Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » NUTELLA JE KANCEROGENA I OSOBITO ŠTETI MLAĐIMA! Žestoka svađa agencija za sigurnost hrane i proizvođača

NUTELLA JE KANCEROGENA I OSOBITO ŠTETI MLAĐIMA! Žestoka svađa agencija za sigurnost hrane i proizvođača

nutella-gratisJe li Nutella kancerogena? O tom pitanju već se pola godine vode polemike proizvođača i agencija koje se bave sigurnošću hrane

Odgovor je, kažu nutricionisti, jednostavan – Nutella u malim količinama neće štetiti, a razlog za umjerenost nije samo palmina masnoća već i šećeri, što znači da je riječ o energetskoj bombi koja će štetno “eksplodirati” ako umjesto žličice ili dvije pojedemo pola staklenke dnevno.

Naime, najpoznatiji čokoladni namaz s lješnjakom, talijanska Nutella, lani je poslije objave Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), po kojoj palmino ulje koje se koristi u proizvodnji ispušta kancerogene tvari, naišao na bojkot trgovaca, a u medijima se podigla poprilična galama pa je prodaja u Italiji primjerice do kraja kolovoza pala tri posto.

Šteti djeci

Agencija je tada tvrdila da je palmino ulje potencijalno više kancerogeno nego druge vrste biljnih ulja ako se prerađuje na temperaturi višoj od 200 Celzijevih stupnjeva. Za palmino ulje u Nutelli rečeno je da već i u malim količinama može štetiti djeci pa onda ne čudi niti pad prodaje.

No, Svjetska zdravstvena organizacija i Američka agencija za hranu i lijekove upozorile su u svom istraživanju masnih kiselina kao zagađivača u palminu ulju, ali nisu preporučili da se izbjegava njegovo korištenje.

To je bio poticaj za tvrtku Ferrero da krene u kampanju “vraćanja imidža” svom planetarno poznatom namazu.

Dakako, tako pomažu i svjetskom biznisu s palminim uljem koje ima godišnji udjel od oko 44 milijarde dolara. Proizvođač te talijanske slastice s kojom milijuni počinju dan objašnjava da se u proizvodnji Nutelle koristi palmino ulje kako bi se dobila njezina prepoznatljiva glatka tekstura i mazivost koja se s drugim uljima teže postiže.

Proizvodnja Nutelle bez palmina ulja bila bi korak unatrag – tvrdi Vicenzo Tapella, menadžer Ferrerove nabave. Osim toga tvrtka godišnje koristi 185 tisuća tona palmina ulja, a zamjena s nekom drugom vrstom masnoća povećala bi i troškove za oko 8 do čak 22 milijuna dolara godišnje.

Prema podacima EFSA-e, potencijalno kancerogeno zagađenje događa se na temperaturi višoj od 200 stupnjeva. Naime, tako visoke temperature u preradi palmina ulja potrebne su da bi se uklonila njegova prirodno crvena boja. No, u Ferreru tvrde da koriste proizvodni proces u kojem je temperatura ispod 200 stupnjeva te da se upotrebljava vrlo nizak tlak, a sve kako bi se smanjilo zagađenje.

Ozbiljni testovi

Zbog toga proces proizvodnje traje dulje i košta 20 posto više nego da se prerađuje na višim temperaturama. Naglašavaju da se zbog toga u Nutelli teško ulazi u trag zagađivačima.

Također dodaju da je palmino ulje koje koristi Ferrero sigurno jer dolazi iz svježe biljke i obrađuje se u strogo kontroliranim uvjetima, a također provode “tisuće testova” gotovih proizvoda koji sadrže palmino ulje kako bi na vrijeme registrirali moguće zagađenje.

Čini se da je kampanja dala rezultata jer se pokazalo da je u posljednja četiri mjeseca prodaja Nutelle porasla 4 posto. Nakon ove “epizode” s palminim uljem u Nutelli valja podsjetiti da palmino ulje nije “privilegij” Ferrera već ga koriste primjerice i Unilever, ali i Nestlé za proizvodnju čokolade, raznih grickalica te namaza.

Palmino i kokosovo ulje najbolje je za kućnu uporabu

Svaki višak masnoća može biti potencijalno štetan, no palmino ulje nema oksidativnih procesa zasićenih ulja i za razliku od ostalih masnoća ne stvara slobodne radikale pod djelovanjem kiselina. Osim toga daje bolju stabilnost proizvodima pa ga zato rado koriste u prehrambenoj industriji – objašnjava inžinjer biotehnologije Marijan Katalenić.

Dodaje kako palmino ulje podnosi visoke temperature kod prženja ili pečenja hrane, što znači da neće “planuti” ako ona ne prelazi 170 do 180 stupnjeva. No, upozorava da je kod ulja odnosno općenito masnoća uvijek “kvaka” u količini.

Dnevno ne bismo smjeli konzumirati više od 20 grama zasićenih masnoća, odnosno ukupno ne više od 70 grama svih ostalih masti – kaže Katalenić. Kad je riječ o uljima, dobro je kod kuće koristiti palmino ili kokosovo ulje, a kad se upotrebljava u fritezama u restoranima, onda je nužna kontrola friteza odnosno filteri koji će tijekom višekratne uporabe “izvući” štetne tvari.

➡ ➡ NUTELLA: Puna umjetnih okusa na bazi petroleja, mlijeka u prahu bolesnih krava, GMO soje, aspartama i raznih šećera
 
(jutarnji.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,