Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Vatikan u najnovijem dokumentu poziva na uspostavu ‘Centralne Svjetske banke’ i ‘Globalne javne vlasti’

Vatikan u najnovijem dokumentu poziva na uspostavu ‘Centralne Svjetske banke’ i ‘Globalne javne vlasti’

vatikan-papa-dolarVatikan je pozvao na uspostavu “globalne javne vlasti” i “sredi┼ínje svjetske banke” koje bi vladale zastarjelim financijskim institucijama koje su ─Źesto neu─Źinkovite u kontroli masa

Glavni dokument iz Odjela za mir i pravosu─Ĺe Vatikana osudio je ono ┼íto se zove “idolopoklonstvo na tr┼żi┼ítu”, kao i “neo-liberalno razmi┼íljanje”, te u njemu pi┼íe da se tra┼żi isklju─Źivo tehni─Źko rje┼íenje ekonomskih problema.

18 stranica ovog Dokumenta ka┼żu da je “Reforma me─Ĺunarodnog financijskog i monetarnog sustava u kontekstu globalne javne vlasti”, bila s vremenom na vrijeme vrlo specifi─Źna, i pozivala na porezne mjere i financijske transakcije.

“Ekonomska i financijska kriza kroz koju svijet prolazi zove svakoga, pojedinaca i narod, da ispita dubine na─Źela kulturnih i moralnih vrijednosti na temelju dru┼ítvenog su┼żivota”, ka┼że dokument.

“U stvari, kriza je otkrila naveliko pona┼íanja poput sebi─Źnosti, kolektivne pohlepe i gomilanja robe” navodi se u priop─çenju, dodaju─çi da je svjetskoj ekonomiji potrebna “etika solidarnosti” izme─Ĺu bogatih i siroma┼ínih zemalja.

“Ako se ne utvrde rje┼íenja za razli─Źite oblike nepravde, negativni u─Źinci koji slijede na dru┼ítvenom, politi─Źkom i ekonomskom planu ─çe biti osu─Ĺani na stvaranje ozra─Źja rasta neprijateljstva, pa ─Źak i nasilja, te u kona─Źnici potkopati same temelje demokratskih institucija, ─Źak i one koje se smatraju naj─Źvr┼í─çima”, navodi se u priop─çenju.

Dokument poziva na uspostavu “nadnacionalne vlasti” na svjetskom planu i “univerzalne nadle┼żnosti” za vo─Ĺenje ekonomske politike i dono┼íenje odluka.


Takva vlast treba zapo─Źeti svoj rad kroz Ujedinjene narode kao svojom referentnom to─Źkom, ali bi kasnije trebala postati neovisna i biti obdarena snagom da vidi kako razvijene zemlje ne smiju provoditi “pretjeranu nadmo─ç nad slabijim zemljama”.

U─Źinkovite strukture

U dijelu teksta se objašnjava zašto je Vatikan osjetio da je reforma globalnog gospodarstva potrebna:

“U ekonomskim i financijskim pitanjima, najzna─Źajniji problemi dolaze od nedostatka u─Źinkovitosti glavnih struktura koje mogu jam─Źiti, uz sustav upravljanja, sustav vlade koja ─çe brinuti za me─Ĺunarodno gospodarstvo i me─Ĺunarodne financije.”

Jo┼í je pisalo da Me─Ĺunarodni monetarni fond (MMF) vi┼íe nema snage ili sposobnosti za stabilizaciju svjetskih financija da regulira ukupnu ponudu novca i da vi┼íe nije bio u mogu─çnosti to gledati “zbog iznosa kreditnog rizika koji pro┼żima cijeli sustav.”

Svijetu je potrebno “minimalno zajedni─Źko tijelo za upravljanjem globalnim financijskim tr┼żi┼ítem” i “neki oblik globalnog monetarnog upravljanja.”

“U stvari, mo┼że se vidjeti zahtjev za nastajanje tijela koje ─çe obavljati svojevrsne funkcije” sredi┼ínje svjetske banke “koja regulira protok novca i sustav monetarne razmjene sli─Źnih nacionalnih sredi┼ínjih banaka”, rekao je.

U dokumentu, koji su predstavili na konferenciji za novinare u ponedjeljak, priznato je da bi takva promjena mogla potrajati godinama dok se ne provede i postavi na mjesto te da bi mogla nai─çi na zna─Źajniji otpor.

“Naravno, ova transformacija ─çe biti na ra─Źun postupnog, uravnote┼żenog prijenosa dijela ovlasti svake nacije na svjetsku vlast i na regionalne vlasti, a to je neophodno u vrijeme kada dinamika ljudskog dru┼ítva, gospodarstva i napredak tehnologije nadilazi sve granice, koje su u stvari ve─ç jako erodirane u globaliziranom svijetu.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,