Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » UNUK SALVADORE ALLENDEA: Kissinger je krvnik, a ne mirotvorac. Uhitite ga odmah!

UNUK SALVADORE ALLENDEA: Kissinger je krvnik, a ne mirotvorac. Uhitite ga odmah!

kiss-assPablo Sepulveda, unuk biv┼íeg predsjednika ─îilea Salvadora Allendea, demokratski izabranog 1970., a svgnutog 1973. godine, kada je nakon pu─Źa na vlast do┼íao diktator Augusto Pinochet, napisao je otvoreno pismo vladi Norve┼íke s molbom da uhite Henryja Kissingera, biv┼íeg dr┼żavnog tajnika SAD

Biv┼íi ┼íef ameri─Źke diplomacije nazo─Źio je u Oslu dodjeli Nobelove nagrade za mir predsjedniku Kolumbije Manuelu Santosu.

Kissinger je i sam dobio tu nagradu 1973. godine i ovog puta je bio pozvan da odr┼żi predavanje i sudjeluje u drugim sve─Źanostima u prijestolnici Norve┼íke.

“Za mnoge politi─Źare, posebno one koji rade za vladu SAD, Nobelova nagrada je postala sredstvo kojim se opravdava njihov imid┼ż i kako bi se na taj na─Źin, povijesno gledano, umanjio zlo─Źin genocida i ubojstava”, rekao je Sepulveda za Sputnjik.

“Nobelova nagrada Kissingeru uvijek je izazivala brojne sumnje i rasprave, a mene boli ─Źinjenica da je on ponovno pozvan u 21. stolje─çu u vrijeme kada smo zna─Źajno napredovali u poimanju ljudskih prava. To su dakle na─Źin i sredstvo da se opravdaju dijela Kissingera”, izjavio je Sepulveda, sin Karmen Pas, starije k─çeri biv┼íeg ─Źileanskog predsjednika.

Pismo Pabla Sepulvede objavio je “Aftenposten”, jedan od najtira┼żnijih listova u Norve┼íkoj. U tekstu je Allendeov unuk detaljno opisao kako je Kissinger povezan s dr┼żavnim prevratom u ─îileu i krvavom diktaturom koja je trajala narednih 17 godina.

“Zapravo, jasno je da nitko ne─çe uhititi Kissingera, niti da ─çe ga osuditi, ali ─çe pominjanje te pri─Źe u medijima mo┼żda makar dovesti do toga da ga povijest zapamti kao zlo─Źinca i krvnika, a ne kao nekoga tko je dobitnik Nobelove nagrade za mir” , govori Sepulveda koji trenutno ┼żivi u Venezueli.

Pablo Sepulveda je, kao i njegov djed, lije─Źnik po profesiji i smatra da se u zvani─Źnoj povijesti “premalo govori o ulozi SAD tijekom priprema samog pu─Źa, kao i tijekom ─Źileanske diktature”. Sepulveda govori i da nije dovoljno poznata uloga Richarda Nixona i Henryja Kissingera u krvavom uspostavljanju neoliberalnog ekonomskog modela u ─îileu.

Sepulveda govori i da su se nekoliko dana nakon pobjede Allendea na izborima 1970. godine ameri─Źki politi─Źari susreli sa Agustinom Edvardsom, vlasnikom konzervativnog lista “El Merkurio”, kako bi se poku┼íali umije┼íati i ometati inauguraciju.

Tako─Ĺer, u to vrijeme izbor predsjednika dr┼żave trebalo je odobriti Kongres, pa je cilj tih sastanaka bio i to da se zakonodavno tijelo uvjeri da ne dopuste Allendeu da upravlja dr┼żavom.

Sepulveda govori i da su Rene Schneidera vrhovnog zapovjednika vojske, ubili ultradesni─Źari. Schneider je poslije izbora Allendea za ┼íefa dr┼żave izjavio “da ─çe po┼ítovati izabranog predsjednika, onoga kome je narod dao mandat”.

Prema rije─Źima Sepulvede, “grupa koja je izvr┼íila napad na Schneidera i oru┼żje kojim su oni po─Źinili ubojstvo su bili iz ameri─Źkog veleposlanstva”. Allendeov unuk dodaje da su SAD financirale kampanju Kr┼í─çansko-demokratske partije protiv rezultata izbora i sakupili sredstva upravo za list “El Merkurio” kako bi postao oslonac ─Źitave kampanje protiv Allendea.

Uz sve ostalo, Edwards, vlasnik spomenutog lista, bio je i predstavnik “Pepsi Cole”, jedne od klju─Źnih kompanija koja je sponzorirala Richarda Nixona, a to mu je, ka┼że Sepulveda, omogu─çavalo da odr┼żava kontakt s dr┼żavnim tajnikom Kissingerom.

“┼átrajk poduzetnika” koji je organiziran 1972. godine i koji je doveo do problema u opskrbi i prometu, tako─Ĺer je bio djelo SAD, ka┼że Sepulveda.

“┼átrajk je bio organiziran i proveden uz financijsku pomo─ç Amerike, jer su tada voza─Źi kamiona dobivali dva puta vi┼íe novca da ne voze, nego ┼íto bi dobili da su redovito radili, pa im je bilo isplativije da ne voze.”

“Kissinger je stajao iza operacije ‘Kondor’, a o tome postoji veliki broj dokaza i to se zna, ali samo u uskim krugovima. O toj temi mediji ne pi┼íu. U ─îileu malo tko zna o tome, svi samo govore op─çenito o prevratu i o vojnoj hunti, ali nitko ne spominje SAD kao glavne organizatore svega toga”, zaklju─Źuje Sepulveda.
 
(sputniknews.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,