Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Marine Le Pen obećala Francusku izvesti iz NATO saveza: ‘Neće nas više uvlačiti u ratove koji nisu u našem interesu!’

Marine Le Pen obećala Francusku izvesti iz NATO saveza: ‘Neće nas više uvlačiti u ratove koji nisu u našem interesu!’

nato-le-penPREDSTAVILA SVOJ PROGRAM ZA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA SA 144 TOČKE

Lider francuske partije Nacionalni front – Marin Le Pen – predstavila je svoj program za predsjedničke izbore u kojem sunarodnjacima obećava istupanje zemlje iz NATO-a i jačanje vlastitih oružanih snaga.

Njezin program ima 144 točke, a Le Pen – prema anketama – ima dobre izglede da uđe u drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati ovog proljeća.

U dijelu programa s naslovom “Prisiliti na uvažavanje Francuske”, napisala je i ovo:

“Smatram neophodnim da Francuska napusti vojno zapovjedništvo NATO jer je to preduvjet da nas ne mogu uvući u ratove koji nisu u našem interesu … Mi moramo osigurati svoju obrambenu sposobnost u svim sferama. Za to nam je potrebna strateška neovisnost, kao i vojno-industrijski kompleks u punom formatu”.

Naglasila je da će – bude li izabrana za predsjednika Francuske – već tijekom prvog petogodišnjeg mandata podići udio vojnog proračuna u BDP na dva pa na tri posto.

Dodala je da će “dva posto od nacionalnog BDP” čak unijeti u ustav zemlje kao minimalna razina obrambenih rashoda jer je to preduvjet i da francuski ratni brodovi budu stalno prisutni u svjetskim morima i oceanima. Čak je precizirala da će broj vojnika povećati za 50.000 i inicirati izgradnju drugog nosača zrakoplova kome će dati ime “Richelieu”

Čelnica Nacionalnom fronta obećala je biračima i uspješno financiranje modernizacije nuklearnih snaga, ali i drugih rodova oružanih snaga.

Izjasnila se i za postupno uvođenje obveznog vojnog roka u trajanju od tri mjeseca.

Obećala je u programu i da će voditi realističnu, stabilnu i uravnoteženu vanjsku politiku.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj je 23. travnja a drugi – 7. svibnja.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,