Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Utjecajni ameri─Źki kongresnik Rohrabacher: Makedonija nije dr┼żava! Hitno ju treba podijeliti

Utjecajni ameri─Źki kongresnik Rohrabacher: Makedonija nije dr┼żava! Hitno ju treba podijeliti

makedonija-drzava“Smatram da Makedonija nije dr┼żava. ┼Żao mi je, ali nije dr┼żava. Toliko su podijeljeni da nikada ne─çe biti u stanju da funkcioniraju zajedno.”

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije bilo je primorano napraviti ono ─Źemu se uop─çe nije nadalo.

Zatra┼żilo je – preko svoje ambasade u Washingtonu – slu┼żbeno razja┼ínjenje State departmana povodom izjave kongresmena-republikanca Dana Rorabachera, ─Źlanka pododbora za europske poslove vanjskopoliti─Źkog odbora Predstavni─Źkog doma Kongresa SAD, da je Makedonija neuspjela dr┼żava ─Źiju teritoriju treba podijeliti susjedne zemlje.

Skopsko ministarstvo je ukazalo da su Rorabacherove rije─Źi izazvale veliku uznemirenost u Makedoniji i u regiji. Tako─Ĺer: da su razbuktale nacionalisti─Źku retoriku “u susjedstvu” (─Źitaj: Albaniji).

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije je izrazilo o─Źekivanje da ─çe State departman jasno izraziti svoj odnos prema Rorabaherovoj izjavi, odnoso – “potvrditi svoju (dosada┼ínju) politiku prema Makedoniji i Balkanu”.

Evo od ─Źega je sve po─Źelo.

Utjecajni republikanac je u intervjuu albanskom VisionPlus (iz Tirane) rekao da je stvaranje Makedonije kao dr┼żave do┼żivjelo neuspjeh i da su se sada stvorili svi uvjeti da ta dr┼żava bude podijeljena izme─Ĺu njezinih susjeda, uklju─Źuju─çi Kosovo i Bugarsku.

“Smatram da Makedonija nije dr┼żava. ┼Żao mi je, ali nije dr┼żava. Toliko su podijeljeni da nikada ne─çe biti u stanju da funkcioniraju zajedno. Zato makedonski Kosovari i Albanci trebaju postati dio Kosova. Dok ostatak dr┼żave treba postati dio Bugarske ili bilo koje druge dr┼żave s kojom tvrde da su u srodstvu”.

Kada je bio upitan da li administracija predsjednika Trampa podr┼żava njegovu ideju, Rorabacher je izjavio da ima utjecaj na ameri─Źku vanjsku politiku i da ─çe se u budu─çim zasjedanjima komiteta raspravljati o promjeni granica na Balkanu.

“Imam utjecaj na tvorce vanjske politike SAD. Ja sam predsjedavaju─çi u Potkomitetu komiteta za vanjske poslove Zastupni─Źkog doma koji se bavi tim dijelom svijeta. Imat ─çemo saslu┼íanja (zasjedanja) u narednim mjesecima. Jedno od pitanja o kojima ─çe se raspravljati je promjena granica na na─Źin koji bi imao smisla i donio mir na Balkan”, kazao je kongresmen.

Na kraju, kongresmen je dodao da se SAD ne plaši ruskog utjecaja na Balkanu.
 

 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,