Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » U svijetu postoji pravi bankarsko-masonski pokret protiv korištenja novca u kešu

U svijetu postoji pravi bankarsko-masonski pokret protiv korištenja novca u kešu

novcanica-500-euraNOVČANICE OD 500 EURA NEKI U ŠALI NAZIVAJU “BIN LADEN” JER JE TOBOŽE KORISTE SAMO TERORISTI

Epski rat protiv keša se razvija brže nego što možemo zamisliti. Svaki put kad nam se čini da se sve već završilo, dogodi se novi važan zaokret.

Indija je najvažniji nedavni očiti primjer. Trapavi fijasko od prije nekoliko tjedana, u kojem je vlada u trenu “demonetizovala” dvije najvažnije novčanice, gurnuo je zemlju u kaos.

Postoje i manji primjeri. Ovog mjeseca u američkom gradu New Orleans lokalne vlasti odlučile su da prometna uprava prestane primati gotovinu od vozača.

Više podružnica Citibank u Australiji potpuno je prestalo koristiti gotovinu.

Bivši ministar financija SAD Larry Summers napisao je članak prošlog tjedna o tome da nas “indijsko iskustvo neće spriječiti da provodimo preporuke o prestanku emitiranja gotovine u SAD, Europi, pa i u ostatku svijeta”. To jest, unatoč kaosu u Indiji, SAD bi trebalo smanjiti emisiju novčanica od 100 dolara, smatra Summers.

Propovjednici novčano-kreditne politike gotovo uvijek vrte jednu te istu ploču: samo kriminalci i teroristi koriste novčanice velike nominalne vrijednosti.

Kenneth Rogoff, profesor Harvardskog sveučilišta i bivši stručnjak MMF i Saveznih rezervi SAD, nedavno je objavio knjigu “Prokletstvo gotovine“. Ben Bernanke ju je nazvao “zanimljivom i važnom knjigom”.

I, što teško da je bilo neočekivano, u niz članaka na Amazon.com hvale se “blistavi pojmovi” Rogoffa u toj “sjajnoj knjizi”.

Rogoff, kao i većina njegovih kolega, tvrdi da se novčanice velike nominalne vrijednosti – 100 dolara ili 500 eura – koriste isključivo u “trgovini drogom, trgovini ljudima, prilikom iznuđivanja i mita”.

Novčanicu od 500 eura oni u šali čak nazivaju “Bin Laden”, pošto je koriste samo teroristi.

Pritom, pojedina istraživanja pokazuju da kritika gotovine nije utemeljena u stvarnosti.

Ispostavlja se da su u zemljama koje koriste novčanice veće nominalne vrijednosti mnogo niži pokazatelji kriminaliteta, između ostalog, i organiziranog kriminala.

Istraživanje je bilo vrlo jednostavno: stručnjaci su uzeli podatke Svjetskog ekonomskog foruma, u kojima se procjenjuje uzajamni odnos poslovne klime naspram razine organiziranog kriminala u više zemalja.

Švicarska, s njenom novčanicom od 1.000 franaka (oko 1.000 američkih dolara), ima jednu od najnižih stopa organiziranog kriminala na svijetu, ističe Svjetski ekonomski forum.

Isto je i kada je u pitanju Singapur, u kojem je u opticaju novčanica od 1.000 singapurskih dolara (oko 700 američkih).

Najveća novčanica u Japanu je ona od 10.000 jena – 88 dolara – a Japan ima izuzetno nisku stopu kriminala.

Isto je i u UAE, gdje najveća novčanica iznosi 1.000 dirhama (272 dolara).

Uostalom, ako se već analizira razinu kriminala u zemljama, vjerojatno su najveće stope kriminala u zemljama u kojima se koriste novčanice male nominalne vrijednosti.

Venezuela, Nigerija, Brazil, Južnoafrička Republika – organizirani kriminal tamo cvijeta kao nigdje drugdje, a vrijednost najvećih novčanica u tim zemljama jedva doseže 30 dolara.

To se tiče ne samo organiziranog kriminala, već i korupcije i porezne evazije.

Jučer smo govorili o Gruziji, maloj zemlji na obali Crnog mora, koja se smatra jednim od najučinkovitijih mjesta za poslovanje, pošto ima izuzetno nisku razinu korupcije.

Pa ipak, u Gruziji je podnesen zakonski prijedlog koji zabranjuje novčanice velike nominalne vrijednosti od 500 larija – oko 200 dolara – to je vrlo veliki pokazatelj za zemlju u kojoj prosječna plaća iznosi nekoliko stotina dolara mjesečno.

Usporedite to sa Malezijom ili Uzbekistanom, dvjema zemljama u kojima korupcija svijeta. Novčanica najveće nominalne vrijednosti u Maleziji je ona od 50 ringita – oko 11 dolara. U Uzbekistanu je 5.000 soma – što je mizernih 1,57 dolara.

To jest, političke i financijske ustanove žele da vi dobrovoljno dođete do ideje o ukidanju ili barem smanjenju količine gotovine. Radi toga su spremni voditi svu moguću propagandu među stanovništvom, kako bi utuvili u glave ljudi ideje o neraskidivoj povezanosti između visoke stope kriminala i novčanica visoke nominalne vrijednosti.

Ukratko, nikakvi podaci ne potvrđuju takve tvrdnje. To je još jedna prijevara, koja će im dati više mogućnosti za realizaciju osobnih ambicija na račun vašeg osobnog života i slobode.
 
(fakti.org)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , ,