Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Dobitnici Nobelove nagrade za mir osu─Ĺuju Trumpovu ‘mr┼żnju’, a ─Źudno su ┼íutili kada je nobelovac Obama bacio preko 20 tisu─ça bombi u samo godinu dana

Dobitnici Nobelove nagrade za mir osu─Ĺuju Trumpovu ‘mr┼żnju’, a ─Źudno su ┼íutili kada je nobelovac Obama bacio preko 20 tisu─ça bombi u samo godinu dana

trump-nobel“Diskriminacija, izbjegli─Źka kriza, poja─Źano i apsurdno odbijanje migranata, govor mr┼żnje i isklju─Źivosti. ┼áto mo┼żemo re─çi ─Źovje─Źanstvu?”, upitao se u ─Źetvrtak kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, okupljeni na summitu u Bogoti, osudili su politiku “mr┼żnje” ameri─Źkog predsjednika Donald Trumpa spram imigranata.

“Diskriminacija, izbjegli─Źka kriza, poja─Źano i apsurdno odbijanje migranata, govor mr┼żnje i isklju─Źivosti. ┼áto mo┼żemo re─çi ─Źovje─Źanstvu?”, upitao se u ─Źetvrtak kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos na otvaranju 16. svjetskog summita dobitnika Nobelove nagrade za mir koji se odr┼żava do nedjelje, prvi put u Latinskoj Americi.

Santos, kojemu je Nobelova nagrada dodijeljena u listopada u znak priznanja za njegove napore oko prekida 50-godi┼ínjeg oru┼żana sukoba u zemlji, nazvao je “apsurdnim” Trumpovo odbijanje imigranata ne spominju─çi poimence svojeg sjevernoameri─Źkog kolegu.

Jemenka Tavakul Karman dovela je pak u pitanje izvr┼ínu uredbu koji je potpisao ameri─Źki predsjednik a koja zabranjuje pristup na ameri─Źki teritorij izbjeglicama iz Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena ┼íto je izazvalo velike prosvjede.

“To je temeljno rasisti─Źki ─Źin”, izjavila je Nobelovka iz 2011. “Ne mo┼żemo stigmatizirati muslimane zbog njihove vjere, gospodine Trump”, kazala je ta aktivistica za ljudska prava.

Amerikanka Jody Williams, nagra─Ĺena 1997. za borbu protiv protupje┼ía─Źkih mina, kazala je kako ne razumije “kako se mogla pru┼żiti mogu─çnost da postane predsjednik ─Źovjeku koji je koristio nasilje, rasizam, seksizam tijekom kampanje”.

Ona se nije pitala, kako je mogu─çe da Nobelovu nagradu za mir dobije ─Źovjek koji je nakon dobivanja iste vodio 8 godina rat u 7 zemalja i uzrokovao razaranje i smrt milijuna ljudi.

Nekada┼ínji predsjednik Kostarike Oscar Arias, dobitnik Nobela za 1987., kritizirao je Trumpovu ideju o izgradnji zida na granici s Meksikom “koja ─çe podijeliti narode ali i svijesti”.
 

(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , ,