Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » UNUK SALVADORE ALLENDEA: Kissinger je krvnik, a ne mirotvorac. Uhitite ga odmah!

UNUK SALVADORE ALLENDEA: Kissinger je krvnik, a ne mirotvorac. Uhitite ga odmah!

kiss-assPablo Sepulveda, unuk bivšeg predsjednika Čilea Salvadora Allendea, demokratski izabranog 1970., a svgnutog 1973. godine, kada je nakon puča na vlast došao diktator Augusto Pinochet, napisao je otvoreno pismo vladi Norveške s molbom da uhite Henryja Kissingera, bivšeg državnog tajnika SAD

Bivši šef američke diplomacije nazočio je u Oslu dodjeli Nobelove nagrade za mir predsjedniku Kolumbije Manuelu Santosu.

Kissinger je i sam dobio tu nagradu 1973. godine i ovog puta je bio pozvan da održi predavanje i sudjeluje u drugim svečanostima u prijestolnici Norveške.

“Za mnoge političare, posebno one koji rade za vladu SAD, Nobelova nagrada je postala sredstvo kojim se opravdava njihov imidž i kako bi se na taj način, povijesno gledano, umanjio zločin genocida i ubojstava”, rekao je Sepulveda za Sputnjik.

“Nobelova nagrada Kissingeru uvijek je izazivala brojne sumnje i rasprave, a mene boli činjenica da je on ponovno pozvan u 21. stoljeću u vrijeme kada smo značajno napredovali u poimanju ljudskih prava. To su dakle način i sredstvo da se opravdaju dijela Kissingera”, izjavio je Sepulveda, sin Karmen Pas, starije kćeri bivšeg čileanskog predsjednika.

Pismo Pabla Sepulvede objavio je “Aftenposten”, jedan od najtiražnijih listova u Norveškoj. U tekstu je Allendeov unuk detaljno opisao kako je Kissinger povezan s državnim prevratom u Čileu i krvavom diktaturom koja je trajala narednih 17 godina.

“Zapravo, jasno je da nitko neće uhititi Kissingera, niti da će ga osuditi, ali će pominjanje te priče u medijima možda makar dovesti do toga da ga povijest zapamti kao zločinca i krvnika, a ne kao nekoga tko je dobitnik Nobelove nagrade za mir” , govori Sepulveda koji trenutno živi u Venezueli.

Pablo Sepulveda je, kao i njegov djed, liječnik po profesiji i smatra da se u zvaničnoj povijesti “premalo govori o ulozi SAD tijekom priprema samog puča, kao i tijekom čileanske diktature”. Sepulveda govori i da nije dovoljno poznata uloga Richarda Nixona i Henryja Kissingera u krvavom uspostavljanju neoliberalnog ekonomskog modela u Čileu.

Sepulveda govori i da su se nekoliko dana nakon pobjede Allendea na izborima 1970. godine američki političari susreli sa Agustinom Edvardsom, vlasnikom konzervativnog lista “El Merkurio”, kako bi se pokušali umiješati i ometati inauguraciju.

Također, u to vrijeme izbor predsjednika države trebalo je odobriti Kongres, pa je cilj tih sastanaka bio i to da se zakonodavno tijelo uvjeri da ne dopuste Allendeu da upravlja državom.

Sepulveda govori i da su Rene Schneidera vrhovnog zapovjednika vojske, ubili ultradesničari. Schneider je poslije izbora Allendea za šefa države izjavio “da će poštovati izabranog predsjednika, onoga kome je narod dao mandat”.

Prema riječima Sepulvede, “grupa koja je izvršila napad na Schneidera i oružje kojim su oni počinili ubojstvo su bili iz američkog veleposlanstva”. Allendeov unuk dodaje da su SAD financirale kampanju Kršćansko-demokratske partije protiv rezultata izbora i sakupili sredstva upravo za list “El Merkurio” kako bi postao oslonac čitave kampanje protiv Allendea.

Uz sve ostalo, Edwards, vlasnik spomenutog lista, bio je i predstavnik “Pepsi Cole”, jedne od ključnih kompanija koja je sponzorirala Richarda Nixona, a to mu je, kaže Sepulveda, omogućavalo da održava kontakt s državnim tajnikom Kissingerom.

“Štrajk poduzetnika” koji je organiziran 1972. godine i koji je doveo do problema u opskrbi i prometu, također je bio djelo SAD, kaže Sepulveda.

“Štrajk je bio organiziran i proveden uz financijsku pomoć Amerike, jer su tada vozači kamiona dobivali dva puta više novca da ne voze, nego što bi dobili da su redovito radili, pa im je bilo isplativije da ne voze.”

“Kissinger je stajao iza operacije ‘Kondor’, a o tome postoji veliki broj dokaza i to se zna, ali samo u uskim krugovima. O toj temi mediji ne pišu. U Čileu malo tko zna o tome, svi samo govore općenito o prevratu i o vojnoj hunti, ali nitko ne spominje SAD kao glavne organizatore svega toga”, zaključuje Sepulveda.
 
(sputniknews.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,