Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVO IZDANJE HITLEROVE KNJIGE ‘MEIN KAMPF’ PROTUTNJALO NJEMAČKOM KAO NIKAD DO SADA

NOVO IZDANJE HITLEROVE KNJIGE ‘MEIN KAMPF’ PROTUTNJALO NJEMAČKOM KAO NIKAD DO SADA

mein-kampf-knjigaOčito je da nešto ne štima u Njemačkoj! Popularnost najnovijeg reprinta knjige “Mein Kampf” je dosegla rekordnu visinu

U protekloj godini prodano oko 85 000 primjeraka knjige – Hitlerovog manifesta koji je izdan s oko 3.500 objašnjenja povjesničara.

Prvo njemačko tiskanje knjige “Mein Kampf” (“Moja borba”) Adolfa Hitlera nakon Drugog svjetskog rata pokazalo se neočekivanim uspjehom.

Iako je na početku planirano tiskanje tek 4000 primjeraka knjige, prvo je izdanje ubrzo rasprodano, a krajem siječnja ove godine ide u tisak šesto izdanje knjige.

Autorska prava za ‘Mein Kampf’ Adolfa Hitlera nakon Drugog svjetskog rata dobila je bavarska vlada i zabranila je njegovo tiskanje. No u siječnju 2016. je prošao rok od 70 godina zaštite autorskih prava, te je njezino izdavanje ponovno dozvoljeno.

Tako je tada objavljeno i novo izdanje od dva sveska s oko 3.500 objašnjenja povjesničara. Institut za suvremenu povijest u Münchenu izjavio je da je u protekloj godini prodano oko 85 000 primjeraka knjige.

Knjiga je u svojoj biti antisemitski manifest, no Institut za suvremenu povijest smatra da reizdanje knjige nije pogodovalo ekstremnoj desnici, već da se njezinim objavljivanjem potakla debata o porastu nacionalizma danas.

Iako su se mnogi protivili reizdanju te kontroverzne knjige, prevladava mišljenje da knjiga treba biti dostupna za javnost jer je dio “političkog obrazovanja” naroda.
 
(rtl.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,