Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » IPAK NIJE RUSIJA: NJEMA─îKI PARLAMENT JE IZVOR HAKIRANIH DOKUMENATA KOJE JE OBJAVIO WIKILEAKS

IPAK NIJE RUSIJA: NJEMA─îKI PARLAMENT JE IZVOR HAKIRANIH DOKUMENATA KOJE JE OBJAVIO WIKILEAKS

njemacka-parlamentIzvor u njema─Źkom parlamentu je odgovoran za nedavno objavljivanje tajnih podataka o njema─Źko-ameri─Źkoj obavje┼ítajnoj suradnji i masovnoj praksi nadziranja, a ne Rusije, izvijestio je Der Spiegel

RT.com je izvijestio da su odgovaraju─çi njema─Źki du┼żnosnici bili “uvjereni” da dokumenti koje je objavio Wikileaks nisu dobiveni putem hakerskog napada pro┼íle godine na njema─Źki parmlament Bundestaga, kojeg su navodno po─Źinili ruski hakeri.

“Za razliku od raznih medijskih izvje┼í─ça, nema apsolutno nikakvih naznaka da su dokumenti ukradeni tijekom hakerskog napada na Bundestag u 2015. godini”, pi┼íe Der Spiegel, pozivaju─çi se na svoj izvor. Nedugo zatim, hakeri su zaplijenili oko 16 GB podataka.

Pro┼íli tjedan, Frankfurter Allegemeine Sonntagszeiting je izvijestio da je prema vi┼íem sigurnosnom du┼żnosniku, vjerojatno WikiLeaks doista dobio svoj materijal od navodnih ruskih hakera. Tim navodima je me─Ĺutim uzvratio njema─Źki zastupnik iz Stranke zelenih (Bundnis 90 / Die Gr├╝nen), Konstantin von Notz.

“Kad je istra┼żen hakerski napad 2015. godine, posebno je navedeno da Istra┼żno povjerenstvo NSA nije bilo povezano s tim”, on je rekao za Der Tagespiegel.

Prema najnovijim informacijama policije Bundestaga, odvojeni odjel sigurnosti sada pretpostavlja da je izvor od oko 2.400 dokumenata koje je objavio WikiLeaks je iz samog parlamenta, neimenovani glasnogovornik je potvrdio, prema Der Spiegelu.

“Nakon objavljivanja povjerljivih dokumenata iz istrage odbora NSA [u njema─Źkom parlamentu] Bundestagu, policija istra┼żuje po─Źinitelje u parlamentu” navode izvori.

Po─Źetkom ovog mjeseca, predsjednik parlamenta zemlje, Norbert Lammert, odobrio je internu istragu zbog “povrede slu┼żbene tajne i obveze ─Źuvanja tajnosti”. Potencijalni po─Źinitelja ─Źeka i do pet godina zatvora ako bude osu─Ĺen.

Dana 1. prosinca, WikiLeaks je objavio 90 GB dokumenata njema─Źke tajne slu┼żbe (BND), kao i iz drugih ministarstava i ┼ípijunskih agencija.

Dokumenti su dio kontinuiranog istra┼żivanja njema─Źkog parlamenta i veze izme─Ĺu BND-a i ameri─Źke Nacionalne obavje┼ítajne agencije (NSA).

Doti─Źna suradnja je do┼íla na vidjelo jo┼í u 2013. nakon objave biv┼íeg NSA zaposlenika, Edward Snowdena.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,