Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » ┼Żirafe prvi put u povijesti stavljene na listu ugro┼żenih vrsta

┼Żirafe prvi put u povijesti stavljene na listu ugro┼żenih vrsta

zirafe┼Żirafe su sada u opasnosti od izumiranja, upozorila je Me─Ĺunarodna unija za o─Źuvanje prirode (IUCN) u utorak

Populacija najvi┼íih svjetskih sisavaca pala je pala znatno ispod 100.000 u 2015. godini, te postoji bojazan da se smanjila ─Źak i ni┼że u ovoj godini.

Me─Ĺunarodni savez za za┼ítitu prirode (IUCN) stavio je ┼żirafe na tzv. “crvenu listu” i proglasio ih ugro┼żenom ┼żivotinjskom vrstom s obzirom na ─Źinjenicu da je broj ovih ┼żivotinja u posljednja tri desetlje─ça gotovo prepolovljen.

Stavljanje najvi┼íeg svjetskog sisavca na popis rza┼íti─çenih vrsta objavljeno je na me─Ĺunarodnoj konferenciji o biolo┼íkoj raznolikosti u organizaciji Ujedinjenih naroda, koja se odr┼żava u meksi─Źkom gradu Cancunu.

Prema podacima Me─Ĺunarodnog saveza za za┼ítitu prirode, nevladine udruge sa sjedi┼ítem u ┼ávicarskoj, u Africi obitava manje od 98.000 ┼żirafa, a njihov je opstanak ugro┼żen krivolovom, gra─Ĺanskim nemirima, minama i ┼íirenjem farmi.

Na tzv. “crvenoj listi” nalazi se i veliki broj pti─Źjih vrsta. Tako je afri─Źkoj sivoj papigi status promijenjen iz “ranjive” u “ugro┼żenu”, ┼íto zna─Źi da se ova ptica, popularna kao ku─çni ljubimac zbog mogu─çnosti opona┼íanja ljudskog glasa, nalazi me─Ĺu vrstama s vrlo visokim rizikom od istrebljenja. Naime, sve je vi┼íe ulovljenih ptica na podru─Źju sredi┼ínje Afrike, gdje se nalaze njihova prirodna stani┼íta.

Na listi ugro┼żenih, na┼íle su se i neke divlje verzije biljnih vrsta, poput je─Źma, zobi, suncokreta i manga. Iz IUCN-a poru─Źuju da su ove divlje biljke va┼żne jer se mogu koristiti pri uzgoju novih, hranjivijih vrsta.

“Vlade imaju iznimnu odgovornost u pobolj┼íanju svojih napora u za┼ítiti biolo┼íke raznolikosti na┼íe planete, ne samo zbog sebe, nego i kako bi ljudskom rodu osigurale stabilan izvor hrane te brinule o odr┼żivom razvoju”, izjavio je prvi ─Źovjek IUCN-a Inger Andersen.
 
(24sata.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: ,