Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Papa Franjo dao svećenicima ‘moć da ljude oslobađaju smrtnog grijeha’ abortusa

Papa Franjo dao svećenicima ‘moć da ljude oslobađaju smrtnog grijeha’ abortusa

papa-franjo-abortusPapa Franjo je dao svim svećenicima svijeta moć opraštanja ženama koje su počinile ‘teški grijeh’ i imale pobačaj, rekavši da se Božja milost ne može poreći prema onima pokajanih srca

Papa Franjo poručio je danas ponovno da će svećenici tijekom predstojeće Svete godine, koja će trajati od 8. prosinca 2015. do 20. studenog 2016., moći dati oprost smrtnog grijeha ženama koje su imale pobačaj.

Po nauku Crkve pobačaj je težak grijeh pa oni koji ga izvode automatski bivaju izopćeni. Oprost je ipak moguć, no samo u iznimnim slučajevima, i mogu ga udijeliti strogo određeni svećenici i misionari.

“Božji oprost svima onima koji su se iskreno pokajali ne smije se negirati i upravo zbog toga sam odlučio u Svetoj godini milosrđa udijeliti milost onim ženama koje su počinile pobačaj, ali su se pokajale od srca”, napisao je Papa.

U poruci upućenoj organizatoru Svete godine, talijanskom prelatu Rinu Fischelli, Papa je u detalje iznio različite odredbe kako bi grijesi bili oprošteni što većem broju osoba, posebice bolesnicima ili zatvorenicima koji nisu u mogućnosti doći u katedrale i crkve da se pokaju.

U istoj je poruci napisao i da je “odlučio pružiti svim svećenicima, tijekom Svete godine, mogućnost odrješenja grijeha od pobačaja svima onima koji su ga izazvali i koji pokajnički za to traže oprost”.

Već je ranije ove godine najavljeno da će papini misionari opraštati grijeh ženama i liječnicima koji su izveli pobačaj. Sada je to potvrdio i sam papa, a oprost neće davati samo biskupi nego svi svećenici, piše Reuters.

Tolerancija o tabu temama

U svom je pismu papa Franjo opisao “egzistencijalna i moralna iskušenja” s kojima se suočavaju žene koje su prekinule trudnoću i rekao da je “susreo mnogo žena koje nose u svom srcu ožiljak ove agonije i bolne odluke”.

Pontifikat prvog neeuropskog pape u 1300 godina već je obilježila tolerancija o dotadašnjim tabu temama. U jednom je obraćanju, koje je postalo amblematsko za njegovo papinstvo, upitao je: “Tko sam ja da sudim?”, vezano uz gej osobe koje traže Boga.

Konzervativna struja u Crkvi uznemirena je i njegovim blažim stavovima o pobačaju, iako nije pokazao nikakvu namjeru da obustavi protivljenje Crkve tomu.

“To nipošto nije pokušaj da se smanji težina ovog grijeha, već da se proširiti milosrđe”, rekao je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi. Istaknuto je i da će se zasad promjena odnositi samo na Svetu godinu.

Što je Sveta godina?

Sveta godina je u katolicizmu godina u kojoj se može dobiti jubilarni oprost i druge milosti (indulgentia plenaria). Prvi je svetu godinu proglasio papa Bonifacije VIII. 1300. i po njegovoj zamisli trebala se ponavljati svakih stotinu godina. No, tijekom posvijeti ti su razmaci smanjivani, da bi Pavao II. 1470. odredio da se obilježavaju svakih 25 godina.

U posebnim prilikama papa može proglasiti izvanrednu Svetu godinu. Posljednji se put Sveta godina slavila 2000. Papa Franjo je u ožujku ove godine najavio izvanrednu Svetu godinu, posvećenu milosrđu Božjemu.
 

(telegram.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,