Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Grenland: Očistite naš otok od ‘američkog smeća’

Grenland: Očistite naš otok od ‘američkog smeća’

grenland-baza-amerikaVlast Grenlanda poziva Dansku da očisti otok od raznih američkih vojnih objekata koji su podignuti u razdoblju Hladnog rata, prenosi agencija Associated Press

Prema navodima agencija, SAD i Danska su 1951. godine zaključile sporazum koji je Washingtonu omogućio izgradnju 33 vojne baze i radarske stanice koje je trebalo biti korištene za otkrivanje sovjetskih bombardera u slučaju da se pojave u ovom području Arktika.

U sporazumu, međutim, nije ukazano tko je odgovoran za čišćenje otoka. Vlasti Grenlanda pozvale su vlasti Danske, kako piše agencija, da “uklone smeće koje su ostavili Amerikanci”, uključujući platformu “Camp Century” za lansiranje nuklearnih raketa, čija izgradnja nije završena.

“Ukoliko Danska ne zaključi sa SAD druge sporazume povodom platforme “Camp Century”, odgovornost za istragu i raščišćavanje leži isključivo na Danskoj”, citira agencija Vitus Kujaukitsoka, odgovornog za politiku otoka.

Raketna platforma na sjeverozapadu Grenlanda građena je početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali je projekt obustavljen 1966, pošto je ledeni masiv počeo razarati kamp.

SAD je premjestio mobilni nuklarni reaktor, ali su ostavili oko 200.000 litara dizel-goriva i otpada, između ostalog i radioaktivni.

Američko zrakoplovstvo i dalje koristi avio-bazu u Tuli, na sjeveru otoka, a pojedine baze pretvorene su u civilne aerodrome.

Ministar vanjskih poslova Danske Kristijan Jensen izjavio je da je još rano govoriti o tome tko će sudjelovati u eventualnom čišćenju otoka.

Lokalne vlasti su, međutim, već počele čistiti otpad na pojedinim dijelovima otoka, iako im nedostaju sredstva.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,