Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN I TRUMP DIJELE EUROPU! Rusija ┼żeli Srbiju i Republiku Srpsku! Tko ┼żeli Hrvatsku?

PUTIN I TRUMP DIJELE EUROPU! Rusija ┼żeli Srbiju i Republiku Srpsku! Tko ┼żeli Hrvatsku?

putin-trump-europaPredsednik Rusije Vladimir Putin i novoizabrani predsednik SAD Donald Trump preko posrednika uveliko dogovaraju podjelu politi─Źkog utjecaja po Europi, tvrde odli─Źno obavije┼íteni diplomatski izvori

Dvojica ─Źelnika uskla─Ĺuju stavove oko tema koje su klju─Źne za odnose SAD i Rusije. Osim pitanja Sirije, Bliskog istoka, Ukrajine i Kine.

Obavije┼íteni tvrde da Putin inzistira da u rusku “zonu interesa” osim Ukrajine u─Ĺu i Srbija, Republika Srpska, ali i Crna Gora, Bugarska, Gr─Źka i Makedonija!

Trump nema ništa protiv

Ruski lider od Trumpa tra┼żi da Rusija, u skladu sa sada┼ínjom snagom i zna─Źajem na svjetskoj geopoliti─Źkoj sceni, pro┼íiri svoj utjecaj na ─Źitav Balkan.

Putin uz sebe pored podrazumijevana Ukrajine, vidi Srbiju i Republiku Srpsku, ali i Bugarsku, Gr─Źku, Makedoniju i Crnu Goru. Njemu je izuzetno stalo da Rusija bude klju─Źni “igra─Ź” na Balkanu zbog politi─Źkih, ali i ekonomskih i sigurnosnih razloga.

Trump, bar prema prvim reakcijama, nema ni┼íta protiv ovakve podjele … Jedino ┼íto je u Europi sporno je podjela karata na Baltiku.


Putin, naime, tra┼żi od ameri─Źkog kolege da kao znak dobre volje i iskrenog prijateljstva povu─Źe sve ofanzivno NATO oru┼żje iz Estonije, Latvije i Litve, ali Trumpu to nije prihvatljivo – prepri─Źava izvor.

Ocjenjuje se da Putin i Trump ne─çe pregovarati o klasi─Źnoj podjeli svijeta poput Staljina, Roosevelta i Churchilla na Jalti 1945. godine.

Popu┼ítanjem napetosti izme─Ĺu Rusije i SAD ni jedni ni drugi ne─çe povu─çi s Balkana, ali ─çe se zemljama s ovog podru─Źja otvoriti prostor za ja─Źanje suvereniteta.

Taj prostor zemlje poput Hrvatske i Albanije ne pri┼żeljkuju, jer nemaju kapaciteta da ga iskoriste. Ali taj prostor bi mogao navodno preporoditi Srbiju i zemlje koje joj naginju, poput RS, mo┼żda i cijele BiH, Crne Gore bez Mile ─Éukanovi─ça i Makedonije.

Mi smo na margini

S druge strane postoje preduvjeti za sastanak Putina i Trumpa na kojem bi se razgovaralo o podjeli zona interesa.

Mi moramo biti svjesni da postoje i za jednog i za drugog mnogo va┼żnija pitanja od Balkana. Tu prije svega mislimo na Siriju i Ukrajinu. Ako bi taj eventualni sastanak u budu─çnosti i li─Źio na novu Jaltu, Balkan bi bio fusnota.

Mo┼żda bi se na┼íla na margini tog papira na kojem bi crtali nove granice, odnosno sfere interesa Rusije i SAD.
 

(Informer)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,