Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » TRUMP TRAŽI OD FARMACEUTSKE INDUSTRIJE DA SMANJE CIJENE LIJEKOVA: Oni poručili – ‘Ne mijenjamo ništa’. Slijedi odmazda?

TRUMP TRAŽI OD FARMACEUTSKE INDUSTRIJE DA SMANJE CIJENE LIJEKOVA: Oni poručili – ‘Ne mijenjamo ništa’. Slijedi odmazda?

trump-lijekoviAmerički predsjednik Donald Trump pozvao je u utorak farmaceutsku industriju da osnaži američku proizvodnju i snizi cijene, a obećao je da će ubrzati odobravanje novih lijekova i uskoro imenovati novog čelnika Agencije za hranu i lijekove

Na sastanku s Trumpom u Bijeloj kući bili su direktori farmaceutskih tvrtki Novartis AG, Merck & Co Inc, Johnson & Johnson, Celgene Corp, Eli Lilly & Co i Amgen Inc kao i čelnik lobističke grupe Farmaceutska istraživanja i proizvođači Amerike.

Trump je rekao proizvođačima lijekova da su cijene “astronomske”.

“Moramo smanjiti cijene zbog puno razloga. Nemamo izbora, zbog Medicarea i Medicaida”, kazao je američki predsjednik na sastanku pozivajući se na vladine programe osiguranja starijih ljudi, siromašnih i invalida koji su najveći kupci lijekova u SAD-u.

Također je rekao da su proizvođači lijekova zbog devalvacije stranih valuta povećali outsourcing i pozvao ih je da više proizvode u Sjedinjenim Državama.

Dodao je da druge zemlje moraju platiti “pošteni udio” u troškovima razvoja lijekova. “Okončat ćemo globalno iskorištavanje”, kazao je Trump.

Direktor Novartisa Joe Jimenez, koji je izabrani čelnik lobističke grupe, rekao je prošli tjedan da s Trumpom želi razgovarati novim modelima formiranja cijene lijekova, koji bi se temeljili na pokrivanju troškova kliničkih ispitivanja a ne na fiksoj cijeni po tableti, kao i o planovima za zamjenu Obaminog zakona o zdravstvenoj zaštiti, tzv. Obamacarea.

No, nedugo nakon Trumpova apela, stigao mu je hladan tuš iz farmaceutskog diva Pfizera, čiji je direktor rekao da nema namjeru mijenjati filozofiju kada je riječ o formiranju cijena lijekova.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,