Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » IPAK NIJE RUSIJA: NJEMAČKI PARLAMENT JE IZVOR HAKIRANIH DOKUMENATA KOJE JE OBJAVIO WIKILEAKS

IPAK NIJE RUSIJA: NJEMAČKI PARLAMENT JE IZVOR HAKIRANIH DOKUMENATA KOJE JE OBJAVIO WIKILEAKS

njemacka-parlamentIzvor u njemačkom parlamentu je odgovoran za nedavno objavljivanje tajnih podataka o njemačko-američkoj obavještajnoj suradnji i masovnoj praksi nadziranja, a ne Rusije, izvijestio je Der Spiegel

RT.com je izvijestio da su odgovarajući njemački dužnosnici bili “uvjereni” da dokumenti koje je objavio Wikileaks nisu dobiveni putem hakerskog napada prošle godine na njemački parmlament Bundestaga, kojeg su navodno počinili ruski hakeri.

“Za razliku od raznih medijskih izvješća, nema apsolutno nikakvih naznaka da su dokumenti ukradeni tijekom hakerskog napada na Bundestag u 2015. godini”, piše Der Spiegel, pozivajući se na svoj izvor. Nedugo zatim, hakeri su zaplijenili oko 16 GB podataka.

Prošli tjedan, Frankfurter Allegemeine Sonntagszeiting je izvijestio da je prema višem sigurnosnom dužnosniku, vjerojatno WikiLeaks doista dobio svoj materijal od navodnih ruskih hakera. Tim navodima je međutim uzvratio njemački zastupnik iz Stranke zelenih (Bundnis 90 / Die Grünen), Konstantin von Notz.

“Kad je istražen hakerski napad 2015. godine, posebno je navedeno da Istražno povjerenstvo NSA nije bilo povezano s tim”, on je rekao za Der Tagespiegel.

Prema najnovijim informacijama policije Bundestaga, odvojeni odjel sigurnosti sada pretpostavlja da je izvor od oko 2.400 dokumenata koje je objavio WikiLeaks je iz samog parlamenta, neimenovani glasnogovornik je potvrdio, prema Der Spiegelu.

“Nakon objavljivanja povjerljivih dokumenata iz istrage odbora NSA [u njemačkom parlamentu] Bundestagu, policija istražuje počinitelje u parlamentu” navode izvori.

Početkom ovog mjeseca, predsjednik parlamenta zemlje, Norbert Lammert, odobrio je internu istragu zbog “povrede službene tajne i obveze čuvanja tajnosti”. Potencijalni počinitelja čeka i do pet godina zatvora ako bude osuđen.

Dana 1. prosinca, WikiLeaks je objavio 90 GB dokumenata njemačke tajne službe (BND), kao i iz drugih ministarstava i špijunskih agencija.

Dokumenti su dio kontinuiranog istraživanja njemačkog parlamenta i veze između BND-a i američke Nacionalne obavještajne agencije (NSA).

Dotična suradnja je došla na vidjelo još u 2013. nakon objave bivšeg NSA zaposlenika, Edward Snowdena.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,