Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Koga da bombardiram za Nobela?

Koga da bombardiram za Nobela?

nobel-nagrada-obamaZbog satirične realnosti oko kandidature i dodjele Nobelove nagrade za mir, možda bi trebalo promijeniti definiciju i uvjete za njezino dobivanje

Najvažnija stavka novih propozicija glasila bi doslovno ovako: “Oni koji svakog dana umjesto ‘dobro jutro’ kažu: ‘mrzim pse, muslimane i Ruse’, dobivaju Nobela bez odluke Odbora, a nagrada im se šalje brzom poštom”

Petru Porosenka život, ipak, nije čokolada. Ekonomija Ukrajine – čiji predsjednik je postao na izvanrednim izborima svibnja 2014. poslije Euromajdana i svrgavanja Viktora Janukoviča – u konstantnom je padu, građanima nije ispunio obećanje o boljem životu, članstva u EU nema, NATO mu je koliko jučer odgodio pregovore o proturaketnoj obrani …

Na sve to, nikako da preboli što nije dobio Nobelovu nagradu za mir.

Mir, majke mi

Da, dobro ste pročitali, izgleda da su htjeli mu daju ovo, nekad, prestižno priznanje. Pa drži se Zapad pravila da nema besplatan ručak, a milijarder neće badava servisirati.

Za razliku od Baracka Obame koji je nagradu dobio unaprijed, pa ju je tek onda “opravdavao”, Porosenko se nadao priznanju na godišnjicu vlasti 2015. Tužna priča.

Pritom, umjesto polemike kako netko s takvim rezultatima i djelovanjem može uopće biti i kandidat za Nobelovu nagradu za mir, fabricira se teza prema kojoj su Rusi spriječili “mirotvorca” Porosenka da dobije što mu pripada. Proteza za mozak još nije izmišljena.

Alfrede, dobio si otkaz

Nobelova nagrada za mir je – neminovno moramo podsjetiti zbog očiglednog degradiranja u posljednje vrijeme – priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Koje narode je spojio Petro Porošenko? Ne da nije razoružao, već opet svakodnevno dolaze vijesti iz Donbasa o “kiši bombi” i “klaonici”. Zasluge ima, ali ne za mir. Nipošto.

Mijenjaj propozicije, što čekaš

Zbog satirične realnosti prilikom kandidature i dodjele Nobelove nagrade za mir, možda bi trebalo promijeniti definiciju i uvjete za njezino dobivanje.

“Dinamit je osnovni cilj i svrha”, pisalo bi u preambuli. “Koristiti ga na ljudima”, posebno bi bilo naglašeno. Potom uvjeti svih uvjeta: vojna industrija mora raditi nesmanjenom brzinom; bombardiranje je kao pranje zuba; osiromašenim uranom gađati prvo one koji ne slušaju, a ako svi budu slušali, gađati i njih …

Precizna pojašnjenja došla bi na kraju: tko prvi uperi prstom, taj se već nametnuo za prestižno priznanje; tko napravi veću nestabilnost, još veće su mu šanse da otputuje u Oslo.

Poseban izuzetak od novoustanovljenih pravila – “Oni koji svakog dana umjesto ‘dobro jutro’ kažu: ‘mrzim pse, muslimane i Ruse’, dobivaju Nobela bez odluke Odbora, a nagrada im se šalje brzom poštom.

“Mirotvorci”, zamalo

Prema dosadašnjim propozicijama, popis nominiranih kandidata se objavljuje 50 godina nakon uručivanja nagrade za konkretnu godinu.

Nabrajanje nesuvislih obrazloženja i neprimjerenih kandidata postaje previše mučno. Karikatura vrijednosti na koje ne možemo utjecati tjera sve one koji žele dobro čovječanstvu da se dobro zamisle. Fitilj na dinamitu je izgorio. Nakon eksplozije, selotejp ne pomaže.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,