Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Da li će referendum u Italiji označiti početak kraja Europske unije?

Da li će referendum u Italiji označiti početak kraja Europske unije?

izbor-italijaTalijani u nedjelju 4. prosinca izlaze na referendum na kojem će glasovati o promjeni Ustava

Nakon “Brexita”, referendum u Italiji mnogi ocjenjuju kao sudbinski zbog straha da bi, ukoliko građani većinski zaokruže “NE”, to moglo da označi početak kraja eurozone.

Reforma Ustava, o kojoj građani trebaju izjasniti, ima za cilj smanjenje ovlasti i veličine Senata, Donjeg doma Parlamenta Italije. S obzirom na posljednje promjene izbornog zakona, reforma Ustava olakšala bi rad Vlade, a stranka koja ubuduće osvoji 40 posto glasova u Parlamentu dobiva apsolutnu većinu.

Talijani međutim na tom referenduma glasaju za mnogo više od reformi.

Premijer Italije i član Bilderberg grupe Matteo Renzi najavio je da će podnijeti ostavku ukoliko Talijani većinski budu protiv promjene Ustava, pa će referendum odrediti i tko će i kako upravljati Italijom u vrijeme kada tu zemlju potresaju ekonomska stagnacija, činjenica da je Italija, nakon Grčke, najzaduženija članica EU.

S. Janković s Instituta za međunarodnu politiku i privredu za Sputnjik kaže da će ishod referenduma u Italiji biti iznimno važan, baš kao i ono što će nakon njega uslijediti. On napominje da su protiv promjene Ustava antisistemske pokret Pet zvijezda, kompletna desnica i dio ljevice.

“Ako građani na referendumu poslušaju poruku oporbe i glasaju protiv, oslabit će tehnokratska Vlada Mattea Renzija. Treba podsjetiti da on nije pobijedio na izborima i da je to već treća Vlada od 2011. godine u Italiji koja je na vlasti, a da nije dobila podršku na izravnim parlamentarnim izborima, pa je vrlo važno da se to promijeni”, napominje Janković. On dodaje da je Vlada Renzija sastavljena kao tehnokratska, eurofilska Vlada.

“Posljednjih mjeseci sam Renzi je promijenio retoriku i počeo kritizirati EU, međutim to je znak da eurounijska retorika više ne prolazi i da nema pozitivan prijem u narodu.

Dakle, sami političari koji jesu za EU pokušavaju distancirati od nje što pokazuje da je ekonomska i institucionalna kriza Unije vrlo duboka i da će nešto morati mijenjati. Ako se Talijani na referendumu odluče zaokružiti ‘NE’, to će označiti promjene u samoj Italiji, a posljedično i u EU”, objašnjava Janković.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja govore da bi Talijani mogli odbiti Renzijev prijedlog, u tom slučaju na vlast u Italiji iduće godine bi mogao doći pokret Pet zvijezda.

“Razlika između Demokratske partije na vlasti i partije Pet zvijezda je na razini od dva posto, pa bi ona, po postojećem izbornom sustavu, koji daje premiju partiji koja osvoji najviše glasova, mogla formirati sljedeću Vladu.

Naravno, sam pokret Pet zvijezda je prilično šarolik, nema jedinstvenu ideologiju i sva je prilika da će se on, ukoliko dođe na vlast, vremenom raspasti na najmanje dvije struje. Poput hrvatskog Živog Zida”, kaže Janković.

On, međutim, podsjeća da se, osim Lige sjevera, gotovo niti jedna stranka u Italiji ne zalaže za referendum o izdvajanju te zemlje iz Europske unije.

“Ono što desnica i sam pokret Pet zvijezda nude svojim biračima je promjena same Europske unije, koja bi bila daleko od federaliziranja, odnosno onoga što želi Njemačka, već bi se išlo više ka tome da se same članice više pitaju, da se manje odluka donosi na središnjoj razini, već da se dio nadležnosti vrati u zemlje-članice.

Također, u okviru pokreta Pet zvijezda se spominje nekoliko ideja kada je riječ o euru – jedna je da se ukine euro, a druga da se napravi sustav s ‘dva eura’, odnosno dvije valute u EU, u svakom slučaju bilo koje rješenje koje oni predlažu podrazumijeva značajno prekomponiranje Europske unije”, zaključuje Janković za Sputnjik.

Podsjetimo da je od Drugog svjetskog rata Italija imala 63 vlade, zbog čega je teže pronalazila adekvatne odgovore na gospodarske i političke izazove.

Premijer Renzi tvrdi da bi promjena Ustava dovela do direktnijeg zakonodavstva koje bi moglo pokrenuti reformu državne uprave i pravnog sustava, što bi smanjilo nestabilnost političkog sustava.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,