Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Počinju ulične borbe oko Citadele u Aleppu, Rusija i Kina spriječile namjeru Obame i Zapada da spase teroriste

Počinju ulične borbe oko Citadele u Aleppu, Rusija i Kina spriječile namjeru Obame i Zapada da spase teroriste

aleppo-citadelaSIRIJSKA VOJSKA IZBACILA ISIS IZ SAARA – NAJVEĆE GRADSKE AGLOMERACIJE NA ISTOKU ALEPPA

Rusija i Kina stavile su danas veto na inicijativu koju je Washington želio progurati kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kao prijedlog Novog Zelanda, Egipta i Španjolske sa skrivenom namjerom da spasi Al Kaidu, ISIS i njezine satelite od potpunog poraza u istočnom Aleppu.

Prijedlog rezolucije UN-A, kojom su tražili sedmodnevno primirje u Alepu u ime “spašavanja civila”, blokirale su vetom Rusija i Kina.

Rusija je upozorila da bi se time pobunjenicima još jednom omogućilo da se pregrupiraju.

Amerikanci su nudili formulu koju su već jednom sami nepoštivali: da se razdvoje “umjereni” opozicionari od terorista iz Jebhat an-Nusra.

Na ovaj trik – što je od posebne važnosti – nije nasjela ni Kina. Očito: rusko-kineski blok u Ujedinjenim narodima postaje oformljenijih i učinkovitiji. Do sada je Peking – kada je Moskva stavljala veto – po pravilu bio suzdržan.

Inače, na strani Rusije i Kine je opet glasovala Venezuela, a Angola je bila suzdržana.

Ostalih 11 država članica Vijeća sigurnosti UN glasale su pod dirigentskom palicom State departmenta.

Ovo znači da je sirijska vojska dobila vrijeme i priliku da dotuče američku terorističku internacionalnu u istočnom Aleppu. A potom krenuti na Idlib, El-Bab, Deir-ez-Zor i Raku.

Ovo može biti politička rezdjelnica jer se ni SAD, ni Turska, a pogotovo ne Katar i Saudijska Arabija, neće usuditi izravno ući u rat protiv Damaska.

A sirijska regularna vojska – zajedno sa svojim šiitskim saveznicima – i dalje napreduje. Tempom koji obećava da će posljednje uporište terorista u istočnom Aleppu pasti osjetno prije kraja prosinca.

Uostalom, danas je izbacila teroriste iz Saara, najveće gradske aglomeracije na istoku Aleppa i tako došla na korak do njegove povijesne jezgre.

Pad Saara utoliko je značajniji što je bio uporište sirijske Al Kaide (Jebhat an-Nusra) i što je prva linija vladinih snaga kasno popodne već “načela” kvart Safsaf koji se “naslanja” na čuvenu Citadelu Aleppa.

Sirijski elektronički mediji javljaju da su počele ulične borbe.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,