Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU » Obama postao prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir U POVIJESTI koji je bombardirao 7 zemalja

Obama postao prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir U POVIJESTI koji je bombardirao 7 zemalja

obama-prstBarack Obama, predsjednik koji je obećao promjene, zapravo se pokazalo da nije promijenio ništa, već naprotiv je proveo više ratova nego ijedan drugi predsjednik Amerike

Dok se 44. predsjednik SAD-a priprema napustiti pozornicu, mo┼że mu se “─Źestitati” na to me da je postao prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je bombardirao sedam razli─Źitih zemalja i vratio ih natrag u kameno doba.

Predsjednik koji je propovijedao nadu tako─Ĺer je zadr┼żao vojno-industrijski kompleks u dobroj kondiciji, prodav┼íi rekordnih 115 milijardi dolara oru┼żja Saudijskoj Arabiji, najve─çem svjetskom represivnom re┼żimu, te je destabiliziralo cijele regije, stvaraju─çi vakuum za napredovanje terorista.

Kako su Sjedinjene Dr┼żave obnavile bombardiranja i propagandnu kampanju u Siriji, ─Źini se da ameri─Źka sklonost za ratovanjem ne poznaje granice. Tijekom predsjedni┼ítva Barack Obame, SAD je bombardirao sedam zemalja, te je podr┼żavao i druge destabiliziraju─çe vojne akcije diljem Bliskog istoka.

Donosimo pogled na ovih sedam zemalja i u─Źinke bombardiranja:

Afganistan – Unato─Ź najavljenom “kraju” rata u Afganistanu, zna─Źajna ameri─Źka vojna prisutnost je i dalje u Afganistanu. Dronovi su ─Źesta prisutnost na nebu Afganistana. U jednom napadu ranije ovog mjeseca ubijeno je 12 osoba, u skladu s iranskom PressTV.

Irak – Obamina administracija je provela vi┼íe od 5.000 zra─Źnih napada u Iraku i Siriji u samo posljednjih godinu dana, izvijestio je David Lerman za Bloomberg Business. Unato─Ź stalnom ameri─Źkom vojnom anga┼żmanu, terorizam je i dalje smrtono prisutan u ira─Źkim gradovima.

Libija – Dok su Europska unija i njezini saveznici provodili mnoge zra─Źne napade tijekom libijskog gra─Ĺanskog rata, ameri─Źka je imala zna─Źajnu ulogu u destabilizaciji te zemlje kroz vojnu pomo─ç i izravnu potporu, osobito u vrijeme ubojstva generala Moammar Gadafija u 2011. godini. Sada ISIS tako─Ĺer ima svoje upori┼íte ovdje, a zemlja je opisana kao propala dr┼żava.


Pakistan – ameri─Źki napadi dronovima tako─Ĺer su ─Źesti u Pakistanu, gdje Zavod za istra┼żiva─Źko novinarstvo procjenjuje se da je samo 4 posto ┼żrtava identificirane kao ─Źlanova al-Kaide. Iako su smrtonosni napadi dronovima u Pakistanu zapo─Źeli pod predsjedni┼ítvom Georgeom W. Bushom, njihova u─Źestalost dramati─Źno se pove─çala u Obaminom re┼żimu, RT je izvijestio pro┼íle godine.

Somalija – Vi┼íe od 100 ameri─Źkih vojnika su stacionirani u Somaliji od 2007. godine, Reuters je izvijestio pro┼íle godine. U rujnu, SAD ponovno provode zra─Źne napade, ubiv┼íi Ahmeda Abdi Godanea, vo─Ĺu ekstremisti─Źke grupe Al-Shabaab, za kojeg je SAD tvrdio da se udru┼żio sa al-Kaidom.

Sirija – Nova ameri─Źka kampanja bombardiranja Sirije se provodi ve─ç neko vrijeme, a ameri─Źki ratni zrakoplovi polije─çu iz baze u Turskoj. Zra─Źni napadi su tako─Ĺer kori┼íteni u neuspjelom poku┼íaju da se brani “Divizija 30″ koja je propali ameri─Źki poku┼íaj da se treniraju “umjereni” sirijski pobunjenici.

Jemen – Ameri─Źki dokumenti koje je objavio WikiLeaksa pokazuju da su Jemenski du┼żnosnici dopustili zra─Źne napade, koji su po─Źeli u vrijeme George W. Busha, te su i dalje provode pod Obaminom administracijom, RT je objavio pro┼íle godine.

Sve u svemu, SAD je bombardirao 14 prete┼żno muslimanskih zemajla od 1980.

Broj poginulih u svim modernim ratovima na Bliskom istoku mo┼że biti ─Źak i do 4 milijuna mrtvih muslimana i Arapa.

Ponovljene vojne kampanje destabiliziraju Bliski istok, ┼íto dovodi do teroristi─Źkih skupina poput ISIS-a, omogu─çavaju─çi procvat sekta┼ítva koje zahtijeva daljnje bombardiranje, u onome ┼íto je opisano kao “vje─Źni za┼ítitni─Źki reket”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,