Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » EKSKLUZIVNO: ZBOG TRUMPOVE GRANI─îNE POLITIKE IRAN ODBACUJE DOLAR I UVODI EURO! ─îini se da Iran treba malo ‘demokracije’

EKSKLUZIVNO: ZBOG TRUMPOVE GRANI─îNE POLITIKE IRAN ODBACUJE DOLAR I UVODI EURO! ─îini se da Iran treba malo ‘demokracije’

iran-dolarTeheran planira odbaciti kori┼ítenje ameri─Źke valute u financijskim izvje┼ítajima nakon ┼íto je ameri─Źki predsjednik Donald Trump izdao zabranu ulaska gra─Ĺana sedam zemalja u SAD, uklju─Źuju─çi Iran

Prema lokalnoj novinskoj agenciji PressTV, Centralna banka Irana tra┼żi da zamijeni dolar s novom zajedni─Źkom stranom valutom ili da koristi nekoliko valuta u svim slu┼żbenim izvje┼í─çima – financijskm i deviznim, pi┼íe RT.

Guverner Valiollah Seif je rekao da ─çe ova odluka stupiti na snagu u novoj poslovnoj godini, po─Źev┼íi od 21. o┼żujka 2017.

Agencija citira guvernera Seifa koji preporu─Źuje kori┼ítenje valute s “visokim stupnjem stabilnosti.”

Odluka je do┼íla nakon ┼íto je predsjednik Trump privremeno zabranio gra─Ĺanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena ulazak u SAD.

Nakon izbora Trumpa, iranska valuta rial je dosegla rekordno nisku razinu u odnosu na dolar. Dana 27. prosinca je pao na svoju “all-time low” – najni┼żu vrijednost u povijesti od 41,600 riala za dolar.

─îelnik sredi┼ínje banke, rekao je da Amerika nema zna─Źajnu ulogu u iranskoj vanjskoj trgovini i da mo┼że zamijeniti valutu dolara sa valutom iranskih klju─Źnih partnera kao ┼íto su Europska unija, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Teheran ima ugovore sa Rusijom, Turskom, Azerbejd┼żanom i Irakom za kori┼ítenje nacionalne valute u lokalnoj trgovini

Iran ra─Źuna prihode od nafte u ameri─Źkim dolarima, a zamjena 41 milijarde dolara za druge valute imala bi zna─Źajan rizik, analiti─Źari upozoravaju.

Poslovni list lokalni Donya-ye Eqtesad odgovorio je da Iran koristi dolar samo u slu┼żbenim izvje┼í─çima, a ameri─Źka valuta je uglavnom zamijenjena s drugim valutama.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,