Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TRUMP SAOPĆIO ONO ŠTO CIJELI SVIJET ČEKA: ‘Amerika više neće smjenjivati ​​vlade po svijetu koje nisu po volji Washingtona’

TRUMP SAOPĆIO ONO ŠTO CIJELI SVIJET ČEKA: ‘Amerika više neće smjenjivati ​​vlade po svijetu koje nisu po volji Washingtona’

trump-vlada-zemljeOdlazeći ratni predsjednik SAD i dobitnik Nobelove nagrade za mir Barack Obama i Donald Trump su razgovarali telefonski

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Ernest potvrdio je da je do razgovora došlo, ali nije otkrio – ni koliko je sam razgovor potrajao, ni o čemu se razgovaralo.

Sam Trump je rekao da ranije nije osobno poznavao Obamu i da je bio uvjeren da mu se prilikom prvog susreta i razgovora najvjerojatnije neće svidjeti. Potom je priznao da se prevario, odnosno – da mu se Obama dopao.

U vrijeme izborne kampanje, milijarder je više puta rekao da Obamu smatra najgorim predsjednikom SAD u cijeloj njihovoj povijesti.

U međuvremenu je Maggie Haberman, novinarka New York Times, objavila da je Trump izjavio da Washington više ne smije se baviti “pravljenjem nacija” po drugim zemljama u svijetu, kao što je to radio u Libiji, Iraku, Siriji… itd.

Amerikanci pod ovom formulacijom često imaju u vidu svoje vojne upade u druge zemlje i postavljanje vlada koje su po volji Sjedinjenim Državama.

Novoizabrani predsjednik SAD primjerom takvog pogrešnog “pravljenja nacija” smatra američku invaziju (agresiju) na Irak 2003. godine.

Trump je i za vrijeme predsjedničke izborne kampanje izjavljivao da nema namjeru organizirati smjene politčkih režima po drugim zemljama.

Neki vanjskopolitički stručnjaci smatraju da će novi američki lider – da bi ovo ostvario – morati savladati otpor cijelog establišmenta SAD i da mu pobjeda u tom okršaju nije osigurana.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,