Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » RADNI─îKA KLASA JE POSVE NESTALA IZ HRVATSKOG DRU┼áTVA! Srednja klasa progla┼íena najve─çim gubitnikom tranzicije nakon devedesetih godina

RADNIČKA KLASA JE POSVE NESTALA IZ HRVATSKOG DRUŠTVA! Srednja klasa proglašena najvećim gubitnikom tranzicije nakon devedesetih godina

sljakeri-radniciRadni─Źka klasa u Hrvatskoj oti┼íla je u raj i potpuno i┼í─Źezla iz svijesti stotina tisu─ça Hrvata, koji zapravo pogre┼íno misle da pripadaju srednjoj klasi

Radni┼ítvo nije samo ono malo zaposlenih u industriji, nego i golemi broj nezaposlenih, nepla─çenih i prekarnih radnika u uslu┼żnom sektoru.

Mnogi od njih, premda smatraju sebe srednjom klasom, imaju sve razloge podr┼żati radikalnu transformaciju politi─Źkih, ekonomskih i kulturnih odnosa na totalno rastrojenoj poluperiferiji dru┼ítva, ka┼że se u tekstu Tee ┼ákoki─ç s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu i Sanje Potkonjak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Prvi korak u raj

Odlazak radni─Źke klase u raj, prema autoricama, imao je dvije faze. Prvu je obilje┼żilo socijalisti─Źko razdoblje tijekom kojeg se pod pojmom radni─Źke klase zapravo mislilo na srednji sloj i te┼żilo dru┼ítvu blagostanja poznatom iz kapitalisti─Źkog svijeta.

Naime, pojam radni─Źke klase u socijalisti─Źkoj Jugoslaviji bio je rezultat ideje da su razli─Źite dru┼ítvene nejednakosti dio klasnog pitanja, koje ─çe se razrije┼íiti ukidanjem imovinske nejednakosti.

Jugoslavenski socijalisti─Źki model u ekonomskom pogledu bio je hibrid planske i tr┼żi┼íne ekonomije, s kapitalisti─Źkom idejom dr┼żave blagostanja i komunisti─Źkom izvedbom socijalnih prava, obja┼ínjavaju autorice.


Potro┼ía─Źka kultura socijalizma klasno pitanje rije┼íila je uspostavom jedinstvenog srednjeg sloja, kao dokaza vlastitog dru┼ítvenog uspjeha, a pojam radni┼ítva se zazivao samo prigodno, u ideolo┼íkim manifestima vladaju─çe nomenklature.

Drugi korak u raj

Drugi korak odlaska radni─Źke klase u raj je kapitalisti─Źka tranzicija nakon 1990. godine, koja je, ka┼żu, hrvatsku industriju uni┼ítila vi┼íe od rata, te potpuno izbrisala radno-pravno naslije─Ĺe socijalizma.

U prvih deset godina tranzicije razina nezaposlenosti popela se s osam na blizu 20 posto, odnosno na oko 30 posto, ako se uzmu obzir i oni koji nisu primali pla─çu. Istodobno, broj radnika koji su bili ─Źlanovi sindikata pao je sa 90 posto na 50 posto, dok se ─Źlanstvo velikih sindikata prepolovilo, ka┼że se u tekstu.

U dana┼ínjim razmatranjima posljedica tranzicije srednja klasa progla┼íena je najve─çim gubitnikom, premda ve─çina od 280.000 nezaposlenih i 15.000 zaposlenih koji rade, a ne primaju pla─çu (podaci s po─Źetka 2015.), pripada slojevima niskokvalificiranih i srednjekvalificiranih radnika, dakle, oni su radni─Źka klasa.

Tranzicija je potpuno ispraznila zna─Źenje radni─Źke klase i prognala je iz dru┼ítvene svijesti. Zato rasprava o kapitalisti─Źkoj restauraciji postsocijalisti─Źkog razdoblja zanemaruje pitanje klasnih odnosa i postaje isklju─Źivo lament za nestankom srednje klase i njezina visokog ┼żivotnog standarda, zaklju─Źuje se u tekstu.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,