Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » JESU LI AMERIKANCI HRVATSKOJ ‘POKLONILI’ NEISPRAVNA OKLOPNA VOZILA? Već dvije i pol godine od isporuke 70-ak MRAP-ova leži odbačeno na ledini

JESU LI AMERIKANCI HRVATSKOJ ‘POKLONILI’ NEISPRAVNA OKLOPNA VOZILA? Već dvije i pol godine od isporuke 70-ak MRAP-ova leži odbačeno na ledini

oklopna-vozila-sadVeć dvije i pol godine od isporuke američke vojske, 70-ak MRAP-ova leži odbačeno na ledini Remontnog zavoda u zagrebačkom Jankomiru, a razlog su oštećena stakla

Dvije i pol godine nakon donacije 220 vozila tipa MRAP od Sjedinjenih Američkih Država, za gotovo sva vozila Ministarstvo obrane mora ugovoriti nabavu novih višeslojnih balističkih stakala.

Kada su vozila 2014. stigla u Hrvatsku, najviši vojni civilni dužnosnici tvrdili su da ih treba obojati, dio njih naoružati i bit će spremna za korištenje. Tvrdilo se također da je prije isporuke na svakom vozilu obavljen redovni servis te da su otklonjeni svi eventualni manji ili veći nedostaci.

No, dvije i pol godine poslije opravdano je postaviti pitanje jesu li Sjedinjene Države “poklonile” Hrvatskoj neispravna vozila? Primjerice, sedamdesetak vozila M-ATV već dvije godine leži odbačeno na ledini Remontnog zavoda u zagrebačkom Jankomiru, a razlog su oštećena stakla. Odnosno barem trećina vozila je neispravna i ne može ih se koristiti, što je nedavno potvrdio i ministar obrane Damir Krstičević.

Na naše pitanje smatraju li se vozila na kojima je potrebno promijeniti stakla neispravnima nisu odgovorili. Nije nam odgovoreno ni na koliko će vozila promijeniti stakla. U svom odgovoru navode “kako se u sklopu priprema vozila za operativnu uporabu mora voditi računa o njihovom tehničkom održavanju te planskoj zamjeni određenih sklopova koji imaju svoj vijek trajanja.

Javni natječaji

S obzirom da su ova vozila korištena u vojnim operacijama, očekivano je kako s vremenom treba na određenom broju vozila izvršiti zamjenu balističkih višeslojnih stakala zbog njihovog vijeka trajanja, odnosno pojave delaminacije (raslojavanja stakla uslijed velikih temperaturnih promjena).

Na staklima se u tim uvjetima s vremenom može pojaviti zamagljivanje, što dovodi do smanjenja vidljivosti. Ministarstvo obrane, sukladno planu nabave, naručuje dio potrebnih dijelova za zamjenu takvih stakala, kao i za pričuvu i održavanje u narednom razdoblju”.

Stoga je MORH na osnovi zahtjeva Oružanih snaga 2016. godine nabavio 120 različitih vrsta neprobojnih stakala za 48 vozila u vrijednost 1,2 milijuna kuna. Prije nekoliko dana MORH je objavio novi oglas za nabavu neprobojnih stakala za 80 vozila MRAP M-ATV. Ukupna procijenjena vrijednost nabave je 4 milijuna kuna.


Ta stakla namijenjena su za vozila koja se nalaze u Remontnom zavodu. To znači da će samo za nabavu stakala za 128 vozila potrošiti oko 5 milijuna kuna.

Ugovorom sa SAD-om Hrvatska je uz vozila dobila i komplete rezervnih dijelova, ali među njima nisu stakla. Te 2014. tadašnji načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić otkrio je da je s Amerikancima postignut sporazum da se kroz informatički program razmjenjuju informacije o rezervnim dijelovima te da će Hrvatska vojska biti na razini opskrbe američkih postrojbi.

“Znači – najjeftinije i najbrže moguće”, zaključio je tada Lovrić. No MORH sada dijelove nabavlja putem međunarodnog javnog natječaja jer se dogovor sa SAD-om pokazao preskupim. “Pokušali smo s Amerikancima dogovoriti nabavu stakla, ali se pokazalo da bi nas to koštalo pet puta skuplje nego na javnom natječaju. Zato smo otišli direktno kod proizvođača u Izrael, koji radi i za američku vojsku, i prošli smo daleko jeftinije”, tvrde nam sugovornici.

100 milijuna dolara

Ovi detalji pokazuju da američka donacija i nije tako povoljna kako se prezentiralo. Naravno, i dalje stoji činjenica da bi nabava ovakvih novih vozila Hrvatsku stajala oko 100 milijuna dolara i da ih nikada ne bismo kupili po punoj cijeni. No, isto tako nije točno da je trošak za Hrvatsku samo 2,5 milijuna eura, koliko je iznosio PDV na donaciju.

Uz to što je dio vozila obojan u zelenu boju, MORH je do sada uz kupnju novih stakala investirao i u nadogradnju VHF uređaja za komunikaciju. Ta nadogradnja stajala je nešto manje od 1,7 milijuna kuna. Naime, prema odgovoru iz MORH-a, vozila su isporučena bez sredstava veze i naoružanja, te se prije stavljanja u operativnu upotrebu planski opremaju komunikacijskim uređajem.

Dakle, MORH će samo za stakla za dio vozila i VHF uređaje utrošiti oko milijun američkih dolara. Trošak koji prilikom doniranja vozila nitko nije spominjao, a pitanje je da li se s tim i računalo.
 

 

(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,