Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » TOTALNI RASPAD DR┼ŻAVE: TRGOVA─îKI LANCI BIJESNI NA VLASNIKA OBJEKTA U KOJEM SU NA┼áLI 42 TONE NEISPRAVNOG MESA: ‘Znali smo da je istekao rok, nismo ga stigli ukloniti’

TOTALNI RASPAD DR┼ŻAVE: TRGOVA─îKI LANCI BIJESNI NA VLASNIKA OBJEKTA U KOJEM SU NA┼áLI 42 TONE NEISPRAVNOG MESA: ‘Znali smo da je istekao rok, nismo ga stigli ukloniti’

meso-hladnjacaAfera “Meso” trese hrvatsku nakon smrti jedne osobe. Meso se na ovaj na─Źin uvozi od samostalnosti ve─ç 20 godina

Nakon ┼íto su ─Źetiri dana ─Źekali laboratorijske nalaze i rezultate provedenog inspekcijskog nadzora mesa u deset odobrenih objekata koji opskrbljuju trgova─Źke lance, Ministarstvo poljoprivrede ju─Źer je objavilo listu rezultata nadzora

Uz salmonelu u distributivnim centrima ─Źetiriju lanaca, o ─Źemu je javnost ve─ç obavije┼ítena, novost je nalaz katastrofalnih higijenskih uvjeta u kojima se manipuliralo mesom, kao i velika koli─Źina zaplijenjenog i uni┼ítenog mesa samo na jednoj lokaciji.

Naime, u Petasonu iz Solina, koji proizvode svoje tvrtke distribuira trgova─Źkim lancima Tommy, Ribola i Studenac te ugostiteljskim objektima, prona─Ĺeno je ─Źak 41,8 tona mesa koje nije bilo pravilno deklarirano, bez sljedivosti ili je zamrzavano pa odmrzavano, pi┼íe Jutarnji.hr.

- Nema, niti je bilo, ikakvog straha od zaraze tim mesom, niti je ono ikad trebalo dospjeti na stolove potro┼ía─Źa. Mi smo, zahvaljuju─çi na┼íim samokontrolama, imali saznanja o tomu da je mesu istekao rok trajanja, ali ga nismo odmah mogli ukloniti ve─ç smo to ─Źinili sukcesivno, o ─Źemu imam i dokumentaciju. Naime, meso smo postupno odvozili u ÔÇťAgroproteinkuÔÇŁ na spaljivanje. Rije─Ź je o 0,6 posto koli─Źine svje┼żeg mesa koju utr┼żimo – rekao je novinarima vlasnik Petasona Zdravko Plazoni─ç.

Razljutili trgovce

Iako je gotovo cijeli tjedan bilo raznih neslu┼żbenih informacija oko nekih centara za koje se pretpostavljalo da bi mogli biti na vrhu top-liste nepravilnosti, rezultati su pokazali da u najve─çim i najproduktivnijim lancima nisu uo─Źene ve─çe nepravilnosti.

Stoga je izvje┼í─çe koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede o inspekcijskom nadzoru nad svim ve─çim lancima razljutilo njihove uprave. Razgovaraju─çi s odgovornim osobama iz ve─çine kontroliranih lanaca, doznajemo kako smatraju da je nekorektno od resornoga Ministarstva da se izvje┼í─çe objavilo izvan radnog vremena i bez obavijesti direktno uklju─Źenim trgovinama. Bez obzira na to jesu li ili nisu pro┼íli inspekciju, smatraju da su trebali biti informirani o nalazima.


- ─îinjenica je da smo maksimalno sudjelovali i dali sve od sebe kako bi bili na raspolaganju nadle┼żnim institucijama, stoga smatramo da su se i oni trebali postaviti fer i korektno. Nitko nije rekao da to zna─Źi skrivanje od javnosti, ali trebali smo biti obavije┼íteni – rekli su nam u jednom trgova─Źkom lancu.

Ciljani centri

Podsjetimo, inspektori su proveli nadzor u deset objekata koji opskrbljuju trgova─Źke lance: Kaufland, Spar, Metro, Lidl, Billa, MI Bra─ça Pivac, PPK Karlova─Źka mesna industrija, Konzum, Petason i Plodine. Inspekcija je provedena u objektima koji su odobreni za proizvodnju ili skladi┼ítenje hrane ┼żivotinjskog podrijetla ili u registriranim maloprodajnim objektima koji prodaju neupakirano meso.

ÔÇťVeterinarska inspekcija obavila je nadzor s ciljem utvr─Ĺivanja pridr┼żavaju li se subjekti u poslovanju s hranom pravila. Provjeravala je opremu i infrastrukturu objekata, odr┼żavanje higijene u objektima, sustav samokontrola temeljen na na─Źelima HACCP-a te ozna─Źavanje i sljedivost proizvoda.

Kod slu─Źajeva kada subjekti nisu pristupili smrzavanju mesa peradi bez nepotrebne odgode te nisu osigurali dokaz da je sirovina za smrznuto meso bila svje┼ża, kao i u slu─Źajevima kada je zate─Źenoj robi u skladi┼ítu istekao rok trajanja ili za hranu nije osigurana sljedivost, hrana je ne┼íkodljivo uklonjenaÔÇŁ, navodi se u priop─çenju.

Svi dobili prijave

U svih deset subjekata u poslovanju hranom uo─Źena je neka vrsta nesukladnosti. Ukupno je utvr─Ĺeno 42,7 tona mesa s istekom roka trajanja ili bez propisane dokumentacije o sljedivosti ili je, pak, smrznuto pred sam kraj roka trajanja, i to je meso odmah ne┼íkodljivo uklonjeno.

Dosad je nare─Ĺen povrat i opoziv za ukupno 9,5 tona mesa. U odre─Ĺenom broju objekata slu┼żbene su kontrole jo┼í u tijeku. Temeljem inspekcijskih nalaza i rezultata laboratorijskih pretraga nadle┼żni inspektori izdat ─çe rje┼íenja i podnijeti optu┼żne prijedloge prema Zakonu o higijeni hrane i mikrobiolo┼íkim kriterijima, Zakonu o hrani i Zakonu o veterinarstvu za svih deset objekata.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , ,