Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » U svijetu postoji pravi bankarsko-masonski pokret protiv kori┼ítenja novca u ke┼íu

U svijetu postoji pravi bankarsko-masonski pokret protiv korištenja novca u kešu

novcanica-500-euraNOV─îANICE OD 500 EURA NEKI U ┼áALI NAZIVAJU “BIN LADEN” JER JE TOBO┼ŻE KORISTE SAMO TERORISTI

Epski rat protiv ke┼ía se razvija br┼że nego ┼íto mo┼żemo zamisliti. Svaki put kad nam se ─Źini da se sve ve─ç zavr┼íilo, dogodi se novi va┼żan zaokret.

Indija je najva┼żniji nedavni o─Źiti primjer. Trapavi fijasko od prije nekoliko tjedana, u kojem je vlada u trenu “demonetizovala” dvije najva┼żnije nov─Źanice, gurnuo je zemlju u kaos.

Postoje i manji primjeri. Ovog mjeseca u ameri─Źkom gradu New Orleans lokalne vlasti odlu─Źile su da prometna uprava prestane primati gotovinu od voza─Źa.

Vi┼íe podru┼żnica Citibank u Australiji potpuno je prestalo koristiti gotovinu.

Biv┼íi ministar financija SAD Larry Summers napisao je ─Źlanak pro┼ílog tjedna o tome da nas “indijsko iskustvo ne─çe sprije─Źiti da provodimo preporuke o prestanku emitiranja gotovine u SAD, Europi, pa i u ostatku svijeta”. To jest, unato─Ź kaosu u Indiji, SAD bi trebalo smanjiti emisiju nov─Źanica od 100 dolara, smatra Summers.

Propovjednici nov─Źano-kreditne politike gotovo uvijek vrte jednu te istu plo─Źu: samo kriminalci i teroristi koriste nov─Źanice velike nominalne vrijednosti.

Kenneth Rogoff, profesor Harvardskog sveu─Źili┼íta i biv┼íi stru─Źnjak MMF i Saveznih rezervi SAD, nedavno je objavio knjigu “Prokletstvo gotovine“. Ben Bernanke ju je nazvao “zanimljivom i va┼żnom knjigom”.

I, ┼íto te┼íko da je bilo neo─Źekivano, u niz ─Źlanaka na Amazon.com hvale se “blistavi pojmovi” Rogoffa u toj “sjajnoj knjizi”.

Rogoff, kao i ve─çina njegovih kolega, tvrdi da se nov─Źanice velike nominalne vrijednosti – 100 dolara ili 500 eura – koriste isklju─Źivo u “trgovini drogom, trgovini ljudima, prilikom iznu─Ĺivanja i mita”.

Nov─Źanicu od 500 eura oni u ┼íali ─Źak nazivaju “Bin Laden”, po┼íto je koriste samo teroristi.

Pritom, pojedina istra┼żivanja pokazuju da kritika gotovine nije utemeljena u stvarnosti.

Ispostavlja se da su u zemljama koje koriste nov─Źanice ve─çe nominalne vrijednosti mnogo ni┼żi pokazatelji kriminaliteta, izme─Ĺu ostalog, i organiziranog kriminala.

Istra┼żivanje je bilo vrlo jednostavno: stru─Źnjaci su uzeli podatke Svjetskog ekonomskog foruma, u kojima se procjenjuje uzajamni odnos poslovne klime naspram razine organiziranog kriminala u vi┼íe zemalja.

┼ávicarska, s njenom nov─Źanicom od 1.000 franaka (oko 1.000 ameri─Źkih dolara), ima jednu od najni┼żih stopa organiziranog kriminala na svijetu, isti─Źe Svjetski ekonomski forum.

Isto je i kada je u pitanju Singapur, u kojem je u opticaju nov─Źanica od 1.000 singapurskih dolara (oko 700 ameri─Źkih).

Najve─ça nov─Źanica u Japanu je ona od 10.000 jena – 88 dolara – a Japan ima izuzetno nisku stopu kriminala.

Isto je i u UAE, gdje najve─ça nov─Źanica iznosi 1.000 dirhama (272 dolara).

Uostalom, ako se ve─ç analizira razinu kriminala u zemljama, vjerojatno su najve─çe stope kriminala u zemljama u kojima se koriste nov─Źanice male nominalne vrijednosti.

Venezuela, Nigerija, Brazil, Ju┼żnoafri─Źka Republika – organizirani kriminal tamo cvijeta kao nigdje drugdje, a vrijednost najve─çih nov─Źanica u tim zemljama jedva dose┼że 30 dolara.

To se ti─Źe ne samo organiziranog kriminala, ve─ç i korupcije i porezne evazije.

Ju─Źer smo govorili o Gruziji, maloj zemlji na obali Crnog mora, koja se smatra jednim od naju─Źinkovitijih mjesta za poslovanje, po┼íto ima izuzetno nisku razinu korupcije.

Pa ipak, u Gruziji je podnesen zakonski prijedlog koji zabranjuje nov─Źanice velike nominalne vrijednosti od 500 larija – oko 200 dolara – to je vrlo veliki pokazatelj za zemlju u kojoj prosje─Źna pla─ça iznosi nekoliko stotina dolara mjese─Źno.

Usporedite to sa Malezijom ili Uzbekistanom, dvjema zemljama u kojima korupcija svijeta. Nov─Źanica najve─çe nominalne vrijednosti u Maleziji je ona od 50 ringita – oko 11 dolara. U Uzbekistanu je 5.000 soma – ┼íto je mizernih 1,57 dolara.

To jest, politi─Źke i financijske ustanove ┼żele da vi dobrovoljno do─Ĺete do ideje o ukidanju ili barem smanjenju koli─Źine gotovine. Radi toga su spremni voditi svu mogu─çu propagandu me─Ĺu stanovni┼ítvom, kako bi utuvili u glave ljudi ideje o neraskidivoj povezanosti izme─Ĺu visoke stope kriminala i nov─Źanica visoke nominalne vrijednosti.

Ukratko, nikakvi podaci ne potvr─Ĺuju takve tvrdnje. To je jo┼í jedna prijevara, koja ─çe im dati vi┼íe mogu─çnosti za realizaciju osobnih ambicija na ra─Źun va┼íeg osobnog ┼żivota i slobode.
 
(fakti.org)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , ,