Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » MASONI OPET IMAJU ‘RJE┼áENJE’ ZA BALKAN! Britanski diplomat predla┼że: ‘Garancija mira je stvaranje velike Hrvatske, Srbije i Albanije’

MASONI OPET IMAJU ‘RJE┼áENJE’ ZA BALKAN! Britanski diplomat predla┼że: ‘Garancija mira je stvaranje velike Hrvatske, Srbije i Albanije’

balkan-hrvatska-srbijaTimothy Less, biv┼íi diplomat i britanski konzul u Banja Luci, i predsjednik organizacije “Nove Europe” za ugledni ─Źasopis Foreign Affairs napisao je kolumnu koja bi idu─çih dana mogla di─çi podosta bure na Balkanu

Bave─çi se problemom BiH, Kosova i Makedonije, ovaj biv┼íi zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije zaklju─Źio je da su propali svi poku┼íaju Europske unije i SAD-a u uspostavljanju mira i stabilnosti u regiji te je do┼ílo vrijeme radikalnih zaokreta i popu┼ítanju zahtjeva nacionalnih manjina.

Za po─Źetak, Hrvati i Srbi u BiH, te Albanci na Kosovu dobili bi neku vrstu autonomije, ali poslije bi se stopili sa svojim mati─Źnim dr┼żavama. Na posljetku, to bi rezultiralo ‘velikom Hrvatskom, Srbijom i Albanijom’, ali po Lessovom mi┼íljenju to bi kona─Źno dovelo do potpunog mira u regiji.

Less je za najpoznatiji svjetski magazin koji se bavi vanjskom politikom i za koji se nerijetko tvrdi da izra┼żava i sam stav State Departmenta, s obzirom da ga izdaje think tank u kojemu sjedi ve─çi broj najutjecajnijih biv┼íih ameri─Źkih du┼żnosnika, napravio podu┼żu analizu koja bi mogla zabrinuti sve zagovornike Daytona, pogotovo u trenucima smjene vlasti u Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama.

Na po─Źetku je svoje ─Źitatelje upoznao sa svojim vi─Ĺenjem situacije u biv┼íim jugoslavenskim republikama. Bosnu i Hercegovinu je nazvao najslabijom karikom regije u kojoj su Hrvati i Srbi sve nezadovoljniji Daytonom, sporazumom koji ovu dr┼żavu dr┼żi na ┼żivotu.

Tako─Ĺer, nagla┼íava da rastu apetiti velike albanske manjine u Makedoniju i Crnoj Gori, a da nacionalisti u Albaniji sve ja─Źe pozivaju na stvaranje ‘Velike Albanije’, dr┼żavi kojoj bi se pripojilo Kosovo, dio Crne Gore i Makedonije.

Britanski diplomat je napisao da, bez obzira ┼íto svi ti zahtjevi trenutno zvu─Źe nerealno, bila bi velika pogre┼íka ignorirati glas manjina. Uostalom, pi┼íe Less, Zapad je ve─ç jedanput ignorirao zanemarivanje ljudskih prava i glasne zahtjeve za promjenama i to je dovelo do – rata.

“Zapad ima izbor – prepoznati legitimnost tih zahtjeva i radikalno promijeniti pristup prema Balkanu ili riskirati nove sukobe” – pi┼íe Less.

Less se vi┼íe od 20 godina bavi problematikom biv┼íe Jugoslavije i u svojoj analizi napominje da je prvih desetak godina nakon zavr┼íetka rata glavnu rije─Ź u regiji vodio Washington. Me─Ĺutim, onda su Amerikanci ‘palicu’ prebacili na Europsku uniju i to se u startu ─Źinilo kao nelo┼íe rje┼íenje. Bruxelles je dr┼żave regije poku┼íao motivirati ‘ulaznicom’ za odabrano dru┼ítvo u EU, ali nisu ra─Źunali da bi se i u toj situaciji mogao ─Źuti glas manjina.

“Dru┼ítvo iz Bruxellesa bilo je u velikoj zabludi ako su mislili da su manjine na Balkanu spremne ┼żrtvovati svoja prava i sigurnost zbog ekonomskog napretka. U Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji nitko ne postavlja pitanje problema ekonomije i obrazovanja, ve─ç svi pri─Źaju o nacionalnosti, identitetu, vjeri, nacionalnosti… Upravo zbog toga te dr┼żave stagniraju, dok Hrvatska, Albanija, pa ─Źak i Srbija, napreduju” – pi┼íe Less dodaju─çi da cjelokupnoj situaciji ne─çe pomo─çi ni eksplozija euroskepticizma diljem Europe. Posljednja anketa Eurobarometra jasno ka┼że da samo 39 posto EU gra─Ĺana podr┼żava pro┼íirenje Unije…


Naravno, u takvim situacijama upada Rusija koja itekako koristi svoj utjecaj kako bi zakomplicirala cijeli proces integracije BiH. Putin poku┼íava ohrabriti nezadovoljne Srbe u nastojanju za separatizmom, odcjepljenjem, a tu je i Turska koja daje podr┼íku bosanskim muslimanima…

Autor pi┼íe da je Europska unija ve─ç pomalo izgubila autoritet na ovom nestabilnom podru─Źju. To se najbolje vidi u ─Źinjenici da ve─ç pune dvije godine nije rije┼íena politi─Źka kriza u Makedoniji, a i da nisu ni prstom pomakli u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Tako─Ĺer, ─Źinjenica da ih ni Milorad Dodik nije do┼żivljavao kada su mu govorili da ne odr┼żava svoj kontroverzni referendum, dovoljno govori o tome koliki je utjecaj Bruxellesa.

Što je sljedeće?

Europa bi mogla nastaviti s dosada┼ínjom politikom, sporazumi nakon raspada biv┼íe dr┼żave jo┼í su na snazi, ali svi su svjesni da je ovaj ‘status quo’ veliki rizik za sve. ┼Żelja manjina je sve ja─Źa, separatisti su sve glasniji, a nitko se ne usudi primijeniti taktiku Washingtona – ‘pritiskanja’ neposlu┼ínih politi─Źara. To bi zasigurno gurnulo bosanske Srbe u ruke Rusiji – rekao je Less koji se zala┼że za novi, radikalni pristup koji bi, po njegovom mi┼íljenju, ovoj regiji osigurao mir, stabilnost i prosperitet.

Eksperiment je propao. Punih 20 godina poku┼íali su s modelom multietni─Źnosti i to je propalo. Sada treba napraviti ne┼íto drugo. Za po─Źetak, Washington treba ponovno preuzeti vode─çu ulogu u regiji i poslu┼íati interese manjina. Prvi korak je podr┼żavanje zahtjeva Hrvata za tre─çim entitetom u BiH, ali i potpora Albancima u procesu federalizacije Makedonije.

Tim ljudima se mora omogu─çiti politi─Źka i ekonomska suradnja sa svojim ve─çim susjedima. Dakle, omogu─çiti im dvojno dr┼żavljanstvo, zajedni─Źke institucije… Posljednji korak tog procesa je spajanje s mati─Źnim zemljama, na po─Źetku to mogu biti i autonomije.

Dakle, hrvatski entitet u BiH bi se spojio s Hrvatskom, sjever Kosova i Republika Srpska sa Srbijom, a zapadna Makedonija, Pre┼íevska dolina i ostatak Kosova s Albanijom. U me─Ĺuvremenu, Crna Gora bi mogla ostati nezavisna ili pripojiti se ‘velikoj Srbiji’.

Less zaklju─Źuje da je ovaj model jedini koji garantira mir, bez obzira ┼íto ─çe se Bo┼ínjaci i Makedonci te┼íko pomiriti s gubitkom teritorija.

Srbima ─çe smetati gubitak velikog dijela Kosova, ali vjerujem da bi se zadovoljili pripajanjem Republike Srpske. Tako─Ĺer, ne vjerujem da bi Albanci radili probleme s gubitkom sjevera Kosova – pi┼íe Less napominju─çi da bi Washington u prijelaznom razdoblju trebao poslati mirotvorce na granice.

Ovaj prijedlog sigurno ─çe ┼íokirati sve koji zagovaraju multieti─Źnost, ali pitanje Balkana se predugo vu─Źe i vrijeme je za rje┼íenje. Sla┼żem se, multietni─Źnost je krasna ideja, ali nerealna. Tako─Ĺer se sla┼żem da je ovo rje┼íenje iznimno komplicirano, ali razdvajanje umjesto prisilnog ┼żivota potpuno ─çe eliminirati rizik od novog rata. Tako─Ĺer ─çe dati priliku BiH i Kosovu da se kona─Źno po─Źnu razvijati… – napisao je Less i zaklju─Źio da SAD s novom administracijom kona─Źno mora zavr┼íiti posao koji je zapo─Źet prije 20 godina.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,