Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » EKSKLUZIVNO: ZBOG TRUMPOVE GRANIČNE POLITIKE IRAN ODBACUJE DOLAR I UVODI EURO! Čini se da Iran treba malo ‘demokracije’

EKSKLUZIVNO: ZBOG TRUMPOVE GRANIČNE POLITIKE IRAN ODBACUJE DOLAR I UVODI EURO! Čini se da Iran treba malo ‘demokracije’

iran-dolarTeheran planira odbaciti korištenje američke valute u financijskim izvještajima nakon što je američki predsjednik Donald Trump izdao zabranu ulaska građana sedam zemalja u SAD, uključujući Iran

Prema lokalnoj novinskoj agenciji PressTV, Centralna banka Irana traži da zamijeni dolar s novom zajedničkom stranom valutom ili da koristi nekoliko valuta u svim službenim izvješćima – financijskm i deviznim, piše RT.

Guverner Valiollah Seif je rekao da će ova odluka stupiti na snagu u novoj poslovnoj godini, počevši od 21. ožujka 2017.

Agencija citira guvernera Seifa koji preporučuje korištenje valute s “visokim stupnjem stabilnosti.”

Odluka je došla nakon što je predsjednik Trump privremeno zabranio građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena ulazak u SAD.

Nakon izbora Trumpa, iranska valuta rial je dosegla rekordno nisku razinu u odnosu na dolar. Dana 27. prosinca je pao na svoju “all-time low” – najnižu vrijednost u povijesti od 41,600 riala za dolar.

Čelnik središnje banke, rekao je da Amerika nema značajnu ulogu u iranskoj vanjskoj trgovini i da može zamijeniti valutu dolara sa valutom iranskih ključnih partnera kao što su Europska unija, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Teheran ima ugovore sa Rusijom, Turskom, Azerbejdžanom i Irakom za korištenje nacionalne valute u lokalnoj trgovini

Iran računa prihode od nafte u američkim dolarima, a zamjena 41 milijarde dolara za druge valute imala bi značajan rizik, analitičari upozoravaju.

Poslovni list lokalni Donya-ye Eqtesad odgovorio je da Iran koristi dolar samo u službenim izvješćima, a američka valuta je uglavnom zamijenjena s drugim valutama.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,