Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Po─Źelo je? Kina gradi prvu ‘vojnu’ bazu u Africi

Po─Źelo je? Kina gradi prvu ‘vojnu’ bazu u Africi

kina-vojna-baza-afrikaKina ubrzano gradi vojnu bazu na somalijskom poluotoku, koje je ina─Źe poznato i kao Afri─Źki rog ili kapija Afrike

Tijekom sastanka u Pekingu zapovjednik General┼ítaba Kineske narodne Armije Fang Fenghuej zahvalio se svom d┼żibutijskom kolegi na pomo─çi u izgradnji, koju ova zemlja pru┼ża Kini.

To je ve─ç drugi susret visokih vojnih du┼żnosnika u posljednjih mjesec dana. Krajem studenog, D┼żibuti je posjetio zamjenik predsjednika Sredi┼ínjeg vojnog komiteta NRK Fan Changlong.

Prema pisanju zapadnih medija, izgradnja kineske baze u inozemstvu bila je osnovna tema ovih pregovora.

Ina─Źe, predsjednici Kine i D┼żibutija, Xi Jinping i Ismail Omar Gele, postigli su sporazum o bazi jo┼í u prosincu 2015. godine, a u sije─Źnju 2016. slu┼żbeni predstavnik kineskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je da ─çe baza “osigurati logisti─Źku potporu za kineske vojne brodove koji sudjeluju u operacijama protiv gusara”.

Budu─çu bazu u D┼żibutiju slu┼żbeni Peking ne naziva “vojnom”, nego “bazom za pru┼żanje materijalno-tehni─Źke podr┼íke”.

Znanstveni suradnik Centra za me─Ĺunarodne odnose na kineskom Institutu za komunikacije Jang Jena za “Sputnik” ka┼że da je baza u D┼żibutiju od strate┼íke va┼żnosti za Peking, ali da to nije vojna baza u obi─Źnom smislu rije─Źi.

“Trenutno Kina aktivno gradi oceansku flotu, stoga su logisti─Źka i tehni─Źka podr┼íka neophodne kako bi ratna mornarica ostvarivala svoje zadatke na oceanu”, obja┼ínjava on. Ali trebalo bi imati u vidu da je u ovoj afri─Źkoj zemlji raspore─Ĺeno 800 pripadnika kineske mirovne misije.


Dodu┼íe, ni kinesko Ministarstvo obrane ne negira ─Źinjenicu da ─çe baza osigurati podr┼íku i ovim vojnicima. Osim kineskih vojnika, u D┼żibutiju se nalaze francuska, kao i ameri─Źka vojna baza.

Tako─Ĺer, u toj zemlji su raspore─Ĺeni japanski, njema─Źki i ┼ípanjolski vojnici. Amerikanci su stigli u D┼żibuti 1999. godine, i sada vrlo ─Źesto koriste ovaj teritorij za osiguravanje vojnih operacija u Jemenu i Somaliji, prije svega za nano┼íenje udara po teroristima pomo─çu bespilotnih letjelica.

“Kina je prvo oja─Źala ekonomiju, onda pove─çala politi─Źki utjecaj, a trenutno pove─çava prisutnost diljem svijeta – kupuje kompanije i aktive, a sada i gradi baze. Bilo bi ─Źudno da Kina ne izgradi bazu u D┼żibutiju. Ova zemlja igra va┼żnu geopoliti─Źku ulogu jer se prakti─Źno nalazi na raskrsnici svjetskih trgovinskih puteva”, obja┼ínjava Tarasov.

Du┼ż Afri─Źkog roga prolazi jedna od najva┼żnijih ruta koja spaja Crveno more i Indijski ocean, a zna─Źaj ovog puta se pove─çava iz godine u godinu.

Osim toga, D┼żibuti ima veliki zna─Źaj za osiguranje logisti─Źkog pristupa stranog biznisa tr┼żi┼ítima Etiopije i zemalja takozvanog “Zajedni─Źkog tr┼żi┼íta za isto─Źnu i jugoisto─Źnu Afriku”, na kojem je udru┼żeno 20 afri─Źkih zemalja. Upravo zbog toga ovaj regiji ─Źesto nazivaju “kapijom Afrike”.

Kina je ve─ç realizirala nekoliko velikih projekata u D┼żibutiju, primjerice zavr┼íila je izgradnju ┼żeljeznice Adis Abeba – D┼żibuti, vrijedne ─Źetiri milijarde dolara. U tom smislu, izgradnja baze nije nikakav “militarizam”, ve─ç te┼żnja Pekinga za┼ítititi vlastite ekonomske interese u Isto─Źnoj Africi.
 
(sputniknews.com)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , ,