Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » OBAMA I DALJE ŽELI ZAPOČETI RAT SA RUSIJOM DO KRAJA MANDATA: NATO i Amerika ponovo šalju na rusku granicu masivnu vojnu pomoć Europi!

OBAMA I DALJE ŽELI ZAPOČETI RAT SA RUSIJOM DO KRAJA MANDATA: NATO i Amerika ponovo šalju na rusku granicu masivnu vojnu pomoć Europi!

amerika-vojnik-baltikSpecijalne snage američke vojske raspoređene su na granici Baltika i Rusije kao dio “podrške i obrane od eventualne agresije”, piše “New York Times”

Nekoliko desetaka specijalaca raspoređeno je kao pomoć vojskama Litve, Latvije i Estonije, članicama NATO saveza.

Ovaj potez omogućuje američkoj vojsci da podrobnije promatra manevre ruske vojske. General Raymond Tomas, šef specialnih operacija u Pentagonu, rekao je za “New York Times” da su baltičke zemlje “očajno tražile američku pomoć u odvraćanju potencijalne ruske agresije”.

Nasmrt su prestravljeni od Rusa. Vrlo su iskreni po tom pitanju – rekao je Thomas.

Glasnogovornik litvanskog Ministarstva obrane Asta Galdikaite potvrdila je da su SAD ponudile “dodatne sigurnosne mjere baltičkim zemljama uslijed ugrožene sigurnosne situacije u regiji”.

Američke trupe također će pomoći u obuci lokalnih snaga i sudjelovati u prikupljanju informacija, što već uveliko obavlja CIA. Baltičke zemlje već dvije godine javno izražavaju svoje strahove da će im Rusija pokušati napraviti isto ono što i Ukrajini prilikom aneksije Krima.

Kabinet predsjednika Litve izdao je priopćenje u kojem se navodi da “SAD igraju aktivnu rolu u pružanju sigurnosnih garancija baltičkim državama i čitavoj transatlantskoj zajednici”.

S druge strane, Kremlj vidi raspoređivanje NATO trupa na ruskoj granici kao provokaciju, navodeći da je to glavna prepreka za zatopljenje odnosa dvije sile.

S američkom vojskom na našim vratima, mi nemamo o čemu pričati – istakao je visoki dužnosnik ruskog Ministarstva obrane za “New York Times”.
 

 
Američki specijalci pridružit će se skupini od 4.000 NATO vojnika raspoređenih u Poljskoj, Litvi, Estoniji i Latviji u narednim mjesecima.

Raspoređivanje vojske na ruskoj granici, najveće od vremena hladnog rata, Moskva je nazvala “aktom čiste agresije”.

Uslijed ovakvih manevara, Rusija ima svako suvereno pravo provesti potrebne mjere diljem cijele svoje teritorije – navodi se u priopćenju Kremlja.

Pored Amerikanaca, svoje vojnike na Baltik šalju i Britanija (800 vojnika), Kanada (450) i Njemačka (600), kao i Danska i Francuska.
 

 

 
(blic.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,