Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » EU U PANICI – GASI SE NATO PAKT! Trump ne želi više financirati tu rastrošnu organizaciju

EU U PANICI – GASI SE NATO PAKT! Trump ne želi više financirati tu rastrošnu organizaciju

trump-natoAmerički predsjednik se sprema za 40 posto smanjiti financiranje međunarodnih organizacija, među kojima je i NATO. Moguće je čak i potpuno povlačenje Amerike iz NATO Saveza

Američki predsjednik Donald Trump namjerava ugasiti NATO pakt. On se sprema za 40 posto smanjiti financiranje međunarodnih organizacija, među kojima je i NATO, a moguće je čak i potpuno povlačenje SAD iz nekih od njih.

To je predviđeno nacrtom Trumpove izvršne odredbe nazvane Revizija i smanjenje financiranja međunarodnih organizacija, koja je procurila u medije. On predviđa drastično kresanje obveznih i dobrovoljnih doprinosa svjetskim institucijama. Među njima su one koje podržavaju Palestinu, pravo na abortus i ukidanje sankcija Iranu i Sjevernoj Koreji.

Također, zakon predviđa i reviziju međunarodnih sporazuma i moguće povlačenje iz njih. U pitanju su oni sporazumi koji se ne odnose izravno na nacionalnu sigurnost SAD, izručenja traženih osoba i međunarodnu trgovinu – TTP & TTIP.

Prema navodima američkih medija, u dokumentu ne piše da li će SAD smanjiti davanja za svaku organizaciju po 40 posto ili će biti skresanO 40 posto od ukupnih izdvajanja iz proračuna. Međutim, kako stručnjaci kažu, bez obzira na to koliko će pojedinačno međunarodnim organizacijama biti skinuto, Trumpov zakon najviše će pogoditi NATO pakt.

Tijekom predizborne kampanje Trump je stalno ponavljao da Amerika više neće snositi najveći financijski teret za izdržavanje Saveza. Godišnje NATO ima proračun oko 2,8 milijardi dolara, SAD daju čak 685 milijuna, a ostalih 27 članica ostatak. Predsjednik SAD smatra da je to nepravedno i ako smanji davanja za 40 posto, odnosno 274 milijuna, pa će buduće godišnje izdvajati 411 milijuna dolara – objašnjava američki stručnjak za sigurnost Robert Oldis.

On dodaje da Trump kresanjem davanja za međunarodne institucije želi smanjiti ogromna dugovanja koja Amerika ima.

Trump želi smanjiti dug SAD koji sada iznosi oko 20 bilijuna (20.000 milijardi) dolara.

On razmišlja: “Zašto da godišnje dajem milijarde beskorisnim i zaostalim organizacijama, kad te pare mogu uložim u svoju zemlju. Ukoliko za 40 posto smanjim davanja u inozemstvu, uštedjet ćemo ogromne pare, a i dalje će SAD davati milijune dolara, što nije zanemariva svota – navodi Oldis.

Međutim, pojedini analitičari smatraju da novi Trumpov zakon napraviti put izlasku SAD iz NATO i potpuno gašenje tog vojnog saveza.

On stalno ponavlja da je NATO zastarjela i neučinkovita organizacija koja ne izvršava svoju glavnu dužnost, a to je borba protiv terorizma. Čuli smo ga kako više puta prijeti da će izaći iz NATO ukoliko ostale zemlje članice ne budu platile koliko je potrebno. Budući da je svjetska ekonomija pala, ne vjerujem da će članice Alijanse izdvajati više novca za tu organizaciju. Zbog toga bi Trump mogao izvesti SAD iz NATO, što bi označilo i kraj te vojne alijanse – smatra analitičar iz SAD Brian Curtis.

Kako ističe, Trump je nagovijestio i povlačenje vojske iz inozemstva da bi uštedio novac.

Smanjenjem vojnih operacija i povlačenjem iz baza na Bliskom istoku, iz Afganistana, Europe i Japana, on bi uštedio gomilu novca za domaće projekte. To bi, međutim, istovremeno označilo i kraj NATO saveza – ističe Curtis.

Inače, Donald Trump smatra da se NATO, iako ima 28 članica, sveo na samo jednu veliku silu – SAD. Zato je poručio svojim saveznicima da počnu plaćati ako žele zaštitu Amerike.

“Vojni savez NATO nema svrhe. Svatko tko bude htio da ga Amerika brani mora nama platiti” – izjavio je Trump.
 
(Informer.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,