!

ceta-ttipTTIP i TPP su mrtvi, sti┼że nam jo┼í ne┼íto gore, EU je nakon 8 godina izglasao ‘tajni’ i sramotni trgovinski sporazum – CETA!

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su podr┼żali ratifikaciju Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA), koji bi trebao pove─çati razmjenu usluga, robe i ulaganja izme─Ĺu Kanade i EU-a i ukinuti gotovo sve carine u trgovini izme─Ĺu dvije strane

Nakon ratifikacije u Europskom parlamentu trebaju ga ratificirati i nacionalni i regionalni parlamenti u EU-u, no njegova privremena┬áprimjena mo─çi ─çe po─Źeti ve─ç u travnju ove godine.

Privremena primjena isklju─Źuje sporne odredbe poput one o arbitra┼żi za investicijske sporove.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske namjerava uputiti prijedlog Zakona o potvr─Ĺivanju CETA-e u postupak ratifikacije u drugoj polovici 2017. godine. Iz ministarstva su Hini priop─çili da┬áo─Źekuju da ─çe procedura zavr┼íiti do kraja 2017. godine.

Pregovori o CETA-i vodili su se od 2009. a zavr┼íili su u kolovozu 2014. godine. Sporazum su u listopadu pro┼íle godine potpisali ime EU-a predsjednici Europskog vije─ça i Komisije┬áDonald Tusk┬ái┬áJean-Claude Juncker┬áte slova─Źki premijer┬áRobert Fico, ─Źija zemlja je zemlja predsjedala EU-om. S kanadske strane sporazum je potpisao premijer┬áJustin Trudeau┬ákoji bi se ─Źetvrtak trebao i obratiti zastupnicima u Europskom parlamentu.

Zastupnici su podr┼żali sporazum sa 408 glasova za i 254 protiv. Potporu sporazumu dale su velike zastupni─Źke skupine u Europskom parlamentu, Europska pu─Źka stranka (EPP), liberali (ALDE), konzervativci (ECR) i ve─çi dio socijaldemokrata (S&D).

Najgorljiviji protivnici sporazuma su zeleni, te krajnje lijevi i desni zastupnici.

CETA ─çe ukinuti oko 98 posto carina na robe i usluge, a tako─Ĺer osigurava uzajamno priznavanje certifikata za niz proizvoda.

Kanada ─çe otvoriti svoja tr┼żi┼íta javne nabave na saveznoj i lokalnim razinama kako bi osigurala simetri─Źan pristup tr┼żi┼ítu.

U pregovorima je┬áEuropska unija osigurala za┼ítitu za vi┼íe od 140 europskih oznaka za┼íti─çenog geografskog porijekla┬áza hranu i pi─ça koja se prodaju na kanadskom tr┼żi┼ítu.

U sporazum su uklju─Źene odredbe o odr┼żivom razvoju kako bi se o─Źuvali dru┼ítveni i standardi za┼ítite okoli┼ía i osiguralo da trgovina i ulaganja koriste objema stranama, navodi Europski parlament.

Kako bi se ubla┼żile bojazni gra─Ĺana da ─çe sporazum dati previ┼íe mo─çi multinacionalnim tvrtkama i da vlade ne─çe mo─çi zakonima za┼ítititi, primjerice, zdravlje i okoli┼í, EU i Kanada u preambuli ugovora i zajedni─Źkoj izjavi priznaju dr┼żavama pravo na zakonsku regulaciju.

Stalni arbitra┼żni sud, koji predvi─Ĺa CETA, imat ─çe 15 profesionalnih sudaca koje ─çe imenovati EU i Kanada. Sve rasprave na tom sudu bit ─çe javne i postojat ─çe mogu─çnost ┼żalbe.

Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) prvi je trgovinski sporazum koji EU sklapa s jednom od zemalja skupine G7, najve─çih svjetskih gospodarstava i najdalekose┼żniji trgovinski sporazum koji je EU zaklju─Źila do sada.

Zagovornici sporazuma tvrde da ─çe CETA pove─çati razmjenu izme─Ĺu partnera za 20 posto i potaknuti rast obaju gospodarstava. Za Kanadu je sporazum va┼żan i zbog toga ┼íto smanjuje njezinu ovisnost o Sjedinjenim Dr┼żavama, koje su njezino glavno izvozno tr┼żi┼íte.

Protivnici sporazuma izra┼żavaju bojazan da omogu─çuje velikim multinacionalnim kompanijama da tu┼że dr┼żave ─Źlanice pred me─Ĺunarodnim arbitra┼żnim sudovima kada vlade donesu odluke u korist interesa javnosti, a na ┼ítetu tih kompanija, te tako zaobi─çi nacionalne sudove.


CETA bi, smatraju kriti─Źari, tako mogla u ime profita velikih kompanija naru┼íiti standarde javnih usluga i za┼ítite okoli┼ía u EU-u.

U srijedu su protivnici sporazuma prosvjedovali protiv ratifikacije ispred zgrade parlamenta ali u ─Źamcima na kanalu koji okru┼żuju Europski parlament. Nekoliko stotina prosvjednika je nose─çi transparente i uzvikuju─çi slogane protiv sporazuma blokiralo ulaz u zgradu, no incidenata nije bilo.
 

 

Hrvatski EU parlamentarci objašnjavaju zašto su glasali za CETU

Iako je zastupnik Yannick Jadot ispred kluba Zelenih odbacio sporazum ocijeniv┼íi ga nastavkom “procesa deregulacije”, a protagoniste pregovora optu┼żio za veze s multinacionalnim kompanijama, nekoliko zastupnika Zelenih podr┼żalo je sporazum, uklju─Źuju─çi i hrvatskog zastupnika┬áDavora ┼ákrleca.

“Zeleni imaju jedan neobi─Źan stav da su protiv svih me─Ĺunarodnih trgovinskih sporazuma, a to malo budi sumnje jer se ne mo┼że ba┼í uvijek biti protiv. Vjerojatno se mo┼że i─çi i na pobolj┼íavanje sporazuma, dogovarati takvu politiku i nuditi odgovaraju─çe alternativno rje┼íenje”, rekao je nakon glasanja za Hinu┼ákrlec,┬ázastupnik Zelenih i ─Źlan Izaslanstva EP-a za odnose s Kanadom.

“Mene osobno je u toj kampanji navelo da glasam za sporazum to ┼íto je CETA bila izjedna─Źavana s TTIP-om, a taj znak jednakosti se ba┼í nikoga ne mo┼że postaviti. Druga stvar koja me navela na podr┼íku CETA-i je interes Republike Hrvatske i njenih gra─Ĺana jer je Hrvatska prije stupanja u Europsku uniju imala bilateralni sporazum s Kanadom koji je lo┼íiji nego ┼íto je je CETA”, obja┼ínjava┬á┼ákrlec.

“Ratifikacijom CETA-e mi zapravo dobivamo kvalitetniji sporazum koj nam osigurava bolje trgova─Źke i investicijske odnose s Kanadom. Tre─çe, mo┼żda i najva┼żnije, Hrvatska ima zna─Źajnu dijasporu u Kanadi” rekao je ┼ákrlec i istaknuo da CETA otvara mogu─çnost da gra─Ĺanima koji su napustitli Hrvatsku, privremeno ili trajno, pristup hrvatskim proizvodima te tako poti─Źe na┼íu poljoprivredu i proizvodnju.

┼ákrlec ocjenjuje i da sporazum omogu─çuje kvalitetnu razmjenu radne snage koja olak┼íava poslovanje hrvatskim tvtrkama, te omogu─çava mobilnost mladih, posebice studenata koji mo─çi i─çi puno lak┼íe na studij u Kanadu, a Kana─Ĺanima hrvatskog porijekla da do─Ĺu na studij u Hrvatsku.

“Mislim da ne treba i─çi u neke duboke analize jer se vidi da postoji veliki interes Hrvatske za potpisivanje i ratifikaciju tog ugovora”, zaklju─Źio je┬á┼ákrlec.

Jozo Rado┼í,┬á─Źiji je klub liberala sna┼żno podr┼żavao sporazum, nakon glasovanja je rekao kako je on “za svaki sporazum koji omogu─çava slobodu i slobodno kretanje”. “Smatram da se tako doprinosi kvaliteti ┼żivota ljudi i boljem poslovanju”, rekao je Rado┼í za Hinu.

Postoje odre─Ĺene opasnosti utoliko ┼íto oba tr┼żi┼íta otvara konkurenciji ali “postoji visoka razina za┼ítite u slu─Źaju da u nekom segmentu stvari ne krenu dobro, vrlo dobar mehanizam za rje┼íavanje sporova u pogledu investicija”, ocjenjuje┬áRado┼í┬á(HNS/ALDE).

“Kanada i EU su danas dva najmodernija, najeuropskija dijela svijeta i dobro da jednim ovakvim ugovorom postavljaju primjer i ostalima, postavljaju pravila kako me─Ĺunarodni ugovori trebaju biti sklopljeni”, rekao je Rado┼í i zaklju─Źio kako dr┼żavljani Hrvatske i Europske unije mogu biti zadovoljni a sve opasnosti se mogu otkloniti tijekom primjene sporazuma.

“Sporazum je i pozitivan signal koji daju dva najnaprednija dijela svijeta, za transatlantske odnose” te bi, s obzirom na neke odluke nove administracije SAD-a, mogao usporiti neke negativne procese, dodao je┬áRado┼í.
 

 
(tportal.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,